Rezoluţia de la Băile Herculane a PSD, organizată în jurul luptei implacabile cu “ statul paralel” şi articulaţiile sale, a devenit ideologia regimului Dragnea. Pentru Liviu Dragnea, chestiunea centrală care se pune în aceste zile este supravieţuirea sa politică, în contextul avansului dosarului “ Teldrum”, instrumentat de DNA. Sechestrul pus pe avere este un semn că timpul a încetat să mai fie clement cu domnia-sa. Ceea ce se impune este un răspuns, final şi ferm, spre a stabili supremaţia PSD şi a preşedintelui său, în relaţia cu elementele statului de drept. Iar soluţia evidentă este activarea comisiei prezidate de Florin Iordache. Prin intermediul acestei comisii extraordinare, ce devine un super- legislator în procedură de urgenţă, regimul Dragnea reia ofensiva din iarna trecută. De această dată, în locul Ordonanţei de Urgenţă se preferă tactica, cu mult mai eficientă, a puciului parlamentar.

Ioan Stanomir Foto: Arhiva personala

Logica acestui puci care se desfăşoară sub ochii noştri, în aceste zile, este corolarul ideii de suveranitate ilimitată a Parlamentului. Camerele acţionează, în mod deliberat, prin sfidarea acelor corpuri şi instituţii ce aparţin arhitecturii democraţiei constituţionale. De la parchete la CSM şi asociaţii profesionale ori magistraţi semnatari ai scrisorii de protest, cu toţii sunt ignoraţi de majoritatea ce regăseşte întreg elanul din fatidicul an 2012. Puciul parlamentar de acum este, în mod evident, tentativa de a tranşa întrebarea cu privire la natura regimului politic din România.

În cazul succesului acestui puci orchestrat cu brutalitate autocratică, România devine, pe o perioadă nedeterminată, un stat oligarhic, în interiorul căruia majoritatea noului USL are libertatea de a epura puterea judecătorească şi instituţiile în întregul lor de elementele indezirabile ori suspecte. Salvarea domnului Dragnea este şi triumful elitei cleptocratice pe care o reprezintă şi pe care o apără.

Puciul parlamentar de acum exploatează o conjunctură definită prin slăbiciunea opoziţiei parlamentare, complicitatea Curţii Constituţionale şi apaţia cetăţenească. Regimul Dragnea este, de această dată, decis să poarte bătălia finală cu cei pe care îi percepe ca fiind obstacole în calea puterii absolute. Perspectiva suspendării din funcţie a Şefului de stat nu este exclusă, de vreme ce interimatul ar fi asigurat de Preşedintele Senatului, cel care şi-a probat ostilitatea viscerală faţă de independenţa justiţiei.

Puciul din noiembrie 2017 este întemeiat pe viziunea despre stat şi societate a regimului Dragnea. Pentru acesta, lichidarea statului de drept, prin domesticirea acestuia, este garanţia ultimă a asigurării dominaţiei sale complete. Prin patronaj , corupţie şi intimidare,PSD poate să-îşi consolideze postura de partid hegemon, instituind o variantă de putinism local. Alianţa dintre controlul politic şi capitalismul oligarhic este coloana vertebrală a acestui proiect. Retorica “ statului paralel” este alibiul voinţei de înstăpânire rapace.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro