PSD si ALDE au propus si votat un amendament sustinut de UNJR si CSM care ofera imunitate sporita judecatorilor si procurorilor. Potrivit legii in vigoare, este nevoie de avizul CSM doar pentru retinerea, arestarea sau perchezitia unui magistrat. Potrivit unui amendament votat azi in Comisia Iordache, judecatorii si procurorii nu vor putea fi urmariti penal decat cu avizul sectiei. Acesta este un cadou otravit pe care politicienii il fac magistratilor, dupa modelul Curtii Constitutionale.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • UPDATE 16:30 Deputata Steluta Cataniciu (ALDE) a revenit la ore bune de la votarea amendamenului cu precizarea ca partidul ei nu si-l asuma. Stelian Ion a precizat ca nici USR nu sustine imunitatea sporita pentru magistrati. Presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat in aceste conditii amendamentul la categoria "respinse" pentru ca in final sa stearga cu totul articolul din tabelul cu modificari aduse legii de functionare a CSM.
  • Este uluitor cum un amendament votat fara dezbateri ajunge ulterior sa fie pur si  simplu vaporizat, ceea ce demonstreaza inca o data superficialitatea si erorile grave votate in viteza de parlamentari in timpul mofificarii unor legi esentiale. Ramane insa blamabila lispa de reactie a magistratilor prezenti la dezbateri.
  • Foarte probabil ca PSD si ALDE sa fi realizat intre timp ca-si arunca singuri in aer mecanismul de controlat justitia daca le dau tot ei cu mana lor super-imunitate magistratilor si posibilitate de auto-aparare dupa modelul parlamentarilor. Asa ca au vaporizat pur si simplu amendamentul votat fara comentarii in urma cu numai trei ore.

Printr-o modificare adusa la legea de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii s-a introdus un nou articol, potrivit caruia “Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infractiuni săvârşite în exercitarea atributiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Sectiei pentru judecători sau procurori, după caz.”.

Propunerea UNJR, acceptata de CSM si AMR, va discredita corpul magistratilor. Nu-l va face nici mai ferit de influente politice, nici mai independent. Judecatorii si procurorii au posibilitatea de a se ascunde in spatele unui aviz de eventuale anchete penale, exact ca politicienii. Ca-l vor folosi sau nu, asta e mai putin important. Aici vorbim de o chestiune de principiu. In loc sa descurajam castele, in loc sa eliminam imunitatile si categoriile de cetateni aflati mai presus de lege, le inmultim. PNL si USR n-au avut reactie in fata acestei orori legislative.

De ce magistratii au nevoie de aviz si medicii nu? De ce judecatorii si procurorii ar fi mai putin expusi riscului de hartuire decat functionarii publici sau politistii? N-au spus ei, cand au adus argumente impotriva sectiei speciale care sa investigheze infractiunile comise de magistrati, ca nu se justifica din cauza numarului mic de cazuri? Daca nu avem cazuistica, atunci n-avem nici risc de hartuire, prin urmare de ce e nevoie de extinderea imunitatii?

PSD si ALDE, cu complicitatea UNJR, vor sa cumpere tacerea magistratilor, sa-i mituiasca oferindu-le si lor imunitatea mult blamata de care se bucura din plin politicienii. Acceptand-o atat de usor, judecatorii si procurorii nu fac decat sa legitimeze plasarea politicienilor deasupra legii. Nu-i vor mai putea acuza cand vor bloca anchetele penale in Parlament ca actioneaza ca un Tribunal extraordinar din moment ce ei insisi si-au tras o imunitate identica. Repet, mai putin conteaza daca se vor folosi sau nu de acest aviz pentru a bloca anchete, grav este ca au acceptat un principiu gresit, au muscat din marul otravit intins de politicieni. Acelasi cadou se pregateste si pentru judecatorii Curtii Constitutionale, legea mai are putin si trece de Parlament.

Daca nu vor avea puterea sa reactioneze in fata acestui privilegiu oferit de politicieni, chiar daca aparent aceasta modificare a legii pare un beneficiu, magistratii se vor discredita in ochii opiniei publice. Adica, tipa dupa independenta, dar accepta cu bucurie privilegii care-i transforma intr-o casta deasupra legii. Acestea nu sunt masuri reformiste, ci profund retrograde, care ne intorc la Romania anilor 90 impartita pe caste, privilegii si imunitati.