Foarte discutabila propunerea Ralucai Pruna la Parchetul General. "Nu te bagi in asa ceva daca nu te trage cineva de rever", ar fi spus Augustin Lazar inainte de a intra in competitie. Iar de rever s-ar parea ca l-a tras ministrul Pruna, nu atat presedintele Iohannis. Candidatul pe care conta presedintele Iohannis era, din cate se pare, Codrut Olaru. Surse din sistem sustin ca Lazar se cam lauda cu prietenia lui cu Pruna de pe vremea cand au lucrat impreuna pa la jumatatea anilor 2000 la legile justitiei.

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • UPDATE: Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis un mesaj in urma aparitiei acestui articol in care afirma: "Nu am treaba cu nici un candidat. Ati scris ca suntem prieteni. Nu e asa. N-am vorbit cu Lazar din 2012. Am lucrat cu toti cei 4 candidati in cei 20 de ani de cariera si am doar relatii profesionale cu colegii participanti la procedura. Nici unul din candidati nu are relatii personale cu membri ai familiei mele".

Lazar era pe atunci la Bucuresti, seful sectiei de urmarire penala, adus de Mircea Criste.

Procurorul Lazar mai are insa o calitate care i-a sporit din cate se pare in mod semnificativ sansele de a fi propus. Este arhicunoscuta relatia lui de mare amicitie cu procurorul Ioan Lascu, tatal Laurei Codruta Kovesi.

Privita si din perspectiva relatiei de familie, sefei DNA ii convine sa-l aiba la Parchetul General pe amicul tatalui ei decat un sef ca Olaru, cu alte dependente in sistem.

N-as prea investi in povestea cu dosarele inchise si presupuse legaturi oculte cu Iohannis. Repet, candidatul sustinut de presedintele Iohannis si baietii veseli pare sa fi fost Olaru, nu Lazar.

Una peste alta, mi se pare trist ca un procuror de formatie comunista (a terminat in 81), cu toata reputatia lui de om cinstit, ajunge totusi sef la Parchetul General in plin proces de reforma si consolidare institutionala. Profesional, nu s-a remarcat prin mari fapte de arme, tot ce poate trece mai rasunator in CV sunt dosarele recuperarii comorilor dacice. Cam putin, prafuit si provincial, fara mare miza.

Chiar nu s-a gasit nici un magistrat format dupa 90 sa ocupe acest post important? De ce a trebuit sa cadem atat de mult in trecut? Lazar pare un fel de Joita Tanase combinat cu Tiberu Nitu, adica ceva mediocru si fara anvergura profesionala.

In aceast peisaj, Oana Schmidt Haineala n-a avut din start nici o sansa, fiind vazuta drept un procuror apropiat de viziunea lui Daniel Morar.

Augustin Lazar (58) nu este, din punctul meu de vedere, o numire pe care presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa o accepte. Nu-i face bine nici lui, nici macar sefei DNA, pentru ca totul arata ca o afacere de familie, ca o rasplata pentru servicii mai vechi (chiar daca acest lucru nu este adevarat) si un regres profesional. Aceasta este imaginea pe care propunerea de procuror general o va imprima opiniei publice.

Cred ca putem ridica cu totii pretentii mai mari de la functiile de procurori sefi, avand in vedere ca vorbim de pozitii cheie care pot influenta enorm un sistem de la care publicul are asteptari uriase: justitia.