Uscat de sus pana jos de ani buni, cu ciuperci mari crescute pe trunchi, copacul a trecut cu bine si peste vanticelului de miercuri seara. Mai cade cate o creanga peste masinile parcate sub el, mai infunda un plafon sau sparge un parbriz, dar inca n-a omorat pe nimeni. Il ocolesc cu grija in fiecare dimineata si ma intreb, de ani buni, cand se va hotara totusi cineva sa-l taie. Nu se leaga nici o asociatie cu lanturi de el, n-am vazut demonstratii ecologiste sub uscatura asta si nici nu vor fi decat in capul doamnei Firea.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Este doar un exemplu (strada Moeciu, sectorul 1) din sute (vezi aici un inventar realizat anul trecut de Romania Curata). Exemplu de proasta administratie, dezinteres si indiferenta crasa. A intocmi harta copacilor uscati dintr-un sector care trebuie urgent taiati sau toaletati, a face un plan de prioritati, a mobiliza ADP-ul inainte sa pice peste trecatori si nu dupa tragedie n-ar fi mare lucru. La fel in cazul panourilor publicitare prost ancorate. Nu dai jos pompieristic, cu cateva ore inainte de furtuna, prismele despre care HotNews.ro a tot scris ca sunt un pericol public, ci obligi proprietarii sa le ancoreze si sa respecte normele de siguranta din momentul cand le dai autorizatia de constructie.

Numai ca trebuie sa-ti pese, sa vrei cu adevarat sa gospodaresti orasul. Daca te ocupi de dimineata pana seara exclusiv de propria imagine, de circ, de concerte, de show-uri populiste, daca arunci banii, consumi energie si resurse pentru actiuni de PR personal, evident ca nu-ti mai ramane timp sa rezolvi adevaratele probleme, de gospodareala si actiuni utile in beneficiul cetatenilor. Primarul Firea si primarii PSD de sector nu au nici o scuza. De un an si jumatate orasul se prabuseste sub ei. Au toata puterea de decizie din lume, majoritate in Consilii, dar nu au dovedit prin fapte ca-i doare de oras. O mica proba, gasiti, din nou, in poza de mai jos. Monument de nepasare. Nu vorbim de marginea Bucurestiului, ci de sectorul 1, bulevardul Pipera, la cativa pasi de statia de metrou Aurel Vlaicu. Chiar nu-l vede nimeni? Vi se pare mic, invizibil, inofensiv?

Din acest motiv, o inteleg perfect pe doamna Firea. Dupa nenorocirea de saptamana trecuta din judetele Timis si Arad, a suflat si in iaurt, perfect constienta ca Bucurestiul e plin de copaci uscati, panouri publicitarea atarnate in doua suruburi, constructii anapoda, adica pericole la tot pasul. Dovada ca a fost nevoie de cateva rafale de vant mai puternic pentru a pune 14 copaci la pamant, din care unul a omorat un om. Nici o surpriza, priviti din nou poza de mai sus. Vanticelul doamnei Firea, din cauza caruia a inchis scoli, a dat peste cap traficul in Capitala si a isterizat peste 2 milioane de oameni ne-a aratat din nou tuturor cat de prost este condus Bucurestiul.

Dar Firea a ales sa nu riste nimic. Decat sa se trezeasca cu morti si raniti pe strazile Capitalei, pentru care ar fi raspuns cel putin politic in mod direct, atat ea, cat si ceilalti primari de sector, a preferat sa goleasca orasul cu riscul de a fi injurata. Pana si acest risc l-a diminuat cat a putut ajutata de televiziuni, care au prezentat o realitate paralela. Una se vedea pe geam, alta la televizor. Afara batea vantul si ploua ceva mai tare, la televizor suflau uragane, urgie, prapad, apocalipsa. In fine, s-au gasit si alti tapi ispasitori pentru haosul de pe strazile Bucurestiului: mesajele alarmiste trimise pe SMS-uri si pe FB. Explicatia ca uscaturile nu pot fi taiate din cauza unor ONG-uri ecologiste este pur si simplu penibila.

Gabriela Firea a procedat exact la fel in iarna, cand a inchis scolile cateva zile din cauza catorva centimetri de zapada pentru a evita imaginile cu masini blocate in trafic, in loc sa oblige companiile de deszapezire sa-si faca treaba in mod eficient si la timp. A golit si atunci orasul tot din cauza unei administratii impotente, incapabile sa presteze servicii minimale celor doua milioane de cetateni, platitori de taxe si impozite. Si atunci, si acum, dupa uraganul ratat, s-au gasit destui care sa-i sustina masura, cu argumentul ca mai bine prevenim decat sa se intample vreo nenorocire. Cei care spun asta nu gandesc inca un pas in fata. Asa o fi, paza buna trece primejdia rea, dar nu era mai bine sa-si faca primarii datoria de gospodari, sa taie copaci la timp, sa curete orasul de panouri ilegale, sa contracteze firme capabile sa curete zece centimetri de zapada? Si atunci poate n-ar mai fi nevoie sa ne ascundem cand bate putin vantul si pica trei fulgi de zapada.

Pe scurt, in ambele cazuri avem de-a face cu masuri vadit disproportionate, luate ca urmare a faptului ca primaria Capitalei si cele de sector nu si-au exercitat la timp atributiile de administratori ai orasului. Masura cu atat mai excesiva cu cat meteorologii anuntasera inca de dimineta ca avertizarea de vreme rea intra in vigoare seara de la ora 20. A inceput sa ploua fix la opt cand mergeam in drum scpre casa infruntand urgia din capul primarului Firea. Nu se poate ca la fiecare zapada sau furtuna mai serioasa sa golim Capitala, sa suspendam cursuri, sa dam peste cap circulatia si sa isterizam populatia pentru ca primarul general si primarii de sector se tin in restul timpului de paranghelii si arunca banii pe fereastra. Daca, insa, televiziunile falsifica realitatea grosolan, ca intr-un veritabil Truman show, iar cetatenii nu vor crede ce vad pe fereastra, ci ce le spun Antena 3 si Romania TV ca se intampla afara, atunci s-ar putea sa o tinem ani buni de acum incolo tot asa, intr-o harmalaie de nedescris. Mai ales daca indignatii de pe Facebook refuza mai departe sa se prezinte la vot.