Liberalii si Dacian Ciolos par sa se indrepte spre o colaborare inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie. Tot mai multe pozitionari publice, dar si surse politice arata ca PNL ia in calcul sa anunte sprijinul pentru nominalizarea lui Ciolos ca premier intr-un guvern construit cu PNL ca pivot, si fara PSD. Ciolos, la rindul sau, ar tinde sa accepte sustinerea PNL pentru un proiect de guvernare, cu citeva conditii clare.

Cristian PantaziFoto: Hotnews
  • UPDATE: Prin demisia lui Blaga de la sefia PNL in urma punerii sub acuzare in dosarul bani pentru partid, scenariul apropierii lui Ciolos de liberali devine si mai actual. Blaga era un contestatar puternic al acestei miscari

In primul rind trebuie trecute in revista cele trei scenarii posibile dupa alegeri.

Primul: guvern de uniune nationala PSD - PNL daca cele doua partide vor fi apropiate ca scor si vor avea dificultati in realizarea unei majoritati stabile cu partide mai mici

Al doilea: guvern construit in jurul PSD, daca PSD cistiga la diferenta mare de PNL si are cu cine sa se alieze in Parlament (posibili aliati, daca intra in Parlament: ALDE, UDMR, PMP)

Al treilea: guvern construit in jurul PNL, daca PNL cistiga alegerile sau se afla la aproximativa egalitate cu PSD si are cu cine sa faca o alianta de guvernare (posibili aliati, daca intra in Parlament: USR, UDMR, putin probabil ALDE)

Din informatiile HotNews.ro, scenariul guvernului PSD - PNL (condus eventual de un premier independent) ar fi iesit din calcule. Acest scenariu a existat, inclusiv presedintele Klaus Iohannis l-a luat in calcul la un moment dat, dar pare extrem de greu de realizat din mai multe motive. In primul rind, Dacian Ciolos - posibil premier dorit de Iohannis in acest scenariu - ar fi spus clar ca nu va intra intr-un guvern in care se afla si PSD. In al doilea rind, in interiorul partidelor exista opozitie fata de un asemenea scenariu.

Al doilea scenariu, cu guvern dat de PSD, pare inevitabil daca social - democratii vor cistiga la distanta mare de PNL (10 puncte procentuale, de exemplu), si vor avea alaturi in Parlament ALDE sau UDMR. Problema va fi la nominalizarea pentru postul de premier: Klaus Iohannis a dat semnale puternice ca nu il va nominaliza pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, din cauza condamnarii in dosarul fraudelor referendum si din cauza trimiterii in judecata in dosarul de coruptie de la CJ Teleorman. Dar despre acest scenariu, intr-un articol viitor.

Sa ne oprim asupra celei de-a doua posibilitati: guvern in jurul PNL. Cit de realist e?

PNL e in spatele PSD cu citeva procente (la locale, PSD a avut cu 5,5 pp mai mult decat PNL, sondajele actuale arata o diferenta similara), dar PSD a inceput sa faca deja greselile caracteristice inainte de alegeri si sa enerveze publicul anti-PSD. Ca sa ajunga la egalitate sau chiar sa depaseasca PSD, PNL are insa nevoie de ceva mai mult decit sa astepte greseala adversarului.

Asa ca PNL si Dacian Ciolos au inceput un dans nuptial din care amindoua entitatile ar avea de cistigat. PNL va putea beneficia de un potential aport de imagine dinspre actualul premier, Dacian Ciolos isi va putea continua cariera de premier.

Cum poate insa Ciolos sa intre in acest joc fara sa-si incalce promisiunea repetata de nenumarate ori, ca nu va intra in politica inainte de terminarea mandatului? El va ramine in continuare in afara PNL si nu va candida la alegerile parlamentare, asa cum a promis. Dar va accepta, probabil, sustinerea PNL pentru un nou mandat de premier si sustinerea pentru proiectele sale guvernamentale. O sustinere pentru Ciolos e posibila sa vina si din partea USR, partid in care e posibil sa intre si citiva dintre ministrii reformisti dupa plecarea din guvern.

Aceasta solutie a fost sugerata ieri seara si de Alina Gorghiu in interviul de la Antena 3, unde co-presedinta PNL a spus ca "nu e exclus ca impreuna cu USR sa agream aceeasi varianta de premier.

  • Ironia politicii: desi USR a furat din voturile PNL la alegerile locale din Bucuresti, acum PNL are nevoie reala ca USR sa intre in Parlament pentru a avea cu cine sa faca o alianta guvernamentala care sa voteze propunerea de premier.

Dar acceptul lui Dacian Ciolos vine la pachet, potrivit surselor HotNews.ro, cu mai multe conditii. Una dintre ele e ca pe listele electorale ale PNL sa nu apara personaje cu probleme penale sau de integritate. De altfel, aceasta e si una dintre cererile publicului reformist. O alta conditie e cooptarea unor figuri noi pe locurile fruntase de pe listele electorale: personaje credibile, noi in politica, acel singe proaspat clamat de premier si in ultimul interviu, acordat Agerpres.

In acest moment, colaborarea intre PNL si Dacian Ciolos pare un scenariu luat in seama serios de ambele parti. Ramine de vazut in ce masura tot partidul, inclusiv aripa PDL-ista si aripa dura Atanasiu - Petrache, vor fi de acord cu aceasta ipoteza de lucru. Sa nu uitam ca Vasile Blaga a dat semnale repetate ca nu vrea un premier din afara partidului, ridiculizind chiar ipoteza si spunind ca PNL poate da un candidat de premier din fiecare judet. Iar aripa Atanasiu se simte foarte bine intr-o combinatie cu PSD. Dar acum, dupa chemarea la DNA ca suspect, influenta lui Blaga in interiorul PNL s-ar putea diminua in favoarea iohannistilor reprezentati de Alina Gorghiu. Iar reforma din PNL ar putea duce la apropierea si mai puternica a lui Ciolos de partid dupa alegeri.