Partidul Social Democrat, prin vocea presedintelui(sic!) Mircea Geoana si-a facut cunoscute publicului larg opiniile despre “evolutiile economice din Romania ultimelor saptamani”, scrie Ionut pe blogul lui Doc. In mare ele suna cam asa:

“Raspunsul pe care BNR si Guvernul Tariceanu l-au dat zilele acestea la acesta criza poate fi catalogat ca un raspuns palid in comparatie cu reactia bancilor nationale si a autoritatilor din celelalte state afectate de criza.”

(Mircea Geoana, declaratie 23 ianuarie)

Liderul social-democrat vine si cu o serie de propuneri adresate BNR si guvernului pentru a iesi din aceasta “criza”. Propunerile adresate guvernului ar suna cam asa:

- Prima ar lua in calcul reducerea deficitului bugetar prin “reducerea cheltuielilor administrative”.

- A doua ar fi cresterea TVA la produsele de lux la 25%.

- A treia ar fi reducerea TVA la produsele de baza la 5% sau introducerea unei grile descrescatoare in functie de “principalele grupe de alimente de baza”.

- A patra ar fi “un moratoriu asupra preturilor la utilitati si sa inghete aceste preturi pe o perioada de sase luni, timp in care se va vedea cum evolueaza economia.”

Tinta acestor masuri ar fi “reducerea impactul negativ al deprecierii leului asupra puterii de cumparare a populatiei.”

Sa le luam pe rind :

1. Reducerea deficitului bugetar. De ce este nevoie sa reducem deficitul bugetar, atita timp cit unul din punctele forte ale Romaniei este datoria publica relativ redusa? Probabil d-l Geoana vroia sa ne vorbeasca despre deficitul de cont curent, dar acesta nu prea este influentat de reducerea cheltuielilor administrative. Si apoi cum sa reducem cheltuielile administrative? Avea in vedere d-l Geoana o si restringere a dimensiunilor aparatului administrativ? Sau eventuala marire a chiriei pe care dnia sa o plateste catre stat? Liderul PSD nu ne spune.

2. Cresterea TVA la produsele de lux. Sa ne intelegem, produsele de lux au o caracteristica aparte: raportul pret/cerere este foarte “elastic”; nefiind produse de necesitate imediata si adresate indeosebi unei categorii sociale cu venituri ridicate, este foarte dificil de prezis care va fi efectul cresterii/scaderii pretului (chiar si cu 5%, conform propunerii PSD). In principiu nu este o idee rea, cel putin in momentul de fata, pentru ca practic s-ar putea juca la doua capete: reducerea deficitului de cont curent, in cazul scaderii cererii, ori cresterea veniturilor bugetare, in cazul mentinerii cererii; ba chiar amindoua, in cele mai fericite conditii.

Care ar fi problemele cu majorarea TVA la produsele de lux? Identificarea lor. Care sint produsele de lux? In Franta, spre exemplu, un automobil era considerat produs de lux pina in anii ‘80, cind s-a renuntat pentru ca aproape fiecare familie ajunsese sa detina unul sau doua. Ce ar insemna sa consideram automobilul un produs de lux in Romania si sa il taxam cu TVA marit (ca sa fiu rautacios, peste taxa de prima inmatriculare)? Si atunci cresterea TVA-ului la produsele de lux nu se poate aplica peste noapte, cat timp nu stim care sunt ele. Si iarasi, declaratiile d-lui Geoana nu ne ajuta in nici un fel.

3. Reducerea TVA la produsele de baza. Ei, ideea nu e noua. Partidul Conservator o tot propune din 2005. Franta, Germania, Anglia au cote de TVA redus la aceste produse, ba chiar uneori TVA-ul este 0. Care ar fi problemele cu reducerea TVA la produsele de baza? Nu stiu exact cit reprezinta veniturile bugetare de pe urma aplicarii cotei de 19% TVA la aceste produse, si atunci intrebarea este cu ce va fi compensata aceasta scadere cu 70% a veniturilor bugetare de pe urma acestor produse in prima etapa. Din cresterea TVA la produsele de lux si reducerea costurilor administrative?

O alta problema cu produsele de baza o reprezinta “elasticitatea” redusa a raportului pret/cerere. Un pret mai mic va conduce invariabil la o cerere mai mare. Iar o cerere mai mare conduce invariabil la un pret mai mare. Si astfel se face ca reducerea pretului datorata micsorarii TVA se va pierde in … regulile pietei, dupa o anumita perioada (nu prea lunga). Pe de alta parte Romania a devenit un importator serios de carne de porc, spre exemplu. Si atunci, datorita cererii crescute, lovim tocmai in ce ne doare mai mult in momentul de fata: deficitul de cont curent, caruia, in loc sa-i “indulcim” perspectivele, il imbracam in haine de doliu. Dar iarasi, d-l. Geoana nu ne spune nimic despre acestea.

4. Moratoriu asupra preturilor la utilitati Aici nu am ce comenta, pentru ca termenul de 6 luni in care vom vedea cum evolueaza economia spune totul despre aceste Masuri urgente propuse de PSD pentru scoaterea Romaniei din impasul economic.

Iar pentru BNR liderul social democrat are o singura propunere:

5. “Sa urmeze exemplul dat de Rezerva Federala a SUA care a redus cu 0,75 puncte procentuale rata dobanzii de referinta.”

Saraca BNR!!! Se chinuie sarmana sa sterilizeze lichiditatea mare de pe piata (la care PSD a pus si el un bolovan de sprijin cu modificarea legii pensiilor) pentru ca, de, sint in plina politica de tintire a inflatiei; incearca BNR sa tina in friu creditarea (de care tocmai social democratul Alin Teodorescu se plingea intr-un articol) si a nu ajunge in situatia creditelor subprime din SUA. Iar d-l Geoana se gindeste ca nu e tocmai OK si ca ar trebui sa facem ce fac americanii.

Sper ca politicul nu are pirghiile de a impune BNR astfel de politici, desi citesc ca si cei de la PD-L se grabesc sa-l cheme pe guvernatorul Isarescu la bara parlamentului. Sincer am incredere mai mare in vice-guvernatorul Lazea decit in orice candidat in cautare de voturi in an electoral.

Le urez succes, asadar, tutror actorilor politici care vor veni cu astfel de propuneri in anul electoral 2008, si ii astept cu nerabdare la conducerea Guvernului pentru a suporta consecintele.

Comenteaza subiectul propus de Ionut pe blogul lui Doc.