Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Dupa "Brexit": Europa si solidaritatea atlantica

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 11:01 Actualitate | Opinii

Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala
Sunt momente in care datoria de luciditate trebuie onorata, sunt momente in care un anumit calm devine imaginea moderatiei politice insesi. Zilele care au urmat votului din 23 iunie 2016 sunt astfel de momente, clipe care pun la incercare insasi capacitatea Occidentului de a-si mentine coeziunea responsabila pentru existenta sa, unita. In aceste clipe dominate de profetii apocaliptice si de inflamari retorice, este nevoie sa revenim, cu curaj intelectual, la temeliile care au asezat lumea noastra pe fagasul pe care se afla, in deceniile de dupa 1945. Iar in centrul acestui esafodaj pacificator se afla ideea solidaritatii atlantice: o idee fara de care Europa nu ar fi fost decat un teritoriu marcat de traumele unui trecut recent al crimelor, ravagiilor si dezolarii.

A ne reaminti de solidaritatea atlantica, in acest interval de cumpana si de isterie, inseamna a ne reaminti de necesitatea evitarii pericolului mortal al izolationismului. O Europa intoarsa spre sine, eliberata de legaturile de securitate care au unit-o cu Statele Unite si cu Marea Britanie prin NATO,ar fi punctul de plecare al unui regres istoric fara precedent. Solidaritatea atlantica nu submineaza Uniunea Europeana- ea este complementara si permite ancorarea continentului nostru in portul de siguranta al unui spatiu ce privilegiaza pluralismul, demnitatea umana si virtutile pietei libere. Solidaritatea atlantica este alternativa la fragmentare, la xenofobie, la dezunire si la "pragmatismul" fatarnic care ofera inamicilor libertatii, interni sau externi, sansa de a exploata ocaziile oferite de discordie si de retransare lasa.

Lectia solidaritatii atlantice, a carei imagine institutionala este NATO, se hraneste din esecurile tragice ale primei jumatati de secol XX. Memoria istorica are darul de a contracara ravagiile uitariii,mai mult sau mai putin inocente. Care ar fi fost chipul Europei abandonate siesi, lipsite de interventia, decisiva, a Statelor Unite si a Marii Britanii, in confruntarea cu hegemonia nazista? Care ar fi fost viitorul continentului, in conditiile retragerii Statelor Unite in deceniile care au urmat infrangerii germane? Sunt, acestea , interogatii retorice. Fara curajul solidaritatii atlantice,totalitarismul ar fi invins, de data aceasta, in decorul democratiilor populare. In cele din urma, energia unitatii europene a fost alimentata de impulsul dat de unitatea atlantica. Pacea din vestul Europei este nu doar rezultatul reconcilierii franco- germane, dar si al tenacitatii cu care solidaritatea atlantica a descurajat renasterea inamicitiilor istorice.

Indiguirea puterilor care ameninta modelul intemeiat pe pluralism este posibila doar in masura in care aceasta solidaritate supravietuieste socurilor si tentatiilor izolarii. Izolarea Europei, prin detasarea ei de NATO si de arhitectura sa, este la fel de nefasta ca si izolarea Statelor Unite, prin renuntarea, fatala, la prezenta sa pe continent. Pentru Rusia, aceasta dubla auto-izolare ar permite, in fine, asaltul decisiv impotriva ordinii internationale pe care a consfintit-o sfarsitul Razboiului Rece.

Citeste mai mult si comenteaza pe Contributors.ro
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1321 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă