Marea greseala a celor care se intreaba “cum sa incep o afacere” este ca pleaca la drum pornind de la ideea de a face bani, repede si prin orice mijloace. Ati auzit probabil ca 90% din afacerile incepute dau faliment in primii 5 ani. Le-a lipsit dorinta de a munci? Nu s-au preocupat suficient de afacerea lor? N-au vrut din tot sufletul sa reuseasca? Daca intelegi care e motivul pentru care majoritatea esueaza, poate vei fi prin cei 10% care vor avea succes.

de Adrian Soare, www.succesdublu.ro

Destul de des citesc posturi pe forumuri din Romania sau din afara unde vad dorinta unora de a porni propria afacere, de a face bani, cu planuri grandioase si bine intentionate, desigur. :

* - Cum sa fac bani de acasa?

* - Cum sa fac 10000 E pe luna?

* - Am 50.000 E. Ce afacere pot sa incep si sa fac 200.000 in 6 luni?

* - Care e cea mai buna idee de a face bani fara sa muncesti full-time?

- Care e cea mai buna idee de afaceri pe care pot sa o incep fara sa investesc?

Daca iti pui in momentul asta intrebari de genul asta iti spun foarte direct ca esti in marea gloata a celor 90% care o vor da in bara. Fara sa vreau sa te descurajez iti spun doar ce am invatat si eu pe pielea mea si am auzit de la oameni mai batrani ca mine : O afacere inceputa doar pe ideea de bani este ca o casa construita pe nisip. Arata bine o perioada, pana la prima furtuna. Pornesti la drum cu o fundatie slaba, vei da faliment repede.

Principiul numarul 1: Ideile de afaceri care se bazeaza pe egoism si lacomie nu devin afaceri de succes pe termen lung.

N-ar trebui sa incepi o afacere daca te gandesti doar sa faci bani. N-ar trebui sa incepi o afacere daca vrei doar sa faci ce-ti place. Oamenii nu dau doua parale pe cati bani vrei tu sa faci. Oamenii nu dau doua parale pe ce iti place tie sa faci. Oamenilor nu le pasa de afacerea ta, de lacomia ta si de dorinta ta de a face bani.

Ceea ce ii intereseaza pe oameni este “ce poate afacerea ta sa faca pentru ei” . Cum ma va ajuta pe mine afacerea ta? Imi va rezolva vreo problema? Va face ceva mai usor pentru mine? Mai simplu? Mai rapid? Mai eficient? Imi va economisi bani? Ma va face sa ma simt special? Spune-mi de ce ar trebui sa dau bani pentru produsele si serviciile pe care le oferi tu?

Problema multor antreprenori este ca incep o afacere pe premise gresite :

* “Trebuie sa fac bani”

* “Ma pricep la …., asa ca o sa fac o afacere din asta”

* “Am citit o carte si mi-am dat seama ca trebuie sa imi fac afacerea mea”

Gresit.

Principiul numarul 2: Incepi sa faci bani atunci cand nu mai gandesti lacom si egoist cum sa iei banii de la clienti si cand iti concentrezi eforturile dinspre nevoile tale spre nevoile clientilor.

Afacerile nu fac bani. Afacerile care rezolva nevoi fac bani. Daca scopul tau cand pornesti o afacere este doar sa faci bani, nu vei supravietui foarte mult fara un punct motivator mai puternic in spate.

Banii sunt ca o pisica. Atunci cand o alergi, se piteste si fuge de tine. Nu reusesti macar sa o atingi. Cand te opresti insa si te concentrezi pe lucrurile de care e atrasa pisica, va veni singura la tine si ti se va aseza in poala.

Temelia afacerilor de succes este satisfactia clientilor, reflectata de vanzarile din piata. Piata, oamenii care au cumparat, nu tu decide daca o afacere are succes sau nu. Daca vinzi produsul XYZ la 10.000 de oameni, 10.000 de oameni au hotarat ca produsul XYZ ii ajuta, sau le satisface o nevoie. Oamenii voteaza cu banii lor.

Principiul numarul 3: Sa te concentrezi pe nevoile altora este singura premisa care te va ajuta sa pornesti o afacere de succes.

Afacerile de succes fac bani rezolvand nevoile oamenilor si creand impact in vietile lor. Daca ai un site cu 10.000 de vizitatori pe zi care iti cumpara produsele, creezi impact. Daca ai o companie care construieste case la 1000 de persoane pe an, produci un impact. Fa ceva care sa produca impact in viata oamenilor si banii vor veni de la sine.

Este asta o conditie neaparat necesara ca sa faci bani? Nu. Sunt exemple destule care arata ca afacerile care se concentreaza pe lacomie, produc bani. Obiectivul acestui articol este totusi sa te ajute sa ai succes dublu atunci cand iti pornesti tu afacerea. Pot sa speculez si sa spun ca daca pornesti o afacere de la nevoile tale si nu de la nevoile oamenilor, ai 90% sanse de esec, in schimb ce daca pornesti de la nevoile oamenilor, sansele de esec ajung pe la 50 %.

Idei :

Daca poti face 1.000.000 de oameni sa ajunga la unul din lucrurile urmatoare:

1. - sa se simta mai impliniti

2. - sa isi rezolve o problema

3. - sa fie mai sanatosi

4. - sa arate mai bine (imbracaminte, make-up, nutritie)

5. - sa se simta mai in siguranta

6. - sa se simta mai bine (incredere in sine, veselie, dragoste, fericire)

7. - sa isi satisfaca dorintele, de la cele de baza (mancare) pana la cele sexuale

8. - sa faca lucrurile mai usor, mai repede.

9. - sa ii ajute sa isi implineasca visele si sa le dea speranta.

Iti garantez ca vei deveni Milionar.

Deci, data viitoare cand iti vei mai pune intrebari despre cum sa faci bani, gandeste-te :

“Ce pot Oferi eu oamenilor ?”

Ofera ceva de valoare, si banii vor curge.

Dezbate pe blogul lui Adrian Soare, www.succesdublu.ro