Liderul PSD, Liviu Dragnea, a deschis de ceva timp o noua linie de atac impotriva guvernului Ciolos: privatizarile. In buna traditie a partidului sau, Dragnea apeleaza la nationalismul economic ca reteta sigura a succesului. Daca Ponta a avut succes in 2012 injurand guvernul Ungureanu ca vinde resursele tarii strainilor pe nimic si acuzandu-l ca a transformat tara intr-o "colonie occidentala", de ce n-ar repeta si Dragnea figura cu guvernul Ciolos? In fond, lozinca lansata dupa 90 de neocomunistii lui Iliescu - Nu ne vindem tara - s-a bucurat mereu de mare trecere la o anumita parte a electoratului. Dragea imbina azi utilul cu placutul: nu doar ca tema prinde la o parte din public, dar are valoare practica pentru clientela de partid. Cateva explicatii pe larg.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cine a lansat tema, cand a aparut si cum a ajuns PSD sa se opuna in 2016 privatizarilor strategice in termeni pe care nu i-am mai auzit de prin anii 90, promitand chiar si ceva nationalizari?

Pe 27 iunie, in ultimele zile ale sesiunii parlamentare, senatorul PSD Serban Nicolae inregistra un proiect de lege prin care propune suspendarea privatizarilor in domenii strategice timp de cinci ani (cam tot a inclus in categoria asta) si un fel de nationalizari acolo unde exista decizii in instanta ca privatizarile s-au comis prin frauda. Dragnea s-a declarat acum o saptamana de acord cu propunerile senatorului PSD si, mai mult, a promis ca ideile anti-privatizare vor fi rafinate si nuantate in aceasta toamna.

"Ideea de a privatiza in continuare societati nationale, companii strategice care administreaza resurse ale Romaniei fara niciun fel de plan nu este un concept pe care PSD sa il sustina. Initiativa lui Serban Nicolae nu este o initiativa foarte rea. Trebuie sa ne uitam cu atentie pe ea. Ideea de a avea mai multa cumpatare in ceea ce priveste privatizarea este o idee pe care PSD o sustine si pe care o va rafina, nuanta si anunta in aceasta toamna", a spus Dragnea pe data de 5 iulie.

Inainte sa rafineze Dragnea aceste idei, ar fi util sa auzim cum sunt ele intelese in varianta nerafinata de catre pesedisti. "Am discutat, nu ne vindem tara! Punct! Romania. Pamantul, apele, subsolul, averea, bogatia poporului roman. Aveti ceva impotriva? Vindeti-o dumneavoastra! Cum, nu stiti ce are Romania, avere si proprietate? Subsoluri, baraje, fabrici si uzine, pe romaneste", a declarat Florinel Butnaru, co-initiator al legii, citat intr-un material difuzat pe 6 iulie de Digi 24.

O zi mai tarziu, Dragnea si-a mai rafinat ideile anti-privatizare si, incet - incet, spune mai clar ce-l doare si ce n-ar trebui Guvernul Ciolos sa faca: "Ce le putem spune noi cu fermitate: sa-si ia gandul ca pot vinde bucati dintr-o societate nationala strategica sau care administreaza resursele Romaniei. Au avut aceste intentii, aceste ganduri. (...) Au avut niste intentii, de exemplu, sa vanda sarea si noi n-am fost de acord ", a declarat Liviu Dragnea pentru ecopolitic.

Ei, aici incepem sa ne apropiem de adevar. Salrom, ca orice companie de stat, este o vaca de muls pentru clientela politica, iar perspectiva unei eventuale privatizari sperie capusele de partid. Or, in luna martie au inceput sa circule zvonuri ca Salrom ar putea fi listat la Bursa, un pas important spre transparentizarea si eficientizarea acestor companii de stat de unde clientela se infrupta in voie cat timp aceste societati raman exclusiv in proprietatea statului si nimeni din afara nu-si vara nasul in afacere. Intr-o vreme, presa nota ca insusi Dan Voiculescu era interesat de preluarea Salrom.

Mizele afacerii cu sare sunt imense, dupa cum nota o investigatie realizata in 2008: sarea este folosita pe scara larga in industria chimica pentru producerea clorului, acidului clorhidric etc., produse de care depinde o buna parte din industria Romaniei, dar care reprezinta si un produs important la export. Pe scurt, la fel ca in cazul tuturor societatilor de stat care exploateaza resurse naturale (petrol, sare, minereuri), partidele - dar in special PSD - au avut grija ca ele sa ramana cat mai mult la stat pentru a putea fi jefuite metodic. Din acest motiv au demonizat mereu privatizarea cu "straini", dar cand s-a ivit prilejul sa o cumpere (fure) pe nimic "ai lor" n-au mai avut nimic impotriva.

Acum, ce a facut totusi guvernul Ciolos de l-a scos din minti pe Dragnea? Cel mai probabil a mai facut putina curatenie prin companiile de stat de genul Salrom, a incercat sa le rentabilizeze, pregatindu-le pe unele pentru privatizare. Or, asta inseamna taierea costurilor cu clientela, rarirea contractelor cu clientela sau redimensionarea lor, pe scurt, oprirea jafului. Dragnea si-a intensificat tipetele duminica, cand tema a fost amplu dezbatuta la Romania TV. Tot acolo, liderul PSD a lansat si apogeul atacurilor la guvernul Ciolos, amenintand chiar ca convoca Parlamentul in sesiune extraordinara si va depune motiune de cenzura.

"Guvernul Ciolos nu are niciun fel de legitimitate ca guvern interimar sa vanda vreo bucatica, vreo piatra din Romania. Asta este exclus. Ca sa poti sa vinzi ceva in Romania trebuie sa ai totusi in spate o sustinere legitima, o sustinere populara si sa prezinti argumente serioase pentru ca din Romania sa plece ceva. Plus ca asta este un domeniu strategic. La noi in programul de guvernare spunem clar: mai usor cu privatizarile de dragul privatizarii. Daca este o companie care este in pamant, care este praf si pe care statul nu poate sa o rezolve, sa o refaca profitabila, da, dar companii care au venituri foarte mari, strategice, nu avem de ce sa le vindem. Eu cred ca daca acest guvern incearca sa faca acest lucru atunci putem convoca Parlamentul intr-o sesiune extraordinara pentru motiune de cenzura", a spus Dragnea duminica seara la Romania TV, intrebat ce parere are despre faptul ca Guvernul Ciolos ar intentiona sa vanda cateva mine de sare din Romania.

Lucrurile s-au mai lamurit cumva luni, dupa ce vicepremierul Costin Borc a mers la PSD sa-l linisteasca pe Liviu Dragnea ca Guvernul Ciolos nu vrea sa vanda nimic. Dragnea a lasat si el balta motiunea, explicand in conferinta de presa ca PSD se opune ca Guvernul sa vanda obiective strategice in care statul roman sa ramana cu mai putin de 51 la suta. Asta inseamna, per a contrario, ca pachete minoritare de actiuni pot fi scoase la vanzare, ceea ce Dragnea pare sa accepte. Asta inseamna sa rafinezi, sa nuantezi: Daca vindem tot, noi ce mai furam? Cam astea sunt motivele pentru care Guvernul Ciolos, tehnocratii in general, sunt vazuti de cei ca Dragnea ca sarea in ochi si acuzati - here we go again - ca vand tara strainilor.

Cat rau face Romaniei acest comportament de pradatori, cat de multi sunt cei care chiar cred ca politicieni ca Dragnea sau Nicolae de la PSD chiar vor sa apare bogatiile tarii de lacomia strainilor. Din pacate va fi iar tema de campanie la toamna. Daca ar fi sa luam de bun proiectul lor de lege, atunci zic ca merita sa ne intrebam si cum a fost privatizat Teldrum sa vedem, cine ar trebui sa vina cu niste bani de acasa?