Nu stiu daca i se trage de la diferenta de procente din marja de eroare, de la avansurile pe care i le face PSD pentru o candidatura la prezidentiale sau, pur si simplu, asa e el de fel, dar un lucru devine tot mai clar: Oprescu a luat-o razna. Gonind dupa voturi pe autostrada suspendata, a zarit de la inaltimea etajelor trei-patru o mare aglomerare, asa cam la vreo trei sute de mii de cetateni cu simt civic, dind sa rupa usa restaurantului unde avea loc tainica intilnire Blaga- Mitrea, cea la care s-a transat electoratul. Servetelul de la Yalta- Bucuresti pe care s-a scris vinzarea lui Oprescu catre PD-L a fost apoi xeroxat si impartit multimii. Asa grait-a Oprescu intr-o zi in care disperarea i-a luat mintile.

Blaga si Mitrea s-au intilnit intr-un loc neprecizat sa imparta sectoarele, voturile si electoratul. Trocul viza, cum altfel, anihilarea lui Oprescu, taman cind Insomarul il dadea in marja de eroare. In aceste stranii conditii, citeva intrebari de bun simt se ridica.

1. De ce ar negocia Mitrea infringerea lui Oprescu?

O explicatie ar putea fi aceea ca PSD s-a razgindit si nu mai vrea sa-l sprijine pe Oprescu in turul doi, dar acest lucru este stiut doar de Mitrea, nu si de masa partidului, care este minata duminica la urne sa-l voteze pe independent. Logica ar fi ca sefii, in frunte cu Nastase, care tocmai l-au propus pe Oprescu drept candidat la prezidentialele din 2009, au avut o revelatie peste noapte. Stiindu-l bine dupa 13 ani de colaborare, liderii PSD au realizat ca Oprescu e doar un gargaragiu care va nenoroci Bucurestiul, asa ca pe ultima suta de metri, din dragoste fata de urbe, au decis sa-i vinda pielea.

A doua explicatie este ca Mitrea negociaza dupa capul lui, urmind modelul Hrebenciuc. Liderii aflind tradarea chiar din gura lui Oprescu, il vor da afara din partid in cursul zilei de marti, cel tirziu miercuri.

Dar cea mai plauzibila este explicatia ca PSD si-a dat in sfirsit seama de lipsa de miza a Bucurestiului si s-au hotarit sa-l cedeze elegant adversarilor. "Du-te, mai Mitrea, la Blaga si vezi daca nu-l convingi sa cistige. Da' cheama si vreo 300.000 de pesedei la restaurant sa stie lumea ca nu ne intereseaza Capitala, ci doar sectoarele unde ai nostri au sanse. Mai da-i incolo de bani, duca-se parlamentarele, noi sa fim sanatosi. Si da-i un telefon si lui Oprescu sa-i spui ca poate sa coboare de pe autostrada", asa trebuie ca a sunat mesajul cu care Mitrea a plecat la intilnirea cu Blaga.

2. Cum se poate negocia electoratul?

Daca cineva ar descoperi secretul nu doar al aducerii la vot, ci si al stampilei care cade pe buletin dupa voia unui partid, acel cineva ar trebui clonat, exportat si bugetul de stat s-ar umple de la sine. Toti conducatorii din lumea asta ar da bani grei pentru un asemenea personaj.

Sa el fie Mitrea? Sau poate Blaga? Ma indoiesc, pentru ca un asemenea secret intii se aplica, apoi se negociaza. Din ce a zis Oprescu intelegem ca cei doi au in ranitele de partid analizele Insomar si electoratul, pe care l-au distribuit in asa fel incit independentul sa piarda.

Practic, asta inseamana ca pesedeii, peremeii si parte din liberali trebuie ori incuiati in casa, ori scosi din Bucuresti. In schimb, absenteistii lui Blaga de la primul tur, trebuie momiti, mobilizati, fortati sa se incoloneze la urne. Dar cum sa faci asta, cind tocmai vinzarea a fost deconspirata pe toate mediile?

Eu nu stiu, dar sint convinsa ca explicatii tehnice, detaliate si credibile vor oferi domnii Cristoiu, Ciutacu si Stan.

3. La ce restaurant s-au intilnit?

Cum Oprescu parea foarte sigur pe el, e clar ca stie. Stie si nu vrea sa spuna. Asta pentru a adinci misterul. De la Agata Christie incoace e de notorietate ca un fapt e cu atit mai credibil, cu cit e mai greu de demonstrat.

Oprescu avea in buzunar fotografiile compromitatoare, inregistrarile audio-video, dovezile, vorba raposatei, dar ne tine in priza. El si prietenii lui stiu de ce.

O alta varianta e ca nu le avea, si ca i-a soptit informatia la ureche una din faimoasele pasarele ale fostului sau sef, Geoana. "Ba Oprescule, vezi ca aia doi te vind la circiuma", i-a ciripit respectiva. Si si-a luat zborul fara alte amanunte. Ca intotdeauna.

Si intr-un caz si in altul, independentul, ca om de onoare ce se recomanda, trebuie sa arate publicului larg, dragilor bucuresteni, caci lor s-a adresat, probele incriminatoare. Altfel va fi taxat drept ceea ce este si chiar va pierde.

P.S.

Cum sint convinsa ca intre doua meciuri si trei audiente, Oprescu nu isi va face timp sa raspunda exact si documentat la cele trei intrebari, ii rog pe cititorii HotNews.ro sa-si spuna ei parerea. A, si inca ceva, credeti ca Nastase, Geoana si Ponta au vorbit serios cind au spus ca Oprescu ar putea fi candidatul PSD la prezidentialele din 2009. Daca da, in ce restaurant s-a luat decizia?