Multi comentatori s-au grabit sa-l someze pe Klaus Iohannis: nu-l desemnati pe Liviu Dragnea in functia de premier, altfel va faceti praf! Exista o baza pentru a crede ca ne vom trezi cu un condamnat penal la Guvern, ca liderul PSD va forta nota sau ca e foarte posibil sa o faca. Cativa pesedisti s-au repezit sa-l proclame public pe Dragnea viitor premier. Luat de valul entuziasmului general, insusi liderul PSD a crezut un moment, dupa anuntarea victoriei zdrobitoare reputate de partid sub comanda sa, ca ar putea fi. Personal, nu cred ca exista acest risc. Voi explica mai jos de ce va accepta Liviu Dragnea un compromis cu presedintele Iohannis si nu va intinde coarda.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cateva cuvinte despre impedimentul legal. Dragnea stie ca a incerca acum sa incalce legea care interzice unui condamnat penal sa faca parte din Guvern arata extrem de prost atat in plan intern, dar mai ales in plan extern. Liderul PSD a spus in campania ca va respecta legea, a dat asigurari ca nu va genera crize politice intr-un context extern tulbure. Intelege perfect ca, daca nu se tine de cuvant, ultimele farame de credibilitate s-ar face tandari peste noapte.

Evident, PSD poate modifica legea in Parlament, o poate contesta la Curtea Constitutionala sau interpreta cum doreste. A te folosi de majoritatea proaspat castigata pentru a schimba legile in interes personal reprezinta aroganta suprema. Comportamentul lui Dragnea din campanie, declaratiile sale de marti si profilul sau psihologic sunt, toate, impotriva genului de actiune in forta, specific mai degraba unui Nastase sau Ponta. Sigur, n-ar fi deloc exclus ca victoria categorica sa-l fi ametit pe liderul PSD incat sa uite in ce situatie se afla.

Dar ar fi util sa-si aminteasca. Atentie! Nu impedimentul legal este, totusi, cea mai mare problema a lui Liviu Dragnea. Repet, nu bariera legala reprezinta cel mai mare obstacol, desi poate suna ciudat. Pana la urma, o legea se poate schimba cu putin efort. Cu totul altceva il tine in chingi.

In calea fericirii lui Dragnea sta al doilea dosar. Procesul in care este trimis in judecata alaturi de fosta sotie, Bombonica, pentru instigare la abuz in serviciu si fals tocmai incepe.

Pe data de 9 decembrie, cu doua zile inainte de alegeri, Inalta Curtea a respins toate cererile si exceptiile formulate de aparare. Acum se intra pe fondul dosarului si, in doua-trei termene, avand de-a face cu un dosar simplu si clar, vom avea foarte probabil o sentinta.

Cu alte cuvinte, putem anticipa cu oarecare precizie ca, undeva prin martie-aprilie, Liviu Dragnea risca o noua condamnare in prima instanta. Cum suna asta: premierul cu o condamare penala la activ prinde in functie a doua! Ne facem de rasul lumii din nou. Dupa inca o condamnare, Dragnea nu are cum sa reziste prea mult. Presiunea publica interna si externa va fi atat de mare incat va trebui sa plece acoperit de rusine.

Se poate incapatana sa astepte condamnarea finala din Palatul Victoria. Posibil si asta, dar deznodamantul pare inevitabil: pleaca, lasand in urma o tara batjocorita. Odata ajuns premier, Dragnea nu are cum influenta cursul procesului, chiar daca l-ar pune pe Adrian Nastase la Justitie. Din fericire, pur si simplu nu dispune de nici o parghie de control a Instantei Supreme iar partidul, cu toata majoritatea din Parlament, nu prea are cum interveni legislativ intr-un termen atat de scurt. A, poate umbla la Coduri prin OUG, dar va fi cam dificil sa-si omoare astfel propriu proces.

Apoi, in locul lui n-as fi sigur ca pozitia de premier il ajuta in procesul de la Inalta Curte. Dimpotriva, sansele de a fi achitat scad dramatic odata ajuns la Palatul Victoria. Judecatorii se vor gandi de doua ori inainte sa decida o eventuala achitare, pentru a nu fi acuzati ca pronunta un verdict comandat politic.

Mai sunt apoi motive subiective care-l impiedica sa joace tare. Raman la impresia ca Liviu Dragnea nu este chiar atat de liber in miscari pe cat pare. Pe langa condamnare, legi, procesul in curs, pe liderul PSD risca sa-l prinda mereu altele din trecut. Prin urmare, inclin sa cred ca Dragnea va ajunge in cele din urma la un compromis cu presedintele Klaus Iohannis. Sunt mai multe variante. Fie PSD nu va face nici o propunere explicita la consultarile de la Cotroceni iar presedintele desemneaza un candidat din interiorul partidului, altul decat Dragnea. Fie partidul il propune totusi pe liderul lor, Klaus Iohannis il respinge iar Liviu Dragnea accepta fara lupta decizia.

Potrivit surselor HotNews.ro, Klaus Iohannis i-a anuntat azi pe ambasadorii UE ca in nici un caz nu-l va pune pe Dragnea premier, mai exact ca nu va desemna un candidat cu probleme penale. Cu putin timp inainte, seful statului declarase public destul de relaxat ca-si mentine criteriile de integritate, urmand ca o prima discutie cu partidele sa aiba loc chiar miercuri. Siguranta de sine a presedintelui cred ca nu vine din lege, despre care a si spus ca o considera o chestiune secundara. Nefericita exprimare, dar cred ca avea in vedere exact ce v-am povestit pana acum.

La randul sau, Dragnea a anuntat ca PSD va merge la consultari abia dupa validarea noului Parlament, insa imbatosarea lui constitutionala nu are prea mare relevanta decat, poate, pentru propriul partid pentru care joaca rolul de dur in relatia cu Cotroceniul. Marele campion trebuie totusi sa-si arate putin muschii, n-are cum sa cedeze din prima.

Nu ma indoiesc nici o clipa ca mirosul puterii, procentele mari obtinute si euforia din jur s-ar putea sa-i intunece putin ratiunea liderul PSD. S-ar putea sa creada ca, odata ajuns la Palatul Victoria, se va salva cumva de tot cosmarul juridic care, din 2012 incoace parca nu se mai termina. De inteles si retinerea in a ceda altcuiva locul. E frustrant sa castigi un Mercedes si sa dai cu mana ta altcuiva cheile.

Dar cand se va mai raci putin dupa euforia serii de duminica, Dragnea va realiza ca realitatea in ce-l priveste nu s-a schimbat. Dosarul merge inainte, alte schelete asteapta linistite in dulapul lor si finalul cursei se vede, din pacate, chiar si pentru un mare campion.

Vom vedea daca liderul PSD se va multumi cu pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor si va propune o marioneta fara ambitii politice pentru functia de premier, cu speranta ca presedintele Iohannis o va desemna. Vorba unui amic, puterea schimba compozitia chimica a sangelui si se urca repede la cap. Dar, asa cum am spus, tind sa cred ca Dragnea va evita o criza inutila.

In treacat fie spus, castigarea alegerilor de catre PSD este o veste proasta pentru multi, dar nu chiar atat de proasta pe cat pare pentru Klaus Iohannis. “Cu toții ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult, să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus și sunt mulțumit că alegerile s-au încheiat bine”, a spus presedintele, miercuri, la Cotroceni.

Cum adica, s-au incheiat cu bine? Obisnuitul umor involuntar sau Iohannis a spus cu voce tare ce gandeste in taina? Da, pentru Iohannis, intrarea in opozitie nu e chiar un dezastru. Din opozitie, mai poate spera la al doilea mandat. Vag, teoretic mai are o sansa. Cu inca un guvern Ciolos si un PNL condus de Gorghiu il rata sigur, cu zero sanse de a mai sta un sejur la Cotroceni.