Bucurestenii au adus la putere PSD-ul si consecintele politice ale acestui gest se vor vedea la alegerile parlamentare. Raporturile de forte din PSD se vor schimba in favoarea aripii conservatoare a lui Ion Iliescu, partidele se vor coaliza din nou impotriva lui Traian Basescu, la a carui suspendare deja se lucreaza, iar sansele PD-L de a cistiga alegerile la un scor care sa-i permita sa formeze guvernul par tot mai relative. Prin votul pentru Oprescu, Bucurestiul a dat unda verde revenirii PSD la guvernare si aliantei cu PNL. Pe fond, este victoria lui Iliescu si implinirea visului lui Dinu Patriciu. Prin Oprescu incepe restauratia.

Este prematur sa analizam motivatiile votului dat lui Oprescu. La prima vedere, este vorba de atractia pentru cabotinism si miticism, de refuzul de informare, pe de o parte, dar si de nocivitatea televziunilor, pe de alta.

Electoratul s-a dovedit imun la marile teme ( campaniile manipulatoare au dat rezultate) care trezeau pina acum spiritele: coruptie, comunism-Iliescu, mineriade, restauratie. Acesta este unul dintre motivele pentru care votul politic negativ nu a mai functionat, iar cel personalizat impotriva lui Oprescu nu a fost suficient. Desigur, aici e vorba si de lipsa de atractie a lui Blaga, de incapacitatea lui a transmite mesaje si emotie, de a convinge. Mai e vorba si de o campanie destul de slaba, lipsita de idei si de viziune, care ar fi trebuit sa suplineasca minusul de charisma a lui Blaga.

Ceea ce este insa cu adevarat important in momentul de fata este consecinta politica a votului. PSD-ul in forma sa cea mai retrograda si corupta, reprezentata de Iliescu si Nastase, revine in forta pe scena si prinde aripi pentru alegerile parlamentare.

Cine si-ar fi imaginat ca Nastase va defila pe la toate televiziunile cu binecunoscutul tupeu mai vivace ca oricind, dupa ce matusa Tamara devenise brand de tara? Cine s-ar fi gindit ca Iliescu, al carui cadavru politic parea, acum vrero doi ani, tocmai bun de impaiat la poarta din Kiseleff, o sa traga iar sforile intr-o tara care ii datoreaza in exclusivitate Raul ? Prin votul lor pentru Oprescu, bucurestenii sint, de fapt, partasi la reinvierea din propria-i murdarie a acelui PSD care a dominat Romania doisprezece ani din optsprezece.

Dupa cum era de asteptat, liberalii au dat si vor da o consistenta mina de ajutor. Fara indemnurile unor lideri (Crin Antonescu urla si il aplauda frenetic pe Oprescu la finala de la PRO TV), fara ambiguitatile altora, fara votul liberal, Oprescu nu ar fi iesit si lui Iliescu i s-ar fi sters zimbetul de trista amintire de pe fata. Asa cum au tiriit-o doi ani la putere cu sustinerea PSD, asa vor sa ramina inca patru la marele ciolan. Cu orice pret. Inclusiv acela de a da tara pe mina unui PSD la cirma caruia se afla cuplul Iliescu- Nastase.

Guvernarea PSD- PNL nu va fi insa posibila cit timp Basescu ocupa Cotroceniul. Presedintele a spus clar ca va nominaliza un premier de la PD-L in situatia in care niciun partid nu obtine peste 50%. Conditia este insa ca democrat-liberalii sa se plaseze cu citeva procente inaintea PSD.

Ceea ce devine problematic in conditiile monopolului informatic al televiziunilor si al existentei Coalitiei 322. Scopul comun al aliantei care s-a mobilizat impotriva lui Blaga este nu doar erodarea PD-L, ci si tragerea pe linie moarta a presedintelui, asa incit ea sa formeze guvernul si sa numeasca premierul.

Scenariul care se prefigureaza, analizat pe larg de citeva ziare, cel al (re)suspendarii presedintelui Basescu, prinde contur si are logica. Ideea a fost lansata de Vacaroiu si preluata cu voluptate de Iliescu, Nastase, Olteanu. De data aceasta, nu se va mai merge la plezneala si scenariul va fi gindit in amanunt. Chiar daca populatia il va readuce la Cotroceni pe Basescu, in perioada interimatului se vor arunca zarurile noii guvernari.

Spre deosebire de 2007, sansele de reusita sint mult mai mari, acum, in 2008. Tocat minut de minut de televiziuni, avind impotriva sa o coalitie de o amploare unica in istoria post-decembrista, pe fondul esecului anticoruptiei si a reformei clasei politice, Basescu este pe punctul de inflexiune.

Dar cea mai mare problema o constituie chiar PD-L, care nu reuseste sa transmita mesajul unei alternative viabile si credibile, singura care l-ar scoate din clenciul in care se afla. Un lucru e clar, daca partidul nu se va reforma, nu va oferi personalitati noi, cu un alt background, nelegate de politica dimboviteana a acestor ani, care sa inspire increderea ca istoria incompetentei, clientelismului si hotiei nu se va repeta, PD-L nu are sanse. Experienta Blaga a dovedit-o.