Reutilizarea informatiilor din institutiile publice va fi libera si gratuita, dupa ce (si daca) modificarile aduse de Guvern Legii 109/2007 vor fi aprobate de Parlament.

Guvernul a adoptat pe 26 martie un proiect de lege care modifica conditiile de “reutilizare a informatiilor publice”. Legea 109/2007 transpune Directiva europeana 2003/98/CE, care intra in conflict cu legea 544/2001 - deja in vigoare in Romania.

Legea romaneasca din 2001 nu face distinctie intre utilizarea comerciala si cea necomerciala a informatiilor publcie (in esenta, autoritatile nu au dreptul sa te intrebe la ce vei folosi informatiile solicitate - deci nu vor putea stabili a priori daca utilizarea va fi comerciala sau nu). Legea 109/2007 (la fel de romaneasca si ea, ce-i drept) stabilea, in articolul 8 dreptul autoritatilor publice ce a percepe taxe pentru utilizarea comerciala a informatiilor:

Art. 8. - (1) Institutiile publice pot stabili taxe pentru serviciile de reutilizare in scop comercial a documentelor. Pentru reutilizarea in scop necomercial, institutiile publice nu vor percepe taxa.

(2) In masura in care institutiile publice percep taxe pentru reutilizarea in scop comercial a documentelor detinute, acestea nu trebuie sa depaseasca costurile provenite din producerea documentelor, pregatirea lor si furnizarea informatiei. Taxele trebuie fixate tinandu-se seama de costurile din perioada contabila in cauza si calculate pe baza principiilor contabile aplicabile organizatiilor din sectorul public respectiv. La cerere, institutiile publice trebuie sa indice principiile de calcul pentru taxele solicitate, precum si factorii ce trebuie luati in considerare la calculul taxelor pentru situatii atipice.

(3) Modul de stabilire a taxelor se instituie prin hotarare a Guvernului.

(4) Veniturile colectate din plata acestor taxe se fac integral venit la bugetul de stat.

(5) Taxele pentru reutilizarea documentelor nu trebuie sa fie discriminatorii.

(6) In cazul in care documentele sunt reutilizate de catre o institutie publica pentru desfasurarea unor activitati comerciale, care nu intra in sfera sarcinilor publice, se aplica aceleasi taxe ca pentru oricare alt utilizator.

Ca atare, Romania a vea doua legi privind informatiile publice - care se mai si bateau cap in cap. Modificarile aduse de guvern vin sa faca un pic de ordine in aceasta chestiune. Sper, cel putin - ca nu am vazut incat textul modificarilor. Cind il gasesc, pun aici.

Comenteaza pe Blog de dat cu capul.