Dosarul preturilor de transfer – de la necesitate la obligativitate

de Iulia Butnaru, Lavinia Bartos     Fondatori TaxWise
Joi, 4 februarie 2016, 7:41 Actualitate | Opinii

Iulia Butnaru si Lavinia Bartos
Foto: Hotnews
Poate doar ati auzit despre subiectul preturilor de transfer. Sau poate pregatirea unui dosar al preturilor de transfer se numara printre activitatile dumneavoastra anuale, ocazionale sau a ramas in coada listei de prioritati. Cert este ca, incepand cu 2 februarie 2016, subiectul preturilor de transfer devine o prioritate pentru grupurile de societati, pentru autoritati si nu in ultimul rand, pentru consultantii fiscali specializati in aceasta sfera.

 • I.    Cateva notiuni introductive

Haideti sa o luam cu inceputul. Sa presupunem ca societatea A din Romania achizitioneaza un utilaj de la societatea mama din Germania la pretul P. Acest pret se numeste pret de transfer si trebuie sa fie la acelasi nivel cu preturile practicate pe piata, intre societati independente, pentru vanzarea de utilaje cu aceleasi caracteristici. Mai precis, pretul stabilit intre Societatea A din Romania si societatea mama din Germania nu trebuie influentat de relatia de afiliere dintre acestea.

Asadar, societatea A va intocmi o documentatie justificativa, “dosarul preturilor de transfer”, prin care va trebui sa demonstreze autoritatilor fiscale ca preturile de transfer au fost stabilite la nivelul pietei, neurmarindu-se mutarea profiturilor in alte jurisdictii. Merita precizat ca, daca societatea mama este tot o societate rezidenta in Romania, pretul practicat intre societatea A si societatea mama trebuie sa respecte acelasi principiu, denumit si “principiul valorii de piata”.

Haideti sa vedem circumstantele in care se prezinta dosarul preturilor de transfer.

 • II.    Dosarul preturilor de transfer inainte de 2 februarie 2016

Daca ati trecut deja prin exercitiul intocmirii unui dosar de preturi de transfer, inseamna ca fie ati fost proactivi, fie ati primit o solicitare de intocmire a dosarului preturilor de transfer de la autoritati si bineinteles un termen pentru intocmire cuprins intre o luna si trei luni, cu posibilitatea de prelungire o singura data, cu o perioada egala cu cea initial acordata.

De asemenea, probabil a trebuit sa intocmiti dosarul preturilor de transfer pentru toate tranzactiile desfasurate de societatea in care activati cu celelalte societati din grup, pentru ca nu exista un prag de materialitate pentru analiza. Bineinteles, ati urmarit si ca resursele implicate in documentarea anumitor tranzactii sa nu depaseasca riscul fiscal de ajustare a preturilor practicate, iar cerintele de continut prevazute in Ordinul 222/2008 sa fie indeplinite.

 • III.    Dosarul preturilor de transfer dupa 2 februarie 2016

De acum inainte vom face trecerea catre o documentatie contemporana de preturi de transfer. Mai exact, nu veti mai astepta o solicitare din partea autoritatilor si nici acordarea unui termen extins de pregatire a dosarului preturilor de transfer. Este important insa sa stiti in primul rand in ce categorie de contribuabili va incadrati, dupa cum veti vedea in continuare.

Contribuabilii mari sunt obligati sa intocmeasca anual dosarul preturilor de transfer, pana la termenul legal de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit. Documentatia anuala va fi prezentata in 10 zile de la solicitarea autoritatilor si va acoperi tranzactiile care depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

- 200.000 EURO, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 250.000 EURO, in cazul serviciilor prestate/primite;
- 350.000 EURO, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Contribuabilii mari ale caror tranzactii nu ating pragurile de mai sus, precum si contribuabilii mijlocii si mici se mai bucura inca de un termen mai larg de prezentare a dosarului preturilor de transfer: intre una si doua luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, cu inca o luna. Acest termen devine insa o provocare, mai ales din perspectiva colectarii de informatii sau a comunicarii cu reprezentantii grupului. Documentatia va acoperi in principal tranzactiile care depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

- 50.000 EURO, in cazul dobanzilor inregistrate cu serviciile financiare;
- 50.000 EURO, in cazul serviciilor prestate/primite;
- 100.000 EURO, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

 • IV.    Important de stiut!

In loc de concluzii, cateva idei importante:

-     Neprezentarea sau prezentarea incompleta a dosarului preturilor de transfer duce la ajustari de cheltuieli / venituri din partea autoritatilor fiscale, iar sumele nu sunt de neglijat;
-     Intocmirea unui dosar al preturilor de transfer este o munca specializata care nu reprezinta doar un exercitiu numeric, ci si plasarea tranzactiilor analizate in contextul afacerii desfasurate si a circumstantelor economice;
-    In sfera preturilor de transfer, pe langa “principiul valorii de piata”, se aplica si principiul “este mai usor sa previi decat sa tratezi”.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

3505 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă