Platforma Romania 100 lansata luni seara de Dacian Ciolos se concentreaza pe cateva principii si idei menite sa stranga in jurul lor mai multe partide, chiar si de stanga. Armada ridicata offline de Liviu Dragnea in aceste zile se bazeaza pe familii intregi de baroni implicati in afaceri penale, baroni sau interpusi facuti candidati impreuna cu partenerii lor de afaceri cu tot. Ciolos a lasat in mod evident spatiu generos in platforma lui si pentru o guvernare de mare coalitie. Dragnea si baronii lui se vor prinde in Hora Unirii numai si numai daca n-au incotro. La Platforma si Armada se reduc alegerile acest an.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Optiunile sunt limitate. Daca Platforma pe care se vor catara PNL si USR face singura majoritate, Armada pierde. Platforma n-are mare vlooare ca program de guvernare, dar nici nu cred ca-si propune asta. Rostul ei pare a fi un simplu pretext pentru a obtine sustinerea PNL, USR si eventual UDMR. La cum arata cifrele din sondaje acum, Platforma nu va putea face majoritate sau o va incropi greu, transferand soldatei mai spalatei din Armada lui Dragnea. Din acest motiv, Ciolos subliniaza din primele randuri ca “avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale”. Aici merita amintita observatia facuta de Cristian Pantazi pe Facebook, suna foarte prezidentiala platforma asta, dar e cu totul alta discutie.

Tot din nevoia de a lasa o usa deschisa PSD-ului, pe langa cochetaria lui Ciolos cu socialismul, veti gasi si idei de stanga in continutul ofertei catre partide. Al doilea scenariu luat in calcul de autorul Platformei este, evident, un guvern de mare coalitie inchegat sub auspiciile sutei de ani de la Marea Unire, moment incarcat cu simbolistica aparte. Partidele au ocazia sa demonstreze ca se pot uni in jurul unui proiect national, intr-un moment de rascruce pentru Europa si dificil, evident, si pentru Romania. Platforma este conceputa, deci, in asa fel incat sa suporte Hora Unirii incinsa intre PNL, PSD si chiar USR daca doreste, avand ocazia fiecare sa demonstreze de Centenar cat sunt de patrioti si iubitori de tara. Chestia asta nu va tine, desigur, decat maxim un an-doi, pentru ca vin alegerile prezidentiale din 2019, cand deja se vor fi sfasiat toti intre ei.

In fine, in worst case scenario PSD si ALDE formeaza singuri guvernul. In cazul asta, adio Platforma, la revedere Ciolos. Dragnea se pregateste temeinic pentru o mare victorie. Orice eventuala intelegere facuta azi pica dupa alegeri daca Armada castiga. Uitati-va la profilul candidatilor PSD din Olt, Dolj Mehedinti, Prahova si veti intelege. Oamenii astia vin in Parlament cu clanul, cu dosarele, cu penalii, cu fratii si cu parintii lor dupa ei. Au pentru ce lupta in aceste alegeri, stiu sa adune voturi si vor actiona din prima zi dupa ce pun mana pe putere. Vor dori si ei sa joace Hora, dar numai intre clanuri si gasti, pe care o vor numi, tot simbolic, evident, Hora Liberarii.

In rest, putem analiza programe, proiecte si platforme cat dorim de aici incolo. Vom avea de ales intre Platforma si Armada, constienti fiind ca s-ar putea uni conjunctural. Da, solutia acceptabila va fi un guvern PNL-USR condus de Ciolos, solutia de compromis un guvern de mare coalitie PSD-PNL, iar solutia de cosmar o adunatura de borfasi confiscand puterea pentru ei. De bine de rau, asupra liberalilor se exercita o presiune reformista, in timp ce PSD nu da nici cel mai mic semn de reforma interna.

Orice formula este mai buna decat Armada baronilor PSD si ALDE calarind singuri Romania. Daca ajungem aici pierdem tot ce s-a castigat cu eforturi uriase intr-un deceniu intreg.