​Op-ed

Romania, in UE sau in bratele marelui urs

de Dacian Ciolos     HotNews.ro
Duminică, 12 martie 2017, 19:34 Actualitate | Opinii


Dacian Ciolos
Foto: Facebook - Dacian Ciolos
România respinge categoric o Europă cu două sau mai multe viteze sau o uniune a cercurilor concentrice. De câteva zile, acestea sunt reacțiile politice majoritare la București, după ce Comisia Europeană a lansat în dezbatere cinci posibile scenarii pentru viitorul Europei, care merg de la un status quo foarte precar, până la o Europă ambițioasă, aș zice chiar utopică în condițiile politice de azi. Dincolo de preocuparea fata de un scenariu sau altul, haideți să înțelegem de ce a ajuns Uniunea Europeană într-o astfel de situație și de ce scenariul Europei cu mai multe viteze prinde aripi în unele cercuri.

Cele cinci posibile căi prezentate de Comisia Europeană sunt: o Europă care continuă pe același drum ca până acum; o Europă minimală, care își restrânge politicile numai asupra pieței unice; o Europă în care cei care doresc mai mult realizează mai mult – acea Europă cu viteze diferite sau cercuri concentrice; o Europă care face mai puțin, dar mai eficient – resursele sunt alocate doar câtorva domenii; sau o Europa+, ideală, în care statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. Dintre aceste scenarii, sau dintr-un altul, rezultat din negocieri și dezbateri, va fi creată viitoarea Uniune Europeană – capabilă să răspundă crizelor actuale și viitoare, dar și așteptărilor cetățenilor ei. Un proiect de construcție, care să ia în considerare o uniune de 27 de state membre, care va fi aplicat cel mai probabil după  2019, de viitorul Parlament European și de viitoarea Comisie Europeană.

Vest europenii sunt preocupați de viitorul lor și mulți dintre ei se tem și pentru viitorul Uniunii Europene. Sunt, în mare măsură, aceleași temeri pe care le avem și noi. Așa cum noi nu vrem să rămânem undeva la periferia Europei, în bătaia crivățului de la est, mulți europeni din statele membre fondatoare ale UE se întreabă, pe bună dreptate, cum va rezista UE populismului, naționalismului, tendințelor etnocentriste, cum va rezista UE în fața crizelor prezente și viitoare – migrație, securitate, sărăcie, șomaj. Trebuie sa nu uitam ca dupa extinderea masiva a UE spre est, de cand uniunea a trecut de la 15 la 28 de state membre, nu a mai cunoscut o restructurare semnificativa in privinta funcționării institutionale. Pe acest fond, al complexitatii procesului decizional intr-o uniune cu foarte multe asteptări din partea cetățenilor ei si a statelor membre, au apărut in ultimii ani o serie de crize care au fost rezolvate mai mult sau mai puțin rapid, mai mult sau mai puțin satisfăcător din perspectiva unora.

De multe ori, proiecte ambițioase pentru 15, 25 sau 28 de state membre, au fost frânate de un sigur stat membru sau de o mână de state membre care nu au fost de acord cu progresul integrării sau nu și l-au putut asuma. Pentru mulți oameni politici din vest, însă, este clar că UE asigură integritatea teritorială a statelor lor, asigură o piață sigură de desfacere, cea mai mare piață comună din lume, o putere economică la nivel mondial mult mai importantă decât daca s-ar afla pe cont propriu. Mai mult, în contextul schimbării de abordare a SUA, Europa trebuie să se întoarcă spre sine pentru a-și garanta pacea și creșterea economică. De aceea, nu sunt puțini cei care vor să strângă rândurile alături de state membre dornice să își asume un proces de integrare mai amplu. Și, atunci când se strâng rândurile, vor să fie alături de parteneri de încredere, care împărtășesc acest obiectiv. Timpul consumat în negocieri cu parteneri mai sceptici trece în defavoarea stabilității Uniunii, energia consumată cu State Membre care una zic la Bruxelles și alta fac acasă, pune în pericol stabilitatea și puterea economică a Uniunii. Acesta este motivul pentru care statele fondatoare ale UE vor să continue integrarea pe anumite domenii pornind de la grupuri restrânse, de la cercuri concentrice, cu state membre gata să își asume și să investească în această integrare.   

De aceea, nu este deloc suficient ca România să spună nu, nu vrem mai multe viteze în Europa. Această abordare autocentrică ne poate scoate automat din joc. Obiectivul acestui proces de reflecție este găsirea unor soluții pentru crearea unei Uniuni Europene funcționale și eficiente, nu calmarea frustrărilor sau rezolvarea problemelor unui stat membru sau altul.

Trebuie să fim capabili să arătăm care sunt propunerile noastre concrete, care este parcursul pe care și-l asumă România indiferent de cine se află la guvernare, și care este contribuția României la această dezbatere și la viitorul UE.

Ca să contăm în această discuție, trebuie să fim onești, credibili și fermi

Din când în când, e bine să ne privim prin lentilele altora. Cum credeți că este percepută azi România în vestul sau în nordul Europei? Acțiunile coaliției majoritare și ale actualului guvern au dat o lovitură serioasă credibilității României, exact într-un moment în care este esențial să fim credibili. Faptul că sute de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva corupției a recuperat mult din această erodare a încrederii în România pentru că a arătat că în societate există resurse, există cetățeni mai responsabili decât politicienii care îi conduc. Însă nu este suficient.

In anii '90 și începutul anilor 2000 când ne pregăteam de aderarea la UE, de multe ori, am zis ca ei și am făcut ca noi. Această ambiguitate în perioada de preaderare a făcut ca România să intre din start într-o Europă cu mai multe viteze, sau altfel spus sa mai adauge o viteza sau un cerc celor deja existente (zona euro, Schengen): cea a statelor membre și cea a statelor membre cu monitorizare pe justiție. A fost un pas enorm înainte și o șansă istorică extraordinară că România a devenit membră a Uniunii Europene în 2007. Este absolut regretabil că, la zece ani după aderare, România este supusă încă unui mecanism de monitorizare pe justiție, în primul rând din cauza unor jocuri politice iresponsabile la București – ”marțea neagră” în 2013, OUG 13 anul acesta, cu costuri incalculabile pe care România le-a plătit și le va plăti în continuare, până când va reuși să convingă că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției sunt procese ireversibile.

Această dualitate în comportament este unul dintre motivele principale care se adaugă la indiferența relativă in politica internă referitoare la procesul decizional european, si care au făcut ca România să conteze prea puțin în acest proces decizional.  România nu a reușit să se impună în UE așa cum a făcut-o, de exemplu, Polonia. Dacă vrem să fim credibili în Europa, de aici trebuie să începem – trebuie să fim cinstiți cu partenerii noștri și cu noi înșine.  

Ca să contăm în această dezbatere trebuie să fim constructivi și realiști

Acum ne aflăm din nou într-un moment crucial, din punctul meu de vedere la fel de important ca  momentul aderării la UE. Din fericire, de data aceasta România este în Uniunea Europeană. Din păcate, România nu-și asumă pe deplin statutul: avem mecanism de monitorizare pe justiție, nu suntem membri în spațiul Schengen, nu suntem parte a zonei Euro, deși am sacrificat multe și am construit o economie stabilă și finante credibile. Exemple pot fi multe, fie ca vorbim de inovare și cercetare, fie că vorbim de conectivitate, de infrastructură sau de educație. Fiecare dintre aceste zone reprezintă un cerc concentric, cu viteze și niveluri de integrare diferite. Aceste cercuri există deja, indiferent de declarațiile politice de la București sau din altă parte.

Nu este suficient să spunem că vrem să fim aproape de nucleul dur al Europei. Trebuie să și facem ceva pentru asta. România are nevoie de un parcurs credibil si predictibil, asumat de toate forțele politice pe cel puțin câteva niveluri.
 
Continuarea luptei împotriva corupției și întărirea statului de drept

Ne pregătim pentru asigurarea președinției Consiliului UE în 2019, o perioadă - cheie pentru viitorul Europei. Dacă vom continua să lovim justiția, să creăm îndoială că am fi în măsură să ne asumăm o bună funcționare a statului de drept, Președinția noastră va fi goală de conținut si lipsită de sustinerea politica din partea celorlalte state membre sau a institutiilor europene pe teme de interes. Statutul de "honest broker" al nostru ca stat care asigura presedintia Consiliului va fi afectat.

Continentul a fost unit prin forța legii, nu prin abuzuri de forță. Domnia legii, valorile democratice reprezintă temelia UE. Nu putem pretinde să fim parte a unei construcții  distrugându-i în același timp temelia. Trăim într-o societate deschisă. La Bruxelles și în alte capitale europene, liderii politici au suficientă informație pentru a înțelege realitățile politice și economice ale României dincolo de versiunile cosmetizate sau de-a dreptul false prezentate de unii lideri politici. Populismul de consum intern nu rămâne neobservat în afara țării.

Asumarea unei strategii de creștere economică sustenabilă

Avem avantajul unei creșterii economice consistente, cu potențial pe termen lung, dacă acesta nu va fi afectat de decizii iresponsabile. Această creștere trebuie susținută inteligent, trebuie să fie durabilă. Nu ne putem permite să forțăm un deficit bugetar nejustificat și asta nu pentru investiții, nu pentru a crea noi locuri de muncă, ci pentru pomeni electorale, fără susținere economică reală. Deficitul bugetar în limite acceptabile este necesar nu pentru că cineva la Bruxelles nu vrea sa crească salariile si pensiile românilor, ci pentru că economiile statelor europene sunt interconectate. Un deficit pronunțat într-un stat le afectează negativ și pe celelalte state. A avea un deficit ținut sub control, înseamnă a avea finanțe publice sănătoase și este o măsură importantă pentru a preveni crizele financiare.

După vizitele Premierului Grindeanu și ale Ministrului de finanțe, mi-au atras atenția câteva vorbe ale Comisarul european Moscovici: a spus că așteaptă de la Guvernul României măsuri credibile pentru a rămâne în ținta de deficit. Pentru vocabularul Comisiei Europene, acestea sunt cuvinte foarte aspre. Moscovici a spus, elegant, un singur lucru: ați încercat să ne mințiți. Nu astfel de abordări ne vor duce mai aproape de nucleul dur al Europei. Nu așa va fi conectată România mai bine la cadrul decizional european.

Anul trecut am avut cea mai mare creștere economică din UE. Aceasta este o oportunitate uriașă, atrage atenția investitorilor occidentali. Am susținut întotdeauna că trebuie să întărim capitalul autohton, am luat deja câteva măsuri anul trecut în acest sens și avem încă mult de lucru în această zonă. Însă nu este sănătos și nici nu ne putem permite alungarea investitorilor străini cu declarații și gesturi politice care plasează companiile străine care crează locuri de muncă în țară într-un scenariul absurd, al unei conspirații mondiale oculte împotriva României. Dimpotrivă, trebuie să continuăm să creăm un mediu de investiții favorabil în România, să continuăm eforturile de transparentizare și debirocratizare, să aplicăm strategia anti-corupție adoptată anul trecut, care ar aduce mai multă încredere din partea celor care doresc să investească în România, români sau străini deopotrivă.

Aderarea la zona euro

Nucleul dur se va forma inevitabil în zona Euro. România ar trebui să își asume ferm un calendar de aderare la Euro. Este un angajament pe care ni l-am luat în momentul aderării și pe care l-am amânat fără nicio perspectivă. Există costuri care trebuie limitate, există riscuri care trebuie cântărite. Cu siguranță, imposibilitatea de a mai folosi rata de schimb pentru a contracara șocuri și axarea doar pe o politică a prețurilor, în contextul în care piața nu este perfect flexibilă, nu vor fi măsuri ușoare, dar 19 state membre fac deja asta, inclusiv state cu foste economii planificate sub fostul regim comunist. Există  oportunități mult mai importante, având în vedere că și zona euro se va consolida, vorbindu-se din ce în ce mai mult de crearea unui mecanism de stabilizare comun. Dar dincolo de aceasta, aderarea la euro este un pas important si pentru stabilitatea geo-politică a României. Vom face parte din nucleul dur al Europei în mod implicit atunci când vom fi în zona Euro.  

Eu cred cu tărie că viitorul României nu poate fi la periferia Europei, un avanpost sau o zonă de tranziție. Nici nu cred că avem alternativă. Dacă nu vom fi în Europa, aproape de centrul ei prin procesul decizional, vom ajunge în zone de influență care vor crea incertitudine si vor frâna procesul de dezvoltare economică si de întărire a democrației, a securității. Cine își închipuie că România se descurcă singură în lumea de azi se înșeală amarnic. Orice încercare de a ne slăbi poziția în Europa ne aruncă în brațele marelui urs.  

Anul trecut după referendumul pro Brexit din Marea Britanie am prezentat Președintelui, liderilor partidelor parlamentare și europarlamentarilor români o analiză realizată de Cancelaria Primului ministru și câteva direcții de acțiune, anticipând inclusiv reforma europeană care începe să prindă acum contur. Multe dintre acele recomandări și direcții de acțiune sunt încă valide și ar putea constitui o bună bază de pornire pentru definirea obiectivelor și rolului României în acest proces.

Dacian Ciolos a fost premier al Romaniei, comisar european pentru agricultura si ministru al Agriculturii. Opiniile sale nu reprezinta pozitia redactiei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43808 vizualizari

 • +44 (56 voturi)    
  excelent comentariu! (Duminică, 12 martie 2017, 20:02)

  amanda13 [utilizator]

  Ma bucur sa vad ca nu va lamentati ci propuneti solutii si aveti o opinie constructiva, de adevarat european. Pe langa faptul ca aveti experienta de fost comisar, aveti bunul simt sa nu propuneti o viziune autocentrica - acest tip de viziune, propus la ora asta de nationalismele sforaitoare ale PSD&co. - risca sa ne izoleze, ba chiar sa ne scoata din Europa.
  De asemenea, mi-a placut faptul ca sustineti lupta anti-coruptie, ultima noastra sansa de a ramane in lumea civilizata!
  Va multumesc pentru punctul de vedere echilibrat si profesionist! Avem nevoie de dumneavoastra si sper sa reveniti in functia de sef al guvernului!
  • +15 (23 voturi)    
   ... (Luni, 13 martie 2017, 1:20)

   Flaviius [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Domnule Ciolos , aveti perfecta dreptate ! Da , avem o clasa politica ce nu prezinta incredere si care nu face decat sa vina copilareste cu "nu vreau sa ne jucam asa" (si chiar si asta chinuit si ezitant). Sigur ca e nevoie de idei constructive expuse si promovate in fata uniunii , sigur ca e nevoie de un plan national prin care sa ne legam ombilical de nucleul dur al UE . Dar cine sa o faca ?

   In momentul asta avem chiar aici la noi o uniune cu doua viteze . Romania defavorizata economic, slab educata si Romania cealalta , o minoritate ce din fericire pare sa devina tot mai activa . Intrati in lupta . fara azitari , fara jumatati de masura si fara razgandiri ? Aveti curajul de a nu privi de pe margine cum tara asta arunca la gunoi 27 de ani de progres (asa cum a fost el) ? E un moment de acum sau niciodata , si pentru noi si pt dvs . Sfaturile nu ajung . Doar ce a avut loc o revolutie , asumati-va rolul de Robspierre..
 • -47 (67 voturi)    
  nu mi-e frica de Bau-Bau! (Duminică, 12 martie 2017, 20:03)

  Gustav666 [utilizator]

  Dupa ce Ciolos si-a anuntat in urma cu cateva zile intrarea in politica pe o poteca batatorita de catre nevolnicul Nicusor Dan (ONG, la, la, la...), era si momentul ca Tapalaga sa-l scoata la fereastra cu un articol ce pare mai degraba mosit in laboratoarele Cotroceniului.
  Aceeasi placa idioata cu coruptia si statul de drept precum si cu predarea catre Rusia. Pai cu gogomaniile astea ati pierdut alegerile din decembrie la cifre astronomice, baieti... Nu va mai suporta nici Klemm. Mai lipsea sprijinul neconditionat pentru Kovesi si Lazarica.
  Romania va ramane, indiferent de zbaterile voastre, membra UE si partener strategic al SUA. Vedeti cumva marile banci, transnationalele si hipermarketurile luandu-si jucariile si eliberand terenul pentru Ivan?
  Capete seci...
  • +27 (41 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 martie 2017, 23:18)

   [anonim] i-a raspuns lui Gustav666

  • 0 (8 voturi)    
   mai (Luni, 13 martie 2017, 11:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   austro-ungarule 555, tu chiar esti platit pentru mojiciile astea sau le scoti din neuronul ala stingher ce ti-o mai bantui prin teasta?
 • -27 (39 voturi)    
  un joc inteligent, tip Viszegrad... (Duminică, 12 martie 2017, 20:07)

  demaGOGU [utilizator]

  poate fi mai interesant daca se doreste cu adevarat evitarea imbratisarii urss-ului.

  nu vad nicio garantie ca asta nu se va intampla daca vom pune toate oualele in cosul binomului FR-DE.
  • +18 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 martie 2017, 23:19)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +3 (7 voturi)    
   divide et impera (Duminică, 12 martie 2017, 23:52)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   vrei sa spui?
  • +11 (13 voturi)    
   hei (Luni, 13 martie 2017, 0:36)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Solutia infratirii tzarilor din Europa de Est (Romania, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) intr-o alianta militara are o mare problema: demografia. In Est e colaps total, poate doar Polonia sa aiba o sansa. Tzarile fara copii si cu foarte multi pensionari n-au sanse mari in viitor.Dilema dureroasa este: cand Islamul va rapune Vestul, noi incotro mergem?
   • -5 (7 voturi)    
    islamul NU a reusit Permanentizarea (Luni, 13 martie 2017, 9:43)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui john70

    in SE Europei, balcani etc, ei stiu asta; islamul implementat in SE Europei , balcani va conduce la disparitia islamistilor permament din zona pentru minim 1.000 de ani..ei stiu asta din idtorie
 • +11 (31 voturi)    
  Realitati . (Duminică, 12 martie 2017, 20:26)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Oricate texte apar si oricate simpozioane se vor face pe tema aderentei Romaniei la un bloc sau altul , se uita realitatea zilei , ca sa zica asa . Americanii s-au instalat in Romania cu toate acareturile . Nu vorbesc doar de Deveselu sau Kogalniceanu . O gramada de firme americane , chiar si o banca de top , si-au asezat afacerile la noi , in special in ultimul an . Crede cineva ca aceste interese se vor schimba ? Niciodata , in urmatoarea suta de ani . Nu se misca asa sume de bani pe doar doua zile . Stati linistiti ! Cortina este dupa Prut , daca nu cumva , chiar mai incolo .
  • -4 (14 voturi)    
   hehehehehe (Luni, 13 martie 2017, 0:42)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   In 1939, americanii aveau comunicatiile din Romania (Palatul Telefoanelor), petrolul din Romania, la Leonida (langa Casata) era dealership de Buick-uri, etc. In Aprilie 1944, aviatia americana comite cel mai devastator bombardament al unei tzari europene la Est de Germania. In 1949, Sovrom-urile ii inlocuiesc pe americani.
   Never say never!
   • -1 (5 voturi)    
    Americanii te-au aliat cu Hitler? (Luni, 13 martie 2017, 11:27)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui john70

    E vina americanilor că te-ai dus slugă la nemți, asta după ce renunțasei la teritorii în favoarea Ungariei și Bulgariei, tot la presiunea acelorași nemți?

    Nu vezi că și acum încerci același lucru, să te bagi slugă la nemți, deși ei nu dau doi bani pe tine? Da, poți să fii de partea Germaniei, dar în cazul ăsta să nu te miri dacă ai să te trezești iar în tabăra opusă Statelor Unite.

    Tu de ce crezi că după 70 de ani încă mai sunt zeci de baze și zeci de mii de militari americani în Germania? Exact pentru că nu se poate pune bază pe nemți, sunt toate șansele să dea iar foc Europei în înțelegere cu Rusia.
  • 0 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 13 martie 2017, 9:59)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

 • +14 (36 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 12 martie 2017, 21:07)

  MarianPConstantin [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Daca Romania de azi e "pierduta" cum era in '90? (Luni, 13 martie 2017, 11:02)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   Daca Romania de azi e pierduta cum era in anii '90 cand lumea vota Iliescu cu peste 60% iar FSN lua chiar si 70%?
   Nu zic ca situatia e roz, ....e gri, dar e mult mai bine!
  • 0 (0 voturi)    
   doar partial corect (Joi, 23 martie 2017, 9:17)

   Titi2016 [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   De acord cu caracterizarea generala a tarii. Totusi, aprecierea ca exprimarea stradala a opiniei oamenilor este nesemnificativa dpdv numeric mi se pare a fi incorecta. Sutele de mii de protestatari din Piata Victoriei releva gradul de disperare la care a ajuns natia romana in totalitatea ei.

   Poate ca ar fi bine sa luam in considerare natura blajina a cestui popor care prefera sa astepte pana cand "cutitul ajunge la os". Dar atunci cand aceasta extrema este atinsa reactia este de mari proportii. "Ursul romanesc" se trezeste greu dar cand o face el este greu de oprit.
 • -19 (33 voturi)    
  hei (Duminică, 12 martie 2017, 21:39)

  john70 [utilizator]

  E trist daca astea sunt cele 2 optiuni.
  UE va deveni M.U.I.E. (Marea Uniune Islamica a Europei). Rusii sunt rusi, nu conteaza ca Putin nu va mai fi peste 10-20 de ani, alcoolul va continua sa le incetzoseze mintzile.
  Cine se imbata cu apa rece crezand ca UE va fi nu stiu ce paradis, sa puna mana pe cateva carti de istorie. Demografia nu iarta si musulmanii vor fi majoritari in multe orase si chiar tzari europene peste 20 de ani. Si in Estul Europei situatia demografica este catastrofala. Practic, la ora actuala, albii europeni sunt o martzoaga muribunda. Ati paria pe un asemenea cal? Raspunsul e foarte trist.
  • -6 (20 voturi)    
   Ooo... (Duminică, 12 martie 2017, 22:17)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Stai sa le vezi pe ale nostre. Mandre foc, cum deschid cracii catre arabi si fata catre un mic Ahmed. Inshallah!
  • +17 (29 voturi)    
   Guvernul Ciolos, cel mai bun guvern... (Duminică, 12 martie 2017, 23:04)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui john70

   din 1945 si pana acum. Sper ca Ciolos si echipa lui sa mature golanii care ne conduc acum.
   • -9 (15 voturi)    
    hahahahaha (Luni, 13 martie 2017, 0:31)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Discutia se refera la vremuri in viitorul mai indepartat, cand si Ciolos si Dragnea vor fi oale si ulcele.
 • +17 (23 voturi)    
  Excelent ! (Luni, 13 martie 2017, 0:00)

  solar [utilizator]

  DACIAN CIOLOS abia acum incepe sa-și ”dezvaluie” adevaratul potential si nu e nimic surprinzator in asta ! Experinenta de inalt functionar UE adaugata la aceea de sef de guvern in tara sa natala aveau nevoie de o perioada de ....amînare a iesirii la rampa . Aceasta perioada se pare însă ca o considera incheiata ,urmand deciziile in consecinta.Si e mai mult decat de bun augur ca -si face publice intentiile, evaluarile invitand la reflectii responsabile !! De aceea mi-am si intitulat comentariul ca EXLENT de bine venit !
  • -11 (15 voturi)    
   CIOLOS (Luni, 13 martie 2017, 7:21)

   CalmArius [anonim] i-a raspuns lui solar

   ...Un produs fara impact!
   PUNCT
   • +5 (5 voturi)    
    zxzxzxzxz (Luni, 13 martie 2017, 9:41)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

    De 27 de ani pui tot PUNCT ! Crezi ca e bine?
   • +1 (5 voturi)    
    Fara impact unde? (Luni, 13 martie 2017, 18:21)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

    la poporul PSD in mod evident au impact doar sacosele cu ulei si faina, vanghelioanele si alte servari cu fasole si cirnati, si stirile de la antena3 si rtv.

    Unde are ciolos impact e la publicul educat, la alea 4 milioane de cetateni care l-au votat pe Johannis si nu au votat la parlamentare fix asta cauta, un model de politician occidental.
 • -3 (13 voturi)    
  Iluzii (Luni, 13 martie 2017, 6:46)

  tontu [utilizator]

  Romania a fost, este si va ramane la periferia Europei.
  Problema noasta, dar si a celorlalte state ex-comuniste, e ca nu putem, n-avem cum sa tinem pasul cu tarile mai dezvoltate economic, iar ele, in loc sa ne ajute, ne marginalizeaza. Indiferent de ce solutie adopta UE, capitalul privat isi va urmarii doar propriile interese; deciziile asa zis democratice sunt doar o perdea de fum...
 • +8 (10 voturi)    
  Optiuni (Luni, 13 martie 2017, 7:52)

  motanul_gri [utilizator]

  Este normal ca Romania, la fel ca si alte state situate pe frontiera estica a UE (acolo de unde incepe sfera de influenta ruseasa), sa nu isi doreasca o Europa cu mai multe viteze. Nu trebuie insa sa uitam ca, de fapt, aceasta Europa diferentiata exista deja (moneda euro, spatiul Schengen). Dar cel mai important aspect, pe care articolul foarte bine il subliniaza si il argumenteaza, este faptul ca decizia de a ne plasa intr-o viteza sau in alta ne apartine exclusiv noua.

  Noi hotaram daca vrem sau nu sa facem parte din zona cea mai dinamica si integrata a Europei. Aceasta decizie nu este una formala, strict declarativa, ci trebuie asumata in mod cinstit si neechivoc ("trebuie sa fim cinstiti cu partenerii nostri si cu noi insine"), si mai ales trebuie sustinuta prin fapte.

  Votul pentru Brexit si ascensiunea partidelor populiste si antieuropene au fost semnalele de alarma care au aratat Bruxelles-ului ca lucrurile nu mai pot decurge ca pana acum si ca e nevoie de reforme curajoase.
  In opinia mea, chiar daca acum se vorbeste staruitor despre varianta a treia (cea a a vitezelor multiple), in realitate statele membre vor intelege pana la urma ca este in interesul tutoror sa se aplice varianta a cincea (integrarea mai rapida a intregii Uniuni - poate cu exceptia Greciei).

  Multumesc dlui Ciolos pentru un articol foarte bun! Sper sa mai publice in curand si altele.
 • -1 (9 voturi)    
  Domnule Ciolosi , (Luni, 13 martie 2017, 8:28)

  Belvedere [utilizator]

  Aveti stiinta de la UE , eu cred ca ati condus bine tara in perioada scurta de guvernare pe care v-ati asumat-o. Dar nu ati avut in vedere ca in primul rand conteaza <<< imaginea a ceea ce face GUVERNUL unei tari >> Chiar daca era << apo,litic>>> Comunicarea a lasat foarte mult de dorit si a servit de minune PSD -urilor care au avut un atu in plus si au castigat nici cat ei nu realizau ca vor ajunge !!!!
 • -3 (9 voturi)    
  Ce urs visati bre? (Luni, 13 martie 2017, 9:12)

  Toni_Romania [utilizator]

  Iu-es-ei, bre
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/nato-cosolideaza-securitatea-flancului-estic-500-de-militari-americani-fac-exercitii-militare-la-baza-mihail-kogalniceanu.html
 • +3 (3 voturi)    
  xzxzxzx (Luni, 13 martie 2017, 9:43)

  solar [utilizator]

  Rastalmacesti lucrurile sustinute de CIOLOS.
 • +2 (6 voturi)    
  ROMANIA-UE (Luni, 13 martie 2017, 10:00)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  O prezentare deosebita si foarte la obiect, prezentand realitatile Sec.XXI prin prisma intereselor Romaniai. Este foarte clara necesitatea intaririi economice in Romania prin noi politici interne ce vor dezvolta colaborari si cu alte state din afara UE. Fata de o Romanie puternica se vor schimba automat anumite optici de izolare a noastra.
 • 0 (4 voturi)    
  Domule Ciolos , (Luni, 13 martie 2017, 11:09)

  A310 [utilizator]

  asa cum bine cunoasteti , ca actualmente UE aplica o politica multistandard si una de inselaciune , dupa ce si-a atins obiectivele (respectiv acapararea resurselor , a sistemelor bancare si a altor sectoare de interes )in tarile fostului lagar comunist , acum aruna aceste tari la ghena de gunoi . Regret foarte mult acest fapt , dar din perspectiva unor lucruri ne cam meritam soarta , deoarece multi guvernanti si demnitari ai Romaniei au fost cozile de topor ale celor din occident . In Romania s-a facut privatizarea prin distrugere si nu prin retehnologizare .
 • +1 (3 voturi)    
  mda ... (Luni, 13 martie 2017, 12:48)

  maryus999 [utilizator]

  din pacate conducerea de la bucuresti are alte prioritati pe agenda ... parlamentul nu mai vede nimic altceva decat cum sa gratieze coruptia ... clasa politica se simte chiar stanjenita de uniunea europeana prin acel MCV si cred ca tacand spera chiar la o iesire a romaniei din ue ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by