Victoria tacuta a lui Putin in inclestarea diplomatica de la Bucuresti a fost clamata de toata lumea. Inclusiv HotNews.ro a scris despre influenta uriasa a liderului de la Kremlin asupra summitului la care nici macar nu era prezent. E acesta tot adevarul? Bush - singurul presedinte american cu MBA :) - are motive sa plece de la Bucuresti multumit si de altceva decat inghetata delicioasa.

Iata castigurile SUA:

1. A obtinut acordul statelor membre NATO pentru amplasarea scutului anti-racheta in Cehia si Polonia. Toate controversele legate de opozitia ferma a Rusiei s-au risipit - Cehia a anuntat deja ca a acceptat, iar in privinta Poloniei pare a fi doar o formalitate.

2. A obtinut mai multe trupe in Afganistan. E drept ca doar Franta si Romania au anuntat cifre exacte, dar Bush a primit ceea ce spera - acordul ca SUA sa nu fie lasate singure in acest razboi.

3. Implicarea Frantei in structurile militare de comanda ale NATO. Franta, care se retrasese din aceste structuri in 1966, si-a exprimat prin vocea presedintelui Sarkozy vointa de a reintra in joc.

4. Coagularea unei vointe europene pentru crearea unei forte militare continentale. Aceasta este una dintre mizele geopolitice uriase ale momentului, iar indecizia statelor europene parea cronica. Si totusi. Unul dintre punctele declaratiilor oficiale de joi a fost crearea unui nou scut antiracheta complementar, care sa fie gestionat de Europa.

Infrangerile lui Bush sunt si ele cuantificabile: refuzul Germaniei (sustinuta diplomatic de Franta) de a accepta acordarea MAP pentru Ucraina si Georgia, precum si esecul in a convinge Grecia si Macedonia sa rezolve chestiunea spionoasa a numelui ultimeia dintre ele.

Cu aceasta mostenire va pleca Bush de la Bucuresti spre Soci, la intalnirea decisiva cu Putin. Iar de acolo se va intoarce acasa, unde il asteapta o criza economica recunoscuta chiar si de seful FED, Ben Bernanke.