Dintre toti mogulii, Sebastian Ghita (37) a ars cel mai repede. A venit in Bucuresti de la Ploiesti in urma cu aproape sase ani, cand s-a apucat de afaceri pe picior mare exact asa cum consemneaza procurorii DNA in referatul ultimului dosar deschis impotriva sa: "Conchizand, dupa anul 2010, sub paravanul protectiei autoritatilor, Ghita Sebastian Aurelian si-a permis sa comita o gama diversificata de fapte..." In aceasta fraza gasim cheia succesului sau. A actionat mereu sub paravanul unei protectii nemaintalnite. Fostul premier, fostul presedinte, serviciile, cu totii tras din greu in urma cu sase ani sa-l inlocuiasca pe batranul golan SOV cu unul mai tanar, SAG.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Sebastian Aurelian Ghita a preluat managementul Realitatii TV de la Sorin Ovidiu Vantu prin octombrie 2010, iar un an mai tarziu SOV era acuzat de santaj intr-un dosar care avea sa-l trimita la inchisoare pentru vreo doi ani. Am incheiat atunci in felul urmator Portretul golanului la tinerete si la batranete:

"Asistam la primul schimb brutal de generatii in interiorul unui sistem putred de putere, care include politica in combinatie cu presa si afacerile plus zona sulfuroasa a serviciilor. Transferul de putere se face, exact cum spune Vantu: fara mama, fara tata, fara prizonieri. Gruparile vechi sunt inlocuite in forta de cele noi - pleaca Vantu-Geoana, vine Ghita-Ponta - intr-un razboi presarat cu amenintari, santaje si tentative de take-over dupa model rusesc. In acest sistem, oamenii nu valoreaza nimic, sunt simple unelte, bune de folosit, de dispretuit si de omorat - la propriu sau simbolic - cand incep sa te incurce."

Intre timp, acest sistem putred de putere a aruncat peste bord o multime de oameni si poate chiar morti. De pilda, nimeni nu stie daca mai traieste Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar de la fisc. Dar acestia reprezentau cu totii pioni sacrificabili. Ghita nu se numara printre ei. Tanarul mogul, perfect amoral si rapace, intrase in cercul zero, in grupul restrans de putere care gandise marele blat, marea mistificare din 2014.

Acestia urmau sa-si imparta tara cu un Victor Ponta ajuns presedinte, George Maior premier, tata socru Ilie Sarbu sef la SIE, Gabriel Oprea la SRI, Elena Udrea vicepremier, Traian Basescu liderul opozitiei si cu totii lucrand impreuna intru propasirea grupurilor de afaceri din jurul lor. Cam asa arata planul, despre care am scris in detaliu acum doi ani cat am putut. Procurorii anti-coruptie alergau azi dupa controlori de tren, alti gugustiuci din esaloanele inferioare sau inamicii domnilor de mai sus, condusi foarte probabil de DIICOT-ul Alinei Bica unit cu DNA-ul lui Kovesi.

Oricat de slab, de inadecvat si de depasit de situatie pare uneori Klaus Iohannis, amintit-va mereu care era alternativa, unde am fi fost azi cu Ponta presedinte, Ghita stapanul inelelor si restul trupei luandu-si Romania inapoi. Asta nu-i scuza comportamentul evazionist, dar faptul ca la Cotroceni este azi Klaus Iohannis si nu Victor Ponta ne mai acorda tuturor o sansa.

Cam asa se traduce formula din referatul procurorilor, care constatau ca Ghita si-a permis sa comita o gama difersificata de fapte sub paravanul protectiei autoritatilor. Acest paravan era cel mai puternic scut posibil, oferit de fostul premier, bunul sau amic, de fostul presedinte, azi recuperat la RTV-ul lui Ghita, de servicii. Sub paravanul imunitatii a jupuit statul, a omorat piata IT, si-a scos din minti pana si colegii de partid care l-au acuzat oficial de santaj si amenintare, in fine, a calcat in picioare tot ce-i statea in cale.

In mintea lui Sebastian Ghita, pofta de putere a crescut in fiecare an, cu cat se simtea mai protejat si mai liber sa face orice doreste, fara nici o limita. Intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna mai 2014, Ghita isi anunta deja intentia de a trece la nivelul urmator: politica.

"Am fost cel mai bun, am castigat o gramada de contracte, sunt mandru de ce am facut pe plan profesional. Vreau sa trec la alta etapa. Politica. Punct (...) Dupa ce in societate iti faci o familie, castigi bani, te asezi, la sfarsit cauti respect, glorie, un loc in societate", afirma Ghita, fara sa-si detalieze planurile de marire politica.

Din punct de vedere politic, cu toate acuzatiile de santaj si cu intreaga colectia de dosare penalee, Ghita este mort. Nu doar el, dar simpla asociere cu numele sau devine toxica, ingroapa orice politician la fel cum au facut Voiculescu sau Vantu. Asigurandu-i de toata sustinerea, i-au omorat cu rasuflarea lor otravitoare pe cei sedusi de puterea lor.

Desigur, va mai agita multa vreme apele in presa, se va zbate in stilul cunoscut pentru supravietuire (poate chiar va reusi) dar spatiul sau de manevra s-a ingustat teribil. Cazut din Olimp, se zbate azi ca orice muritor de rand in plasa justitiei. In treacat fie spus, era destul de clar inca de acum doi ani ca Voiculescu si Ghita vor pica si am explicat pe larg din ce motive in textul Sfarsit de epoca?

In interviul acordat HotNews.ro acum doi ani, a spus ca nu doreste sa ajunga ca Voiculescu si Vantu, dar sfarseste exact ca ei: cu acuzatii de santaj in CV si o colectie de dosare penale, rezultate din amestecul de politica, afaceri si media.

Ghita a venit in Capitala cu o reputatie de mic borfas din Ploiesti si se intoarce acasa, unde este anchetat de DNA-ul local, ca mogul esuat dupa o cariera scurta, dar cu artificii si cu arogante nemaivazute. Daca informatiile publicate pe surse sunt corecte, ar fi de remarcat viteza cu care l-au tradat (denuntat) mai toti tovarasii lui de la Ploiesti. As mai nota cum suspiciunile de coruptie au ajuns iarasi, exact ca in dosarul Duicu, la usa fostului premier, Victor Ponta. (Vezi detalii pe blogul Sorinei Matei)

In fine, poate pune cineva in discutie si prezenta sa in Comisia de Control SRI, daca tot este acuzat ca alerga dupa informatii neautorizate.

Fara institutii puternice si functionale, nimic din toatea astea nu s-ar fi intamplat azi. Drept dovada, faptele presupus a se fi petrecut in 2013 - 2014 n-au putut fi anchetate atunci, iar alte dosare care-l vizau au fost inchise,fiind redeschise intre timp.

Romania era din nou un stat captiv pentru ani buni de aici incolo daca in 2014 Ponta iesea persedinte.

Ambitia de a controla sistemul, de a pune premieri, procurori si de a se comporta ca Dumnezeii Romaniei i-a doborat, in final, pe toti. Pe Ghita, in mai putin de sase ani, pentru ca n-a inteles ca lumea s-a schimbat fundamental, ca paradigma in care au functionat vechii moguli a murit odata cu ei. Drogul puterii absolute i-a luat mintile. Nu e nici primul, nu va fi ultimul. Dar si Sebastian Ghita a fost in 2014 - la fel ca Sorin Ovidiu Vantu in 2009 sau Dan Voiculescu in 2012 - atat de aproape sa ajunga in Olimpul Zeilor.

PS: Inculparea lui Ghita poate deschide calea unor noi denunturi. Ele ne-ar putea ajuta sa vedem si mai adinc in maruntaiele Puterii care l-a ajutat sa castige atat de multi bani.