Nicolae Steinhardt explică iscusit, înJurnalul Fericirii*,ce înseamnă să-i dai Cezarului cele care sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele care sunt ale lui Dumnezeu. Steinhardt atrage atenția că una dintre condițiile obligativității contractului este identitatea părților.

HotNews.roFoto: Hotnews

E limpede ca lumina zilei că în această perioadă în care s-a vorbit mai mult decât niciodată în ultimii ani despre credință, nici partidele, nici Biserica n-au avut niciun Dumnezeu. De această dată, reacția românilor a fost cea corectă. Faptul că au boicotat masiv referendumul pentru familie nu înseamnă că sunt mai puțin credincioși. Dimpotrivă.

Iată de ce:

În acest moment, PSD - Cezarul/Statul - este într-o relație nefirească cu cetățeanul, iar testul acestor două zile de referendum arată dimensiunea dezastrului. PSD este total rupt de realitatea socială a acestei țări, trăgând tot mai tenace, zi de zi, de doi ani încoace, nu pentru salvarea/prosperitatea ei, ci a liderului său suprem. Ca și cum nu ar fi fost suficient, acum i-a cerut și „adeziunea sufletească”. Pentru PSDragnea acest referendum nu a fost nici pe departe despre valori și morală, ci despre Liviu Dragnea, care iubește oamenii la fel cum un crocodil își iubește prada. Însă de această dată pentru Liviu Dragnea n-a mai tras nici activul, iar cei pe care a vrut să-i păcălească cu gay-ii care fură copii nu au căzut în plasă. Liviu Dragnea iese tot mai singur din această aventură, la fel cum a ieșit din secția de votare.

La fel de ruptă de realitate s-a arătat și Biserica, prin capii ei. Într-o îndepărtare de popor, a intrat în jocul politicului, încercând să dea dovadă de putere și să obțină certificat de negociere. Pagubele sunt însă enorme, iar reconstrucția de durată. Mulți pe care-i cunosc sunt adepții căsătoriei dintre un bărbat și o femeie, însă nu s-au dus la vot. Pentru că BOR nu e Dumnezeu.

Eșecul politicului și al Bisericii nu a fost cauzat de sorosisti, adepți ai ideologiei de gen sau sataniști, ci de inadecvarea la realitățile sociale ale lumii în care trăiesc. În sfera pericolului imediat a românilor intră problemele legate de locul de muncă, sănătate, educația copiilor, nicidecum homosexualii. Biserica e vocea poporului său, iar puterea sa stă în puterea poporului său. Altfel lupta e pierdută.

*„Diavolul zice:

- Să încheiem un pact.

- Nu.

- Atunci, hai să semnăm un document prin care recunoaştem şi tu şi eu că doi plus doi fac patru.

- Nu.

- De ce? Nu admiţi că doi şi cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie un adevăr incontestabil?

- Nu-mi pun semnătura alături de a ta, nici pentru a recunoaşte că există Dumnezeu”

În realitate, eșecul acestui referendum este o șansă. O șansă de a ne reconstrui.

PSLa ora publicării acestui text urnele de vot abia s-au închis. Nici nu mai are importanță dacă, în final, acest referendum va fi validat la limită. Semnalul este clar.