Liderii UDMR imping deja prea departe sceneta victimizarii etnice jucata de fiecare data cand unul de-al lor are de-a face cu procurorii. Au ajuns pana acolo incat incurajeaza, mai nou, protestul in strada. A se vedea manifestatiile din mai multe orase din Transilvania de sambata. O ancheta DNA care vizeaza modul in care s-a infiintat un liceu teologic romano-catolic in Targu Mures s-a transformat intr-un nou prilej de lamentatie si acuzatii la adresa “asupritorului” roman. Cu ultimele iesiri, liderii politici maghiari au atins un trist apogeu al subminarii insitutiilor din Romania. S-au angajat pe un drum periculos. Ar fi intelept sa se opreasca, pana mai e cale de intoarcere.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Sigur, avem destui politicieni romani care fac infinit mai mult rau, incercand sa demoleze dupa fiecare ancheta mai sonora institutii - cheie din stat. Din acest punct de vedere, politicienii maghiari s-au romanizat perfect. Manifesta acelasi dispret fata de lege si justitie ca politicienii verzi ca bradul. Chiar nu mai vad nici o diferenta intre Dragnea, Tariceanu, Basescu sau Kelemen Hunor cand vine vorba de tehnica discreditarii justitiei.

HotNews.ro a inventariat cazurile de solidarizarecu cei anchetati. Practic, liderii maghiari resping din start orice ancheta si avem deja un lung sir de exemple, nu simple cazuri izolate. Primari sau viceprimari, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, parlamentari anchetati sau trimisi in judecata se bucura de sustinerea neconditionata a liderilor UDMR inca de la debutul anchetei.

Acestia protesteaza, denunta presupuse abuzuri si acuza autoritatile romane de persecutie etnica prin intermediul institutiilor de forta fara a prezenta insa nici cea mai mica proba in sprijinul acestor alegatii. HotNews.ro l-a intrebat pe presedintele executiv al Uniunii, Kovacs Peter, daca au sesizat vreodata inspectia judiciara a CSM pentru a solicita pe cale institutionala investigarea pretinselor abuzuri. N-au facut-o niciodata. Intrebat daca exista anchete justificate impotriva unor lideri maghiari, Kovacs Peter a raspuns sec: NU.

Bun, de aici incolo nu mai vorbim de buna - credinta. Adica liderii maghiari din administratie sunt imaculati, intangibili, se bucura de impunitate pe criterii etnice? Nu pot fi nici macar chestionati, intrebati de sanatate? Atentie, nu vorbim inca de condamnari ci de anchete la care sunt supusi, har Domnului, o groaza de lideri romani din politica si administratie - aproape toti.

A prezuma din start ca toate, dar absolut toate anchetele nu reprezinta nimic altceva decat tentative de intimidare regizate de autoritatile romanesti impotriva politicienilor maghiari reprezinta un abuz in sine. A apela mereu la tactica victimizarii cu fiecare dosar deschis impotriva unui maghiar angajat in administratia romaneasca echivaleaza cu un soi de imunitate etnica pe care liderii UDMR o invoca in mod de-a dreptul scandalos. Nici nu se mai obosesc sa-si probeze sustinerile, ci repeta papagaliceste de cate ori sunt anchetati ca, in realitate, ii persecuta romanii. Mania persecutiei se manifesta, cum spuneam, si la romani dar cu alte scenarii.

Comportamentul politicienilor maghiari prezinta insa un risc suplimentar. Ei nu contribuie doar la adancirea neincrederii in institutii si justitie, ci alimenteaza tensiunile inter-entice. Or, in actualul context, demersul lor echivaleaza cu amorsarea unei bombe cu ceas. A le spune etnicilor maghiari zi de zi, ceas de ceas, ca autoritatile romanesti ii vaneaza ca pe iepuri cu institutiile de forta, ii supravegheaza si urmaresc mai rau ca pe teroristi este total lipsit de responsabilitate.

Totusi, cum s-a ajuns aici? Pentru a le raspunde corect trebuie mai intai sa-i intelegem bine si pe ei. De ce nu mai au incredere in autoritati, in institutii, in statul roman? Cum au ajuns sa vada peste tot abuzuri indreptate impotriva lor, sa cada in paranoia victimizarii totale? Pana la un punct, avem si noi vina noastra. Nu ne-am tinut de promisiuni, i-am hartuit prin instante cu steagurile lor investindu-le cu o simbolistica si mai puternica, prefectii romani le-au sanctionat in mod arbitrar primarii, pe scurt, i-am discriminat in mod real doar pentru ca sunt maghiari suspectati din start ca ne fura o bucata din Transilvania. Paranoia maghiara nu s-ar fi nascut fara paranoia romaneasca si acum e mai dificil de stabilit cine a inceput. Cert este ca s-a ajuns aici si asta nu arata bine deloc.

Circul a luat amploare zilele trecute prin intrarea vicepremierului ungar, Zsolt Semjen, in ceardasul acuzatiilor si gesturilor menite sa submineze autoritatea statului roman. Zsolt Semjen i-a premiat, pe data de 12 noiembrie, pe trei dintre politicienii maghiari anchetati de DNA, afirmand ca sunt intimidati “sub pretextul luptei anti-coruptie”. Acesta reprezinta deja un act de provocare si invitatie clara la nesupunere civica, un indemn revoltator la nerecunoasterea legilor si institutiilor romanesti. Astfel de gesturi simbolice nu pot fi tolerate, cum inadmisibil este ca Budapesta adaposteste de doi ani un fugar de justitia romana, pe deputatul Marko Attila.

Ce este periculos in aceste evolutii? De ce nu e bine ce se intampla? In loc ca sa mergem in directia normalizarii relatiilor inter-entice, atmosfera se tensioneaza de ambele parti in mod irational. Am spus tot timpul ca romanii au partea lor de vina, ca nu gestionaza inteligent si corect nici problema simbolurilor, nici tema autonomiei.

Dar maghiarii toarna si ei gaz pe foc exact cand nu e momentul, cu cat ne apropiem de marcarea sutei de ani de la Marea Unire. 2018 va fi un an dificil. Deja maghiarii ne acuza - pe buna dreptate pana la un punct - ca nu respectam ce ne-am angajat la Alba Iulia in urma cu un secol. Dar n-au deloc dreptate negand dreptul justitiei romanesti de a-i ancheta si judeca la fel cum o fac cu toti ceilalti cetateni, cu politicienii romani trimisi in judecata si condamnati indiferent ca au fost premieri, ministri, primari sau lideri de partid. Prin atitudinea lor, refuza de facto sa se comporte pana la capat ca niste buni cetateni romani, ascuzandu-se dupa scutul etnic.

Liderii maghiari contribuie in mod nepermis la radicalizarea comunitatii maghiare prin mesaje in care invita la nerecunoasterea autoritatilor romanesti la fel cum o fac extremistii, dar pe alte cai. Or, in contextul regional, ultimul lucru de care avem nevoie este cresterea temperaturii in relatiile inter-etnice. Ce-i chiar asa greu sa spuna, dupa fiecare ancheta: justitia sa-si faca treaba? Iar daca au cunostinta de abuzuri flagrante, sa le sesizeze tot pe cale institutionala, nu sa instrumenteze politic cazuri si situatii care nu pot fi rezolvate decat in instante.

P.D. Evident, si UDMR se afla in campanie electorala si incearca sa gaseasca teme de mobilizare a propriului electorat, dar asta nu scuza si nu justifica utilizarea temelor nationaliste si etnice. Odata trecuta o linie rosie, cu greu se mai poate restabili increderea.