Esti anti-NATO? Anarhist te numesti. Vrei sa fie desfiintata Alianta si sa protestezi impotriva ei? Pofta-n cui ca ajungi la zdup, te salta mascatii si te duc la sectie. Ai la tine afise, vopsea, inscrisuri, bannere, carioca, spayuri? Ai incalcat legea. Porti un tricou inscriptionat cu anti? Esti suspect. Nimic nu trebuie sa strice linistea fortaretei in care se desfasoara summitul. Politia romana a fost lovita in plina figura mascata de fobia anarhismului. Protestatari, go home, Bucurestiul e de necucerit, chiar si de pe frontul de la Timpuri Noi. Liniste, e summit! Doar zelosenia ii poate veni de hac.

E pace, strazile sint curate, masinile ridicate, maidanezii strinsi. Citiva straini privesc nedumeriti pustietatea culoarelor unice si se informeaza unde sint locuitorii. Nu-s. Fie au plecat in vacanta summitului, fie stau in casa si se uita la televizor la marea desfasurare de stapini ai lumii, fie se defuleaza pe forumuri. Nimic nu misca, nici macar scafandrii de la Neptun, vorba unei reporterite inspirate. Cit despre lunetistii din jurul Mariottului, toti stiu ca exista, dar de vazut nu-i vede nimeni. Ai naibii americanii astia. Au amutit toate, sirenele salvarilor, politiei, pina si oamenii vorbesc, asa, mai in soapta, impregnati de respect.

O veste naprasnica zguduie insa studiourile. Anarhistii! Au venit anarhistii la fabrica Timpuri Noi. Sa nu-i lasam sa ne strice cu protestele lor anti-NATO bunatate de summit. Au un camion cu vopsea, striga o comentatoare. Afise, hirtie si pinza, completeaza alarmata o alta. Fac bannere. Sint multi, multi, unii sint straini. E lata rau. Informatiile curg. Iata-l pe viteazul domn Ciocan, seful Politiei, i-a si inhatat cu mascatii lui. La Sectie cu voi anarhistilor! Ciocan recunoaste ca nu exista lege care sa interzica opiniile anti-NATO, dar asta n-are nicio importanta, tot anarhisti sint. Cum altfel? Dovezile exista, lipsesc doar drogurile de la sediul PNT. Stati linistiti, se vor gasi si alea la sectie.

Dar cum or fi ajuns, cum au intrat, cum de au trecut de vigilenta granicerilor, a politiei, a serviciilor? Cum, cum? Cind parea ca nici o pasare nu va razbate, dara-mi-te 30 de protestatari. Cind totul mergea ca uns, na si pacostea asta. Hala de la Timpuri Noi e mare, cam cit o fabrica, incap multi acolo. Un adevarat cuib de anarhisti.

Protestatarul anti-Nato e un monstru, un terorist, un periculos. Inca de la timida si esuata tentativa de intrare in tara a celor 6 anarhisti, aceasta a fost mesajul lansat de autoritati. Impotriva lor trebuie luate toate masurile si chiar mai mult de atit. Nici un glas contra nu trebuie sa se auda de-a lungul si de-a latul culoarelor unice. Bucurestiul va deveni astfel prima tara-gazda in care nimeni nu a protestat. Motiv de justificata mindrie pentru niste incepatori ca noi.

Dar nici nu s-a bucurat. Sau daca s-o fi bucurat, n-a avut alt loc de manifestare decit in sufragerie la el acasa. Summitul e o chestie prea mare pentru un oras atit de mic si locuitorii lui, care au doar doua optiuni: televizorul sau vacanta.

Bucurestiul arata ca o fosta statiune balneara cucerita de teroristi. "De unde i-or fi scos doamne?", se cruceste o baba iesita la plimbare pe Calea Victoriei sa-l vada pe Bush. Ii priveste cu drag pe politisti si comenteaza nostalgica " seamana cu aia de pe vremuri de li se zicea capra cu trei iezi, doar ca au uniforme mai frumoase". N-are timp insa sa se bucure de Bush, coloana se apropie, un freamat trece prin aparatele de receptie ale politistilor, jandarmilor, sereistilor, body-guarzilor, pompierilor si tuturor celor care stiu sa tina o arma si un bulan in mina. Baba e pusa in miscare. "Circulati, circulati", se aude de jur imprejur. E una din devizele organizatorilor.

O alta e zelosenia. Doar ea poate veni de hac summitului.