Vreau sa ma judece Marea Adunare Nationala! Mai tineti minte? Vorbele lui Ceausescu sint mai actuale ca oricind, doar ca lui Nastase chiar i-a iesit pasienta. Marea Adunare l-a judecat, l-a iertat si l-a lins pe toate partile. Luarile de cuvint ale colegilor raportori care i-au dat NUP-ul pot intra intr-o antologie a lingusirii desantate. Daca dosarul lui Ceausescu s-ar afla acum pe miinile parlamentarilor, ar fi retrimis procurorilor si s-ar invoca lipsa avizului de urmarire penala pe legea retroactiva a raspunderii ministeriale. Parlamentul lui Nastase i-ar da NUP si lui Ceausescu!

Potrivit noii justitii romanesti, procesul lui Ceausescu, asemenea celui al lui Nastase, s-ar desfasura in Parlament si in comisiile juridice. Ar fi ajuns acolo trimis de procurorii lui Basescu, motiv pentru care ingerintele politice, lipsa probelor si relele intentii ar fi de domeniul evidentei. Cum si Ceausescu a fost la vremea lui "parlamentar" in Marea Adunare Nationala, iar legile functioneza retroactiv, s-ar invoca lipsa avizului de urmarire penala dat de forul mostenitor, adica actualul Parlament. S-ar vorbi de "facaturi", "razbunari" si "dictatura procurorilor". De atentatul la imagine.

Ticalosia si prostul caracter nu au limite. O dovedesc stenogramele discutiilor din Comisia juridica. Dusmani infocati ai lui Nastase, cel care nu mai departe de acum patru ani, reprezenta "raul suprem", liberalii Ghise si Dobre ii ridica acum osanale. La fel ar face si cu Ceausescu, daca in discutie s-ar afla propriile privilegii. Cotidianul a publicat citeva din luarile de cuvint. Cititi.

Ioan Ghise (PNL)

"Mie, cel puţin ca cetatean roman si acum ca membru al Parlamentului, mi se pare inadmisibil si o mizerie iesita din comun ca pe o personalitate a Romaniei, care a marcat istoria ultimilor 20 de ani, fie din postura de ministru de Externe, de presedinte al Camerei Deputatilor, de prim-ministru, de presedinte al partidului de guvernamint si acum din nou deputat si din nou presedinte al Camerei Deputatilor pentru o perioada de timp, sa se permita sa o aduca intr-o asemenea murdarie, o abordare politica evidenta printr-o structura a puterii judecatoresti. Dupa ce domnia sa a avut, sa spunem asa, sa nu spunem neaparat pe mina, dar in puterea de decizie, in pixul domniei sale, mii de miliarde de euro, bugetul public al statului roman, sa se vina si sa se acuze pentru dare, luare de mita pentru nişte termopane. Este ceva ce depaseste limitele oricarui bun-simt. Dincolo de adversitatea politica, merita sa judecam ca si cind noi am fi in cauza".

Traian Dobre (PNL)

„Domnule prim-ministru, stiu cit ati muncit, cunosc rezultatele pe care le-aţi obtinut si cu ce sacrificii, daca va aduceti aminte, la 12.00 noaptea erati la birou si zau ca nu meritati aceste lucruri. Eu voi fi impotriva acceptarii urmaririi dumneavoastra in penal.“

Sorin Dumitrescu (PSD)

„Ma uit la colegul nostru Adrian Nastase si ma gindesc: un om de valoarea dinsului, si i-am spus-o si in mod particular, ce ar fi putut sa faca in acesti trei ani pe care si i-a consumat, si nu mai zic de sanatate si asa mai departe, ca sa dejoace niste lucruri care sunt impotriva dreptului, impotriva practicii si împotriva a tot ceea ce inseamna, daca vreti, sistemul democratic.“

Nastase nu va ajunge niciodata in fata instantei si, cu atit mai putin, dupa gratii. Asa cum n-a ajuns niciun demnitar de rang inalt. Motivul este simplu: Coalitia 322 a dat istoria inapoi.

Toate se leaga in Marea Adunare a anului 2008. Acum doua zile, judecatorii au returnat dosarul lui Mihai Chitac, pe motiv ca procurorii nu aveau avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale. Necesar, nu-i asa, din moment ce Chitac a fost timp de doua luni ministru in guvernul provizoriu din 1990 si legile actioneaza retroactiv cu 18 ani in urma.

Tot in ultima zi de sesiune, deputatii au blocat retrocedarea in natura catre fostii proprietari a imobilelor nationalizate si vindute chiriasilor. Iata cum Ion Iliescu invinge din nou dupa 12 ani de la tezele de la Satu Mare, timp in care s-au retrocedat doar 10% din imobile. De data aceasta insa, intreaga suflarea politica e linga el. Tot inainte, tovarasi!

Ca sa nu mai discutam despre Codul de procedura penala, care ne face unici in Europa. Despre legea lui Ghisa si Ghita cu stirile bune si rele, de parca nu ar ajunge corul televiziunilor aservite si vindute.

Dar stradaniile Noricai Nicolai si ale lui Sergiu Andon de a distruge si ce a mai ramas din CNSAS? Sau legile cu dedicatie pentru clientela politica si de afaceri?

In patru ani, presedintele Basescu a refuzat sa promulge 70 de legi, 30 dintre acestea in 2007 si 13 in prima jumatate a lui 2008. Cele mai multe vizau diferite privilegii acordate fie parlamentarilor, militarilor, judecatorilor, alesilor locali, fie incredibile plocoane politice sau atentate la proprietate. Credeti ca a avut vreun succes? 75% dintre ele au trecut prin forma initiala, dupa pohta alesilor.

Asa arata unul dintre cele mai odioase parlamente de dupa '90. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa spui asta clar si raspicat, ca sar alesii pina la ceruri. Subminezi, atentezi la insusi statul de drept, la democratie.

Pentru ca in mintile andonilor, ghisilor, bolcasilor, noricelor si, sa nu-i uitam, pe iliesti si nastasieni ei sint statul. Pe care l-au pus capra. Si pe care il vor asa pret de inca o generatie. Cel putin.