Anchetarea unui preferat al institutiilor de forta reprezinta un eveniment important care spune mereu ceva semnificativ despre raportul dintre aceste institutii sau ceva din interiorul lor. Avem de-a face cu unul dintre cele mai suprinzatoare dosare, incarcat cu o simbolistica aparte. Petre Toba a trecut mereu drept om de maxima incredere, tinut in brate in ciuda acuzatiilor de plagiat si a faptului ca devenise o piatra de moara. Sistemul institutiilor de forta l-a protejat cat a putut iar el, la randul sau, a facut jocurile altor eminente cenusii. A incercat inca din prima zi sa-si apere fostul sef, pe Gabriel Oprea, alt personaj dedicat "interesului national".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Foarte interesante sunt insa si acuzatiile pe fond. Procurorii DNA sustin ca i-au cerut sa declasifice o serie de informatii legate de modul cum erau cheltuite fondurile operative intr-un serviciu secret al Ministerului de Interne. Toba, in calitate de ministru, ar fi refuzat desi i se aminteste ca a mai facut-o in cazuri similare. In consecinta, procurorii il acuza de favorizarea infractorului, de unde i s-a si tras demisia din Guvern.

Stati putin. Toba, sa refuze o solicitare venita de la DNA? Preferatul institutiilor de forta sa se puna cu procurorii anticoruptie? Ei, asta chiar merita studiat cu atentie. Ce se intampla, ce placi tectonice s-au pus in miscare?

Nu dispunem de nici un fel de informatii certe. Ne aflam pe nisipurile miscatoare ale speculatiilor. Putem specula, de pilda, ca DNA a capatat tot mai multa autonomie in raport cu SRI. Cel putin de la decizia Curtii Constitutionale incoace, SRI nu se mai poate amesteca in anchetele procurorilor ca un veritabil organ de cercetare penala. Sa nu uitam apoi ca la varful SRI s-au produs schimbari masive la nivelul esaloanelor doi si trei. De aceste schimbari a scapat pana acum doar prim-adjunctul SRI, Florian Coldea.

Mai putem specula apoi ca serviciile au luat foc in momentul in care DNA a deschis cutia Pandorei, cerand unui serviciu secret listele cu informatori si sa declasifice informatii legate de modul cum s-au cheltuit fondurile operative. Vorbim de vreo doua milioane de euro numai la DIPI, bani tocati pe chermeze pentru sefimea din MAI, pe amante si pe alte distractii de ofiteri aflati intr-o vesnica vacanta. Exista azi suspiciunea majora ca aceste fonduri operative ascunse sub stampila strict secret de importanta deosebita au devenit sursa majora de coruptie.

Azi si-au varat nasul in afacerile militienilor de la DIPI, dar maine o pot face cu oricare alt serviciu secret. Ne putem imagina ca nu doar ofiterii din MAI au inghitit in sec, ci si generalii din alte servicii, fie ca vorbim de SRI, fie de SIE. Precedentul e precedent. Sa ne asteptam ca de acum incolo procurorii anticoruptie sa solicite informatii despre cum s-au cheltuit fondurile pentru diverse operatiuni secrete si in alte parti?

Se vor folosi de acest precedent cu argumentul ca doar judecatorii pot dispune ce-i clasificat si ce nu cand vine vorba de bani publici, vor deschide noi dosare penale? Sigur, serviciile pot invoca secretul sfant al surselor si informatii clasificate si al operatiunilor clasificate cu multe zerouri. Vor tipa ca daca dai listele cu informatori si zici cum s-au cheltuit banii, cine naiba va mai lucra de acum incolo cu vreun serviciu secret stiind ca maine se poate trezi dat in vileag intr-un rechzitoriu? Pe scurt, va incepe un mic macel. De asteptat ca DNA sa aiba de acum incolo viata grea.

In fine, dosarul Toba poate fi citit si ca o noua declaratie de independenta. Anchetand modul in care s-au cheltuit fondurile operative ale unui serviciu secret, DNA se rupe simbolic de imaginea de "directie penala" a SRI. Intrarea in spatiul interzis rezervat celor considerati intangibili din sistem reprezinta o miscare curajoasa, de apreciat. S-ar putea la fel de bine insa ca dosarul sa reprezinte ecoul unor lupte intestine in institutiile de forta, reglari de conturi, epurari, un bun pretext pentru noi schimbari la varful serviciilor. Inca este mult prea devreme pentru a intelege magnitudinea cutremurului care a lovit azi institutiile de forta.