Povestea spagilor luate de medici e veche. Am scris despre ea inca de acum vreo 4 ani, de mi-au sarit in cap jumatate din medici si culmea, o parte dintre pacienti. Medicii se lasau mituiti fara jena prin acceptarea de excursii, vacante, dar si prin achitarea unor amarate de mese la restaurant sau doar a unor buchete de flori, in functie de pretul pe care-l aveau, scrie Dan Popa, pe blogul hymerion.

decont-masa

La masa se discuta despre produsul ¬alocat¬ adica cel care trebuia sa i se recomande fazanului. Am patit-o si eu, probabil ca si-au luat-o si altii, naivi in speranta ca juramantul lui Hippocrat mai inseamna ceva pentru medicii spagari. Mie mi s-a recomandat un medicament care costa de fix 6 ori mai mult decat unul similar, de provenienta romaneasca. Si ani de zile cumparam lunar acel medicament fara sa stiu ca de fapt ii plateam medicului concediile prin credulitatea mea.Si (in ceea ce ma priveste) am patit-o nu cu doar un medicament.

Totul este bine organizat, existau ca in orice business tinte de vanzari care trebuiau atinse- in cazul unor medicamente pentru diabet, tintele urcau pt o singura firma la 700.000 de euro:

strategie

iar vizitele se faceau cu asiduitate

vizite

Lantul se inchide. Pana la urma, totul e un business, stiu. Nu e insa corect fata de pacient. Atata am vrut sa spun. Pe o scara a lungimii lucrurilor, nu stiu ce e mai mic: salariul medicilor sau viata pacientilor.

Ca sa nu ramana ne spus, iata cum arata un contract de sponsorizare:

contract1

Ce spun medicii:

Iata ce-mi transmite un medic: "Sunt de meserie medic, si nu ma duc la congresele internationale. Nici la alea nationale. Nu fac asta dintr-o mizantropie selectiva fata de colegii mei, ci din simplul motiv ca sunt extrem de scumpe. Nu in valoare absoluta, ci raportat la veniturile impozate ale unui medic din Ro. De exemplu, la Congresul European de Psihiatrie, cca 500 de euro e doar inscrierea, la care se adauga alte tarife daca vrei sa participi la vreun curs, plus cazare, masa, drum. Un congres de nivel mondial e mult mai scump. Ca nu ma duc e o alegere personala si am de suferit de pe urma ei. Marea majoritate a medicilor de la noi care se duc la congrese sunt sponsorizati, si exact la fel este si pentru medicii din strainatate. Daca tarifele congreselor sunt asa de mari nu e pentru ca medicii sunt bogati, ci tocmai, pentru ca sunt sponsorizati. E un mijloc de finantare al asociatiilor noastre profesionale. Bine, rau? Nu stiu. Conflicte de interese? Sigur ca da."

Sau altul: "Exagerari ! congresele sunt de obicei foarte scumpe iar medicii nu au venituri suficiente pentru a fi la curent cu toate noutatile. Pentru a se mentine la curent cu ultimele noutati si pentru a fi conectati la lumea medicala majoritatea medicilor apeleaza la astfel de sponsorizari. Este o generalizare in a crede ca toti medicii recomanda medicamente doar pentru profitul medical. Majoritatea medicilor invata toata viata si au salarii de mizerie.

firmele fac loby pentru a avea medicamentele in atentia medicilor.cata vreme se fac contracte care sunt inregistrate si pentru care se plateste impozit este ok.ARPIM are reglementari stricte in aceasta zona."

Altul: "Buna ziua, va scriu ca sa clarificam cateva lucruri in mod obiectiv pentru ca mai nou vad foarte multi aspiranti catre o lume perfecta si utopii de acest gen.

Sunt medic specialist. Salarul meu brut este de 1800 RON/luna la un spital judetean. Certificatul de membru al Colegiului Medicilor (avizul de functionare ca si medic) trebuie vizat anual, altfel nu pot presta servicii medicale. Pentru aceasta sunt necesare 40 de puncte EMC (educatie medicala continua) anual, mai exact 200 de puncte in ultimii 5 ani. La un congres national in specialitatea mea primesc aprox 25-30 de puncte. Prin urmare am nevoie de cel putin 2 congrese/conferinte/cursuri. Un congres national costa minim 1000 de RON cu drum, taxa de inscriere, cazare, mancare. Cursurile de perfectionare costa mai mult. Asta inseamna un salar net. Anual deci cheltuiesc minim 2 salarii nete lunare pe EMC. Dupa ce ati incercat sa traiti cu 10 salarii lunare (de medic specialist) anual, mai vorbim!"

Comenteaza pe blogul hymerion.