Antena 3 duce de cateva saptamani bune o campanie furibunda in favoarea gratierii unor pedepse, sustinuta si de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gadea, Ciuvica&co pe Dan Voiculescu. Rares Bogdan, Cozmin Gusa&co pe Maricel Pacuraru. Desi aparent se detesta, cele doua televiziuni se potenteaza reciproc pe un subiect de interes comun: justitia. Cand Tavi Hoandra a atacat-o incalificabil pe ministrul justitiei, Raluca Pruna, in urma cu o saptamana, Gadea l-a laudat pentru isprava difuzand integral monologul colegului sau despre "crimele din puscarii".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

De notat ca Realitatea nu si-a aparat detinutul asa cum a facut-o Antena 3, cand dosarul se afla in stare de judecata. Acum insa diferentele s-au sters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puscariilor din Romania.

Campania s-a intensificat si a atins apogeul dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intervenind intr-o emisiunea lui Tavi Hoandra, ca gratierea ar putea fi una din solutiile propuse pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori. A fost o eroare, am explicat in textul Cum golim inchisorile si de ce putem face asta si fara gratiere

Dar declaratiile ministrului justitiei (fara precedent pe o tema atat de delicata) au dat sperante tuturor.

Antena 3 si-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de gratiere. Apogeul abjectiei a fost atins luni seara, cand fetita de zece ani a fost pusa sa vizioneze in direct un pseudo-interviu cu mama ei in timp ce Gadea explica faptul ca in Italia de pilda un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Intre timp, ziarul Adevarul dezvaluise ca femeia condamnata "doar pentru ca a furat un salam si o bucata de cascaval" pentru fetita ei mai fusese de fapt condamnata pentru furt, s-a sustras cercetarii si furase mai multe bunuri, nu doar mancare.

In lupta pentru gratiere au fost aruncate insa toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anuntat duminica, 10 iulie, ca "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse". Alta manipulare, deoarece la o simpla intrebare adresata Ministerului Justitiei in legatura cu numele acestor ONG-uri, raspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 12 iulie 2016, vă informăm că am primit de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiție care este în curs de soluționare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel infiintat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, intre altele, si gratierea partiala a pedepselor mai mari de zece ani, unde se incadreaza si Voiculescu.

De cealalta parte, Realitatea TV, prin Rares Bogdan, a continuat luni seara sa denunte conditiile din inchisorile romanesti si chiar sa ameninte cu plangere penala conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe motiv ca nu pun in aplicare solutiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat in slavi pe Victor Ciorbea, caruia i-a multumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rares Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un inalt prelat ortodox, mitropolitul Laurentiu Streza.

Toata aceasta campanie, plus eroarea ministrului justitiei de a anunta ca va propune gratierea ca solutie pentru conditiile proaste din penitenciare si anuntul inexact ca Romania risca sa plateasca amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerarii din inchisori, au avut ca efect un protest la Rahova si o revolta izbucnita la penitenciarul de la Iasi. Presa locala difuzeaza imagini cu rudele detinutilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni si de ministrul justitiei agitand pancarde cu "gratierea".

Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai buna, numai ca lumea s-a cam speriat pe buna dreptate. Lucrurile au ajuns iarasi mult prea departe. Greu de crezut ca gratierea va mai figura printre solutiile propuse de Ministerul Justitiei dupa tot iuresul facut de Voiculescu&co. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, trebuie sa inchida si sa opreasca urgent orice fel de dezbateri sau discutii despre gratiere ca solutie la supraaglomerarea din inchisori inainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Daca va continua sa sustina gratierea, va aparea ca promotorul intereselor lui Voiculescu in Guvernul Ciolos. Nu cred ca doreste sa se intoarca la Bruxelles la brat cu Serban Nicolae. Doar el mai are curajul sa promoveze in Parlament proiecte de legi cu amnistii si gratieri.

In rest, Voiculescu poate sa-i scrie mai departe ministrului justitiei misive ironice pe hartie velina daca asta-l racoreste pe caldurile astea, dar ma tem ca nu-l va ajuta la nimic. Dimpotriva, as zice. Tot ce face azi se intoarce impotriva lui, cum s-a intamplat de altfel tot timpul. Televiziunile puscariasilor au reusit sa arunce penitenciarele in aer. E un succes incontestabil. (Vezi fotogalerie in Ziarul de Iasi)

Rezultatul surprizator este ca tocmai si-au compromis sansele de a convinge publicul ca gratierea e un lucru bun. Nimeni nu se simte foarte linistit vazand imaginile de la Iasi cu puscariasi urland doua zile la rand pe acoperisul inchisorii si cu rudele borfasilor tipand ca vor sa-si ia infractorii acasa. Nimeni intreg la cap nu doreste sa deschida puscarii intr-o tara sleita de hotie. Orice guvern sau partid care sustine oficial termina prost.

Evident, pe Voiculescu l-a scos din minti si ordonanta care i-a aruncat la cos cele zece capodopere scrise la Rahova. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, le-a diminuat masiv scriitorilor sansa unei liberari conditionate. Daca ne uitam cu atentie in sentinta lui Voiculescu, intelegem mai bine de unde atata agitatie. In mod normal, pedepasa se reduce la jumatate tinand cont de varsta si la o treime daca se adauga zilele muncite. Numai ca nu stim sigur cat a muncit pe bune si cat l-au pontat din pix, dat fiind ca s-a lacomit.

Ce-l ingrozeste pe Voiculescu pe buna dreptate e perspectiva de a mai sta cativa ani buni la Rahova, plus ca risca sa-l ajunga din urma si condamarea in dosarul de santaj. De aici toata isteria cu gratierea, dar iarasi observ ca Voiculescu face ce stie el mai bine. E gata sa dea foc la tara ca sa-si scape el pielea. Adica sa deschida larg usa puscariilor sperand ca se va strecura si el cumva afara, dar ceva imi spune ca iarasi i-a iesit exact pe dos.