Sănătatea este un sector vital pentru orice țară, știut fiind faptul că o națiune nu poate fi puternică, prosperă și sigură fără un popor sănătos și productiv. Un popor bolnav este unul care nu poate contribui la prosperitatea proprie, nu își poate dezvolta ograda, averea, sau țara…și nici nu o poate apăra.

Raul PatrascuFoto: Arhiva personala

Ei bine, în România postdecembristă, Sănătatea a fost lăsată de izbeliște sau mai rău, a fost chiar prăduită pe unde s-a putut, dovadă și recentele scandaluri de corupție. Indicatorii internaționali precum Euro Health Consumer Index și nu numai arată că țara noastră nu a progresat deloc, față de media europeană în ultimii 20 de ani. Ba mai rău, la unele capitole precum mortalitatea infantilă sau infecțiile asociate îngrijirilor medicale stăm mai rău.

În acest context, legea salarizării a fost anunțată cu surle și trâmbițe de câtre guvernanți și oferită ca un panaceu pentru sectorul sanitar. Un simulacru, având în vedere că există probleme structurale importante ce trebuiesc adresate, dar totuși o măsură necesară având în vedere nivelul de salarizare jalnic al medicilor.

Încă de pe vremea programului de guvernare, poporul a fost asaltat cu o adevărată propagandă ce continuă și astăzi, și anume că medicii vor avea salarii de 3000 de euro. Țineți-vă bine, următoarele cuvinte vă vor surprinde: doctorii NU vor avea asemenea salarii, anumite categorii nici nu vor vedea salarii mărite, medicii vor pierde din beneficii și le va crește norma de lucru cu mult peste ceea ce prevede codul muncii fără a vedea un leu în plus pentru acest overtime.

Medicii nu vor avea salarii de 3.000 de euro. Nici pe aproape, guvernanții s-au asigurat de acest lucru. În primul rând aceste salarii mirobolante erau mai degrabă undeva pe la 2.600 de euro brut și asta pentru un medic primar, adică cu o vechime de cel puțin 10 ani în profesie, iar nivelul era preconizat pentru anul 2022. Există promisiuni din partea guvernanților că medicii vor ajunge la acest nivel încă din martie 2018, dar la fel au existat promisiuni de creșteri care nu s-au materializat încă din iulie 2017. Nu în ultimul rând, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat acei 2.600 euro brut se vor transforma în vreo 1.400 net (aproximație), din nou, pentru medici ajunși la cel mai înalt nivel profesional. Tinerii rezidenți vor avea salariile comparabile cu cele actuale sau mărite cu 10% în funcție de specialitate.

Mai mult, categorii extrem de importante precum medicii de familie sau cei de ambulatoriu NU au fost incluse în legea salarizarii astfel, acești specialiști nu vor vedea lefuri crescute. Orice sistem de sănătate modern are la bază un sistem de medicină de familie și unul de ambulatoriu eficient. De ce? Pentru că acolo se practică medicina preventivă. Bolile sunt depistate în stadii precoce, tratamentul are rate mai mari de succes și costurile sunt mai scăzute. Ei bine, la noi nu e așa iar medicii de familie și ambulatoriu sunt în continuare batjocoriți primind finanțare redusă, salarii mici și fiind îngropați în birocrație. Altfel, în România, doar 30-40% din resurse sunt investite în aceste sisteme față de 60-90% în țările civilizate.

Mai mult, medicii pierd din beneficii pentru care s-au luptat. Sistemul de sporuri salariale care facea diferența între anumite specialități (anumite specialități precum medicina de urgență sau bolile infecțioase aveau un spor mai mare) este schimbat și este legiferat vag, nemaiexistând o diferențiere. Sporurile globale vor fi limitate la 30% per ordonator de credit, existând opțiunea legală ca ele să fie reduse la 0, deci devin opționale în loc de obligatorii. Mai mult, medicii rezidenți pierd de la 1 ianuarie și bonurile de masă în valoare de 300 de lei, existând posibilitatea ca salariile lor să scadă.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro