Aproape orice articol din presa contine sume. Cred ca exista un ghid al jurnalistului care insista pe sume: cifre, cresteri, procente, estimari. Le vedem zilnic, atat de mult incat cadem intr-o betie a cifrelor. Partea interesanta este ca majoritatea cifrelor prezentate sunt complet inutile sau te induc in eroare, pentru ca sunt comunicate eronat sau pentru ca nu exista un sistem de evaluare a lor.

Exemple

Greva salariatilor Dacia(via autosport.ro)- citind articolul aflam cifrele acestei povesti: 10 milioane de euro pe zi pierdere, revendicari insumate de 24 de milioane de euro. Conform celor relatate, in 3 zile s-au pierdut 30 de milioane de euro. Doar cu aceste informatii iti dai seama ca ceva e putred. Apar si alte cifre: 8% profit pentru Dacia, 100 de milioane pierderi in 3 zile, participare la profit cu 5% (nota: comunismul nu ne-a iesit din sange).

Ce intelegem din povestile legate de Dacia? Ca uzina pierde o gramada de bani. Cum s-a facut estimarea? Simplu: se produc 1.000 de masini pe zi, iar o masina costa in media 10.000 de euro. Asadar, 10 milioane pierderi pe zi. Un calcul pe care doar un copil de gradinita il poate accepta ca adevarat. 8% profit inseamna ca 8% din cei 10 milioane sunt potentiale pierderi, adica 0.8 milioane. Mai mult, s-ar putea ca fabrica sa poata produce 1500 de masini pe zi, in loc de cele 1000 produse acum, la actuala capacitate, caz in care in cateva saptamana "paguba" ar fi "recuperata". Desigur, realitatea e mult mai complexa: poate ca nu era necesar sa se produca acele masini, poate ca intarzierea are costuri mai mari prin neindeplinirea unui angajament de livrare samd. Cert e ca pierderile nu sunt de 10 milioane pe zi, si, probabil, nu vor insuma cateva milioane pe toata durata grevei. Extrapoland: Dacia castiga 3.650 miliarde de euro pe an, ceea ce la 8% profit inseamna ~45 miliarde cifra de afaceri anuala, adica aproape jumatate din produsul intern brut al tarii. Sau: 3 zile de proteste costa mai mult decat majorarea pe un an. Cine nu ar majora salariile instantaneu in acest caz?

Crestere PIB, Inflatie(via topbusiness.ro) - citind articolul aflam tot felul de procente si evolutii in ani. E un articol clasic, in care cunosti toate diferentele, dar nu ai nicio baza de comparatie. A crescut cu 5%! Fata de ce? Fata de anul trecut. Cu ce ma afecteaza? Nu se spune. Cum schimba asta situatia generala? Nu se spune. Avem doar cifre, pe care le pot interpreta doar cunoscatorii domeniului. Daca ti s-ar explica ce inseamna inflatia si care este legatura ei cu dobanda oferita de banci si economiile tale, ai intelege ceva. Altfel, ai ecuatii cu N necunoscute, care suna a stire.

Factura NATO: 700 euro pentru fiecare roman(via cotidianul.ro) - fiecare roman plateste 700 de euro pentru NATO, aparent. Citind articolul aflam ca pana acum costurile de modernizare a armatei au ajuns la o suma, care, impartita la numarul populatiei, da 700. Un calcul simplu si irelevant, neavand scenarii alternative viabile de lucru. Foarte usor cine a citit jumatate din titlu a ramas cu ideea, auzita de mine la radio cel putin, ca summitul costa 700 de euro de persoana… Pai nu mai bine ne ofereau noua cate 350 de euro si renuntau la summit?!

Stirile de la TV sunt pline de astfel de cifre: 36 de miliarde de euro podul de la Maracineni, 2 milioane de euro metroul spre Otopeni, pagube de zeci de milioane de lei in urma unui incendiu samd. Ce poti intelege din ele? Nimic. Nu au explicatii, nu au termen de comparatie, nu au sens, nu au relevanta. Nici macar nu conteaza ca sunt raportate gresit.

Nu mai vorbesc de estimarile de piata, de diferenta intre estimarile in euro sau dolari, de pierderile calculate ca si castiguri nerealizate conform prognozei samd.

Concluzia?

Cifrele seci sunt inutile. Cifrele raportate la alte cifre si fara a fi puse intr-un context, sunt inutile. Asa ca, ori de cate ori auzim o suma sau o cifra, ar trebui, mai intai de toate, sa o gandim, inainte de a o asimila.

Dezbate si comenteaza pe blogul lui Dragos Manac