Turda, România, Uniunea Europeană. Anul 2017.

Alexandru Toma Patrascu Foto: Arhiva personala

La Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CNMV) din localitate, o profesoară de limba română predă simbolismul. Nu se limitează la Bacovia; vrea să le încadreze elevilor mişcarea literară din România în contextul mai larg al simbolismului european. Le vorbeşte de sfîrşitul de secol XIX, despre societatea de atunci, le spune despre Verlaine[i] şi Rimbaud[ii], figuri marcante ale respectivului curent artistic. Le recomandă să vadă un film din 1995 despre viaţa acestora, Total Eclipse, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.[iii] Aşa face de un deceniu, generaţie după generaţie.

Ce-aţi zice de un astfel de profesor, pasionat de munca pe care o face şi preocupat să le ofere o educaţie de bună calitate elevilor? Probabil că aţi încerca să vă înscrieţi copilul la clasa lui. Ar fi bine ca în şcoala românească să fie cît mai mulţi astfel de profesionişti, nu?

Păi…, nu!

Povestea arată cam aşa: cei doi mari poeţi au fost iubiţi, iar Verlaine şi-a abandonat nevasta şi copilul pentru a trăi cu Rimbaud (vă şochează? înseamnă că nu aţi avut parte de un profesor bun de literatură în liceu; profesorul nostru ne-a povestit lucrurile astea la clasă, tot la orele despre simbolism, prin ’84 – ’85, în plin regim comunist ce incrimina penal homosexualitatea). Aşa se face că părintele unui elev a depus o plîngere la liceu pentru că profesoara ar… “îndruma copii spre homosexualitate“!!![iv]

În mod normal, o astfel de afirmaţie ar fi trebuit să stîrnească cel mult un zîmbet, iar totul să se oprească aici; din păcate lucrurile au luat o turnură extrem de gravă. În loc să-i explice părintelui ce este homosexualitatea şi că “îndrumarea spre homosexualitate” este o mare gogoriţă, conducerea liceului, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei au decis sancţionarea profesoarei de română pentru promovarea imoralităţii! În mod specific, dna. Alexandra Zamfir, directoarea colegiului, a afirmat într-o discuţie telefonică pe care am avut-o cu ea astăzi în jurul prînzului că filmul recomandat spre vizionare ar fi fost clasificat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în categoria 18+. Directoarea este citată şi de DIGI24 cu o declaraţie similară:

Acest film, aşa cum apare şi pe arhiva CNA, a fost catalogat pe categoria 18+ şi considerăm că nu este potrivit şi adaptat vîrstei [elevilor n.a.]“.[v]

Practic, cei de la CNMV evită să discute de presupusa “propagandă homosexuală”, dar o acuză pe profesoara de română de difuzarea unui film cu conţinut explicit sexual!

Hai să le luăm pe rînd. Difuzare? Nu, filmul nu a fost proiectat în clasă; profesoara doar le-a menţionat elevilor existenţa lui. A obligat pe cineva să-l vadă? Nu, era o recomandare pentru timpul liber, acolo unde intervine autoritatea familială, nu a şcolii. Filmul nu este “adaptat vîrstei elevilor”? Cîtuşi de puţin![vi] În Italia este clasificat ca permis după 14 ani, iar în Germania după 12, alături de filme precum Piraţii din Caraibe, Gardienii Galaxiei sau Star Trek: Rogue One.[vii]

Şi atunci? Dna. Zamfir, directoarea colegiului, ne spune că filmul intră în categoria 18+, “aşa cum apare şi pe arhiva CNA“. Aici ni se revelă în intreaga ei splendoare maniera “profesionistă” în care a lucrat comisia de anchetă:

  1. Clasificarea filmelor este facută de o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC)[viii], nu a Comisiei Naţionale a Audiovizualului (CNA)
  2. În arhiva CNA apare într-adevăr clasificat 18+ un film numit “Eclipsa Totală”, dar este vorba de alt film! Cel menţionat în comunicatul CNA este un film de acţiune din 1993, numit “Full Eclipse “[ix], nu cel recomandat de profesoara de română: “Total Eclipse” din 1995!!!
  3. Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) nu a emis nici o decizie de clasificare a filmului Total Eclipse, lucru care se poate verifica uşor în registrul CNC.[x] Cu alte cuvinte, ne ghidăm după clasificarea din alte state (12+ în Germania, 14+ în Italia; v. mai sus).
  4. Chiar dacă CNC ar clasifica filmul, ar fi inclus, la A.P. -12 (acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani) sau, în cel mai rău caz, la N -15 (filme nerecomandate tinerilor sub 15 ani), deci, sub nici o formă nu ar putea fi considerat nepotrivit pentru elevi de liceu de clasa a X-a![xi]

Citeste intreg articolul si coemnteaza pe Contributors.ro