“Mai e ceva curat acum?”

(Eugen Durbaca, candidat PC la sefia CJ Galati, despre raportul Coalitiei Pentru o Guvernare Curata, in care e identificat ca traseist politic)

Intr-un fel, prin comparatie, PSD merita o lauda. Partidului condus – “oficial”, ca sa-l parafrazam pe dl Iliescu –, de Mircea Geoana nu i se poate reprosa inconsecventa. Defileaza cu aceiasi candidati pe care ii avea in urma cu patru ani. Marian Oprisan este si de data asta “poster-boy” pentru campania locala, modelul candidatului de succes al partidului; in timp ce dl Diaconescu este o exceptie stanjenitoare impusa de circumstante. Si nu sunt doar consecventi, ci si coerenti - partidul acestor candidati este si partidul care a considerat si considera anti-coruptia ca un moft, in principiu, si ca o haituiala politica la adresa lor, in aplicare. PSD nu ne ofera nici o surpriza.

Uitucii trebuie cautati in alta parte. Ma intreb daca isi mai aminteste cineva de sfatul parintesc dat de presedintele Basescu partidului sau, la scurt timp dupa castigarea alegerilor: PD ar fi trebuit sa-si impuna un moratoriu de un an de la acceptarea de noi membri, pentru a nu fi contaminat cu traseisti, membri care sa caute doar sprijinul vremelnic al unui partid de la putere strict pentru interesul personal. “Traseistii”, cei despre care presedintele vorbea in termeni gen “centura politicii”. Iata ca acum PD-L se arata interesat in centura politicii. Conform raportului Coalitiei, nu doar ca partidul admite traseisti, dar are indeajuns de multa incredere si pretuire pentru acestia incat sa-i propuna drept candidati.

Si mai sunt candidati care n-au aparut pe lista aceea. Acelasi Traian Basescu ii reprosa public zilele trecute candidatului “independent” Sorin Oprescu ca imediat ce i-au fost date atributii ca viceprimar al Capitalei a parasit postul pentru a prelua un mandat de senator. Ca paranteza, acest tip de traseism institutional ar trebui sanctionat de societatea civila la fel ca cel de partid: la fel cum sunt candidati care trec din partid in partid, sunt candidati care abandoneaza rapid demnitatea in care au fost alesi atunci cand se iveste alta. Trecem peste cazul similar (dar, ce-i drept, exceptional) al dlui Basescu insusi din 2004; dar presedintele critica printr-un filtru foarte partizan. Acelasi repros se poate aduce si candidatilor PD-L la primaria sectorului 5 sau la cea a Iasului. Doar in urma cu cateva luni dnii Bodu si Oprea au fost alesi in Parlamentul European. Si, fara sa vreau sa speculez, notez ca nici convivul dlui Basescu si candidatul PD-L la Primaria Generala a Capitalei nu stiu sa fi promis ca-si va duce mandatul pana la capat chiar daca i se va ivi oportunitatea unui post intr-un viitor cabinet de ministri.

In 2004, dl Basescu insusi, in fruntea Partidului Democrat, taia de pe lista de candidati pe cei mentionati de raportul aceleiasi Coalitii. La patru ani distanta, … liniste si pace. Vremea pentru o noua revolutie a venit. Si a trecut. In urma ei, aceleasi stricaciuni.

Oricum, e mai bine decat la PNL. Partidul dlui Tariceanu doreste probabil sa ii dea dreptate lui Ion Iliescu care spune ca PNL si cu PSD pot gasi platforme comune. Pana la platforme comune, in chestiunea listei Coalitiei pentru o Guvernare Curata PNL a gasit un discurs identic cu cel al PSD: membri coalitiei sunt niste nerusinati, bun de dat in judecata, si ca actiunea lor e partizana. Or, din nou, in timp ce PSD si-a pastrat discursul din 2004, cei de la PNL uita ca aceeasi Coalitie, cu aceleasi criterii de integritate, a listat si candidati la alegerile trecute. Pe atunci, insa, PNL, aflat in Alianta D.A., n-a parut deranjat, din contra…

In fine, daca e sa ma refer la intrebarea din titlu, nu stiu daca mai sunt pe deplin “curati” acum, cand stindardul integritatii politice pare aproape abandonat. Sunt multe lucruri de spus inclusiv apropo de demersul Coalitiei; de exemplu, imi amintesc ca una din sugestiile pe care le-am facut, in particular, in 2004, a fost sa fie publicat si punctul de vedere al celor acuzati, poate asa Coalitia ar fi fost scutita de rusinea de a fi facut tot felul de confuzii in lista respectiva. Dincolo de asta, sfatul meu ramane acelasi ca intotdeauna: mergeti si votati. Daca, dupa criteriile fiecaruia, candidatii partidelor “mari” nu sunt dezirabili atunci votati pe oricine altcineva, indiferent de partid. Dincolo de liste si de societatea civila, nicio curatare nu se poate face altfel decat prin vot.

[Underhill scrie aici despre acelasi subiect.]