PSD a ajuns intr-un moment de cotitura. De aici incolo se poate intampla orice. Se intrevede deja o criza majora la varful partidului generata pe de-o parte de rivalitatea intre actualul presedinte, Liviu Dragnea si fostul presedinte, Victor Ponta. Pe de alta parte, cu fiecare nou dosar penal degringolada interna creste. Marcam o premiera in istoria PSD. Niciodata alegerile n-au gasit partidul atat de dezbinat la varf. Nu-mi amintesc de un risc real de rupere atat de mare ca astazi, cand Ponta a facut deja un pas in afara partidului amenintand sa ia cu el procente si oameni.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

PSD se afla apoi intr-o situatie stranie. Este condus de un lider privit cu suspiciune de baroni, de pesedistii cu probleme penale, de garda veche in general. Toti acestia traiesc cu convingerea ca fostul jupan din Teleorman joaca pe mana sistemului ca sa-si salveze pielea. Pe de alta parte, n-au ce-i face. Sub Dragnea, partidul a obtinut la locale unul din cele mai bune rezultate din istoria sa.

Apoi, acest Dragnea vulnerabil si captusit cu dosare (in unele e deja condamnat, in altele la un pas de sentinta, cele mari inca nici n-au pornit) a reusit, totusi, sa le castige increderea unor parteneri externi ca nu va arunca Romania intr-o noua criza democratica. Si s-a tinut de cuvant, n-a facut prea multe prostii. Astazi, din cate aud, Dragnea are un dialog cu unele ambasade importante. Sigur, nimeni nu-l crede ca s-a cumintit. Toata lumea intelege, sper, ca un PSD ajuns singur la putere este cel mai rau lucru care se poate intampla Romaniei si ca Dragnea scapat din lesa rupe tot.

Pe de alta parte, acelasi Dragnea va trebui sa faca ceva cu Ponta. Partidul il iubeste infinit mai mult pe fostul presedinte, numai ca pe mana lui a pierdut o sansa mare in 2014 si guvernarea in 2015. Sa ne intelegem: Dragnea si Ponta se detesta sincer, s-ar pulveriza reciproc la o adica, dar amandoi se vad obligati sa joace farsa bunei intelegeri pentru a nu bulversa alegatorii.

Dragnea pare a se teme sincer de un Ponta jucand in alta echipa decat PSD, altfel nu se explica incercarile insistente de a-l tine cu orice pret in partid. Pentru a-i submina cu orice pret autoritatea lui Dragnea, Ponta trece toate liniile rosii, promitandu-le tuturor penalilor ca-i va scapa in scurt timp de justitie daca ar avea ocazia sa revina intr-o buna zi. Din cate aud, recuperarea celor mai toxice figuri din politica romaneasca intr-un partid nationalist a reusit sa-i enerveze inclulsiv pe americani, care numai de asta n-au nevoie in Romania astazi.

Daca Dragnea nu-l pune pe lista pe motiv de ancheta penala, control judiciar si cod de etica, s-ar putea trezi cu Ponta plecat din PSD din moment ce nu mai are nimic de pierdut. Or, dezertarera lui Ponta ameninta sa scada sansele partidului de a forma singur guvernul. Dar nici o eventuala plecare nu mai devine chiar atat de simpla in lumina afacerii "Blair". Daca se meninte controlul judiciar in cazul lui Ponta, libertatea de miscare si capacitatea de coordonare cu Ghita scad dramatic. Dificila optiune si pentru orgoliosul Ponta.

Daca-l va pune totusi pe liste, Dragnea se vede silit sa le explice tuturor celorlalti baroni si baroneti loviti in cap cu codul de etica de ce pentru unul cercetat penal si pus sub control judiciar se fac derogari de la regula iar pentru ceilalti nu. Apoi, bruma de incredere si promisiunile ca partidul se va curata cumva se fac tandari. O situatie imposibila. Partidul iese prost din asta orice ar face liderul PSD. E genul de lose-lose situation, fara optiuni si cu final dramatic.

In fine, Dragnea insusi se indreapta catre o fundatura. Dosarul in care se prezinta in aceste zile la Inalta Curte este simplu, banal, implacabil. Nu poate fi amanat prea mult si nici nu-i mare filozofie. Procurorii il acuza ca a instigat putin la abuz, a comis niste falsuri angajand ceva politruci de partid la niste institutii publice din mosia sa din Telorman. Cazul e cristal, sansele de achitare par minore.

In functie de asprimea sentintei, inca mai poate spera ca va scapa cu suspendare. Cu doua condamnari la activ, cariera lui se incheie. S-ar putea impaca de pe acum cu ideea asta. Mai poate spera intr-o minune. Poate ca in Brazilia procurorii nu vor gasi, de fapt, nimic, in afara urmelor de prosop pe care a stat la plaja veri la rand.

Este, din nou, un moment cand marele partid intra in declin accelerat din aceleasi cauze care i-au macinat sansele de fiecare data in ultimii ani: coruptia sistemica, in metastaze, totala, in forme de o agresivitate extrema. Coruptia din PSD a ingrozit de cate ori a tasnit ca puroiul publicul sastisit in general de partide, dar constient de pericolul reprezentat de un partid cu atatia penali profesionisti la varful lui.