Parlamentul judeca dosare pe fond si achita potentiali infractori inainte ca procurorii sa inceapa macar urmarirea penala impotriva lor. Ordinea de drept din Romania este aruncata in aer. Am ajuns Bantustanul Europei, o tara in care politica se substituie puterii judecatoresti pentru a proteja o casta de intangibili. Nerusinarea depaseste orice limite. Politicieni de la PSD, PNL si PC se infratesc in aliante, fac planuri de guvernare, isi impart functii si tot ei se prefac in Parlament ca judeca impartial dosarele colegilor. Conjuratia penalilor ignora semnalele de alarma trase de cancelariile occidentale, amplificate de ministrul justitiei, si ingroapa sfidator dosarele Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres. In schimb, corpul magistratilor din Romania, cu CSM in frunte, se afunda intr-o rusinoasa si dezonoranta tacere.

Parlamentul a lasat orice scrupul deoparte si s-a transformat in judecator suprem, pulverizand Constitutia. Juristii lui Sergiu Andon&co, aceiasi care au mutilat Codul Penal in favoarea infractorilor, si-au luat puteri pe care pur si simplu nu le au. Cititi rapoartele in cazurile Mitrea sau Nastase si va veti ingrozi. Depasindu-si atributiile si mandatul cu care au fost investiti, deputatii PSD, PNL si PC se comporta halucinant: stabilesc grade de vinovatie, desfiinteaza probe, evalueaza fondul dosarelor.

Intamplator, pozitiile PSD, PNL si PC coincid. Adica, partidele care se pregatesc sa guverneze impreuna spun ca Miron Mitrea si Adrian Nastase n-ar trebui urmariti penal. De exemplu, liberalii strecoara, intr-un raport care ar fi trebuie sa fie pur tehnic, aprecieri

politice de tipul "dosarul are un puternic miros...prezidential!" (dosarul Nastase) sau "deputatii sa fie extrem de reticenti fata de solicitarea procurorilor DNA din a caror lucrare se poate intelege ca stau mai degraba cu un ochi in dosar, iar cu celalalt ochi – la cel care ii numeste." O rusine juridico-politica sub antetul PNL.

Trist este ca presa le gazduieste aberatiile, le valideaza verdictul pur politic tratandu-l cat se poate de serios si cu aerul ca vine de la instanta competenta in a judeca dosare. Or, in orice democratie, pozitia parlamentarilor romani ar fi de neconceput. Culmea, PRM, prin deputatul Lucian Bolcas, face figura onorabila sesizand abuzul comis de deputati.

Ceea ce Sergiu Andon reprosa fostului CNSAS, si anume ca se comporta ca un tribunal extraordinar incalcand Constitutia, se intampla azi in Parlament. Andon transforma Comisia Juridica intr-o instanta paralela si perfect absurda, efectueaza audieri si pronunta verdicte. Grav e ca asculta doar una din partile implicate si nu aplica principiul auditor et altera pars, in acest caz, procurorii DNA. Daca veti lua argumentele prin care avocatul lui Dan Voiculescu a distrus fostul CNSAS la Curtea Constitutionala si le veti aplica Parlamentului-in-roba, mai putem desfiinta o institutie. Insa tot Curtea i-a imbracat pe senatori si deputati in roba de judecatori, acordandu-le in mod stupefiant dreptul de aviz.

Va amintiti ce spuneau deputatii, cu Andon in frunte, cand au cerut dosarele de la DNA? Spuneau ca ei nu se pronunta pe fond, ca nu evalueaza vinovatii sau probe, ci verifica numai daca nu s-au comis abuzuri grave care sa indice clar hartuirea politica. Or, nici in cazul Nastase, nici in cazul Mitrea, deputatii-juristi struniti de priceputul in rele Andon nu au indicat ferm unde s-au comis presupuse abuzuri si in ce consta hartuirea politica. Au decretat pur si simplu ca Nastase este nevinovat, hartuit si punct.

Votul din plenul parlamentului este previzibil, acolo unde apuca sa fie dat. Toate ambasadele occidentale i-au transmis ministrului justitiei, Catalin Predoiu, ingrijorarea lor ca marile dosare vor fi blocate politic, in Parlament. Predoiu a amplificat temerile occidentalilor, in cateva declaratii de presa trecute neobservate si cam atat. In rest, sistemul de justitie s-a resemnat. Cei cativa procurori si judecatori curajosi ai amutit. Toata lumea tace, nimeni nu risca si asista la mascarada in stare de lesin.

Monstruozitatile juridice din parlamentul Romaniei sunt concurate doar de premierul italian. Dreapta lui Berlusconi a impus ieri un amendament la legile sigurantei, botezat de opozitia de stanga “Salvati-l pe Berlusconi”, prin care se suspenda cu un an procesele pentru fapte sanctionate cu mai putin de 10 ani de inchisoare. Intamplator, procesul premierului italian in care este acuzat de dare de mita, intra in aceasta categorie. Berlusconi nu este la prima tentativa de obstructionare a justitiei. A utilizat toate parghiile Guvernului pentru a bloca anchetele impotriva sa. Va suna cunoscut? Cu o diferenta notabila: legile promovate in trecut cu scopul de a acorda imunitate primilor cinci oameni in stat au fost desfiintate insa la Curtea Constitutionala.

La noi, Curtea Constitutionala joaca de partea ministrilor-penali, nu impotriva lor ca in Italia. Dar parca tot ai nostri penali sunt mai tari. Solidaritatea penalilor din Romania ingenuncheaza anti-coruptia iar conjuratia lor umileste statul de drept. Fortele anti-reformiste par mai puternice decat oricand. Nastase, Mitrea, Seres si Pacuraru nu se mai complica sa ajunga in fata judecatorilor.

Taie raul de la radacina. Dosarele sunt omorate in fasa. Impotriva lor, procurorii nu apuca sa inceapa macar urmarirea penala. E mai sigur, mai eficient si mai simplu. Dar am retinut si metodele lui Silvio Berlusconi, impreuna cu care Adrian Nastase a lins o inghetata. Amandoi reusesc, iata, sa inghete justitia, iar procurorii n-au decat, vorba lui Nastase, sa linga mai departe dosare. Si mai e o diferenta: in Italia, magistratii fac scandal, ai nostri baga capul intre urechi.

P.S. Da, salvarea ar putea veni tot de la Bruxelles. Aplicarea clauzei pe justitie si un raport de tara clar, care sa indice limpede cine dinamiteaza justitia si statul de drept in Romania.