Ultimele alegeri locale din Romania au polarizat inca o data societatea romaneasca. Pasiunile politice din Bucuresti au fost rascolite de performanta surprinzatoare a Uniunii Salvati Bucurestiul (USB) la alegerile din capitala. O revelatie a acestor alegeri a fost reprezentanta USB in sectorul 1, Dna Clotilde Armand, care parea castigatoare dupa finalizarea votului pentru ca in dimineata de dupa sa aflam ca a fost invinsa “pe ultima suta de metri” de catre candidatul PSD, Dl Daniel Tudorache. Schimbari de ultim moment sunt intotdeauna puse sub semnul intrebarii de catre candidatii care pierd alegerile.

Radu CraiuFoto: Arhiva personala

Am avut sansa sa intru in posesia datelor raportate de catre sectiile de votare din sectorul 1 si mi-am pus intrebarea daca numerele raportate confirma sau nu suspiciunile USB. Numerele puse la dispozitia noastra reprezinta numarul de voturi anulate si numarul de voturi pentru Dna Armand si Dl Tudorache.

In figura de mai sus se poate vedea foarte limpede ca exista o corelatie puternica intre numarul de voturi primite de Dl Tudorache si numarul de voturi anulate. Practic, cu cat o sectie de votare are mai multe voturi anulate cu atit e mai mare sansa ca PSD sa primeasca voturi. Aceasta tendinta ne ingrijoreaza mai ales pentru ca o corelatie similara nu apare deloc daca ne uitam la voturile primite de Dna Armand. In general, nu exista motive rezonabile pentru care sa ne asteptam la asemenea corelatii in date.

Exista suspiciunea din partea USB ca la cele 36 sectii unde acest partid nu a avut observatori, au fost anulate neobisnuit de multe voturi ceea ce a putut influenta rezultatul alegerilor.

In figura de mai jos prezentam proportia de voturi pentru Dl Tudorache si proportia de voturi anulate pentru fiecare sectie de votare . Neavand la dispozitie lista sectiilor de votare fara reprezentanta USB ne-am bazat pe ceea ce se stie la momentula asta, si anume ca in toate sectiile fara reprezentanta USB numarul de voturi anulate este neobisnuit de mare si in toate aceste sectii a castigat Dl Tudorache. Cu albastru am marcat 36 sectii alese dintre cele unde Dl Tudorache a castigat majoritatea voturilor si care totodata au cele mai mari proportii de voturi anulate.

O prima intrebare care se poate pune este de ce aceste sectii albastre sunt atit de diferite de restul sectiilor in ceea ce priveste proportia voturilor anulate? Evident la asta noi nu putem raspunde, dar pare improbabil ca populatia sectorului 1 sa fie atat de neomogena cand vine vorba de pus stampila pe un buletin de vot. O a doua intrebare care se poate pune este care ar fi fost rezultatul alegerilor daca si sectiile albastre ar fi fost similare cu cele rosii in ceea ce priveste dependenta statistica dintre voturile acordate candidatilor si numarul de voturi anulate, iar la aceasta intrebare analiza statistica ne poate oferi un raspuns. Analiza noastra se bazeaza pe un model de regresie liniara care face legatura intre numarul de voturi anulate si proportia de voturi in favoarea domnului Tudorache. Folosind corelatia dintre cele doua variabile putem estima care ar fi fost rezultatul votului daca si sectiile “albastre” ar fi fost similare cu sectiile “rosii”. Cu alte cuvinte, daca folosim modelul estimat cu datele provenite din sectiile “rosii” putem aproxima procentajul voturilor pentru Dl Tudorache pe care acesta era de asteptat sa il primeasca in sectiile “albastre”. In sectiile “albastre” Dl Tudorache a primit 5537 de voturi, insa dupa ajustarea descrisa mai sus, numarul voturilor devine 4500, cu 1037 de voturi mai putin care ar fi revenit deci Dnei Armand.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro