Aş zice că trebuie să fim optimişti, că altceva mai bun tot n-avem ce face, şi să vedem jumatea plină: măcar în România a câştigat trumpismul soft. Ala hard, cu spume la gură, pe cai mari prin alte părţi, a rămas la noi afară din Parlament. N-a reuşit decât să-i facă niţel cărare primului, cel fără spume.

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala

Hillary de România e praf; Sanders a făcut o mare surpriză şi i-a luat o treime din votanţi, deşi ei se aşteptau vizibil să ia mai mulţi, o notă de dezamăgire se simte acolo.

Nu va fi sfârşitul lumii, ştiţi că dl. Dragnea e om de înţeles, apreciază o negociere. Desigur că PSD va coloniza rapid toată administraţia (de unde oricum nu plecase acum un an), dar nu va face prostii în politica externă ci doar va apăsa mai tare pe interesul naţional. Onoarea mahalagiului roman va fi reperată, că prea l-au umilit şi i-au dat streinii coji de seminţe în cap atâţia ani. Las Fierbinţi rulz, ceea ce unora n-o să le placă, dar e totuşi altceva decât Jobbik.

Dl. Dragnea e un om al vremurilor europene cele noi.

Gata cu mizeriile de import, a anunţat deja că vom mânca mai mult din producţia naţională. Se va zbârli când şi când la multinaţionale, dar mai mult teatral, instinctul lui primar fiind acela de om de business. Şi oricum, cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el.

Va reduce o grămadă de taxe şi impozite în beneficiul antreprenorul local. Va da mai mulţi bani la infrastructură, lui Firea, Olguţa&comp. Va cultiva mai mult poporul tradiţional-creştin. Şi va negocia mai dur cu UE mărirea deficitului bugetar, deoarece ne permitem şi oricum nu suntem sclavii lor. Gata cu corectitudinea politică impusă din afară, de acuma vom sta drepţi în faţa comisarilor europeni.

Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu, dar iată că a convins o parte importantă din popor că ea vine mai ales de la Bruxelles şi multinaţionale (ceea ce, din nou, cred mulţi şi în PNL şi în USR şi la televiziuni). E aşa, un fel de chestie capitalistă de influenţă externă – deci a se slăbi. A, sigur, corupţi pot fi şi unii localnici precum Ghiţă sau Voiculescu, detestabili individual, deci neeligibili, dar astea sunt cazuri izolate. Hai să nu blamăm pentru ei un întreg popor, că nu sunt românii mai proşti sau ticăloşi decât alţii.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro