Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a exprimat luni seara speranta ca mesajul adresat omologului sau rus, Vladimir Putin, in care a prezentat "scuzele" Ankarei in legatura cu avionul militar rus doborat de Turcia in 2015 va duce la o normalizare "rapida" a relatiilor bilaterale, noteaza AFP, citata de Agerpres.

"Sper ca vom putea depasi situatia actuala care este in detrimentul ambelor doua tari si sa avansam spre o normalizare rapida", a declarat seful statului turc cu ocazia unei cine de rupere a postului musulman la palatul prezidential de la Ankara.

"Turcia le-a aratat intotdeauna prietenilor sai ca este o tara de incredere", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

La randul sau, Kremlinul s-a referit la scrisoarea primita de Vladimir Putin din partea presedintelui turc in care sunt exprimate "scuze" pentru incidentul in cauza.

In plus, liderul de la Ankara a salutat anuntul oficial facut luni al normalizarii relatiilor cu Israelul, dupa sase ani de tensiuni, indicand ca va permite in special ca Fasia Gaza "sa poata respira", sub blocada israeliana, datorita unei operatiuni umanitare turce de anvergura care urmeaza sa fie lansata vineri pe cale maritima din portul turc Mersin (sud) spre cel israelian Ashdod.

Ankara a fost un aliat regional important al Israelului pana in anii 2000.

Relatiile bilaterale s-au deteriorat ulterior, pentru a fi reduse drastic in 2010 ca reactie la asaltul lansat de trupe de comando israeliene asupra vasului Mavi Marmara, inchiriat de un ONG umanitar turc pentru a incerca sa strapunga blocada impusa de Israel Fasiei Gaza. Aceasta operatiune s-a soldat cu moartea a zece turci, reaminteste AFP.