Activati ca P.F.A.? Atunci puneti-va deoparte bani pentru noile obligatii fiscale. Aspecte importante privind depunerea declaratiei formular 600

de Adrian Benta, Dragos Patroi     Consultanti Fiscali
Duminică, 24 ianuarie 2016, 13:03 Actualitate | Opinii


Consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi
Foto: Hotnews
Noul cod fiscal, intrat deja in vigoare de la 01 ianuarie 2016, oscileaza sub semnul contradictorialitatii privind diminuarea versus cresterea obligatiilor fiscale. Pe de o parte, marile plusuri sunt reducerea cotei generale de TVA si de impozitare a dividendelor, pe de alta parte constatam o deplasare sensibila a sarcinii fiscale la nivelul persoanelor fizice, iar aici avem in vedere noua viziune fiscala privind impozitul pe proprietate si noul regim fiscal aplicabil in cazul PFA urilor.

Vom incerca, in cele ce urmeaza, sa vedem cum este cu atat de mult mediatizata relaxare fiscala in cazul PFA urilor, avand in vedere mai ales impactul acestor modificari in practica fiscala de zi cu zi, la un numar atat de mare de persoane care au optat pentru aceasta forma juridica de desfasurare a activitatilor lor economice. Astfel, in anul 2016, constatam ca veniturile realizate de persoanele fizice - ce desfasoara activitati independente sau profesii libere - vor fi supuse platii impozitului pe venit in procent de 16% si a contributiei individuale la asigurarile sociale de sanatate in procent de 5,5% din venitul net, fara insa ca bazele de calcul sa fie plafonate superior.

In mod suplimentar obligatiilor fiscale ale anului 2015, se introduce procedura platii contributiei la asigurarile sociale - pensii, in sensul ca se plateste in mod obligatoriu cota contributiei individuale la asigurarile sociale in procent de 10,5% din venitul net, chiar daca - mentiune foarte importanta ! - persoana fizica respectiva este deja salariata. Acest procent in cota obligatorie nu asigura insa stagiul integral de cotizare, iar - pentru a obtine punctajul maxim la pensie - aceasta persoana fizica poate opta pentru plata suplimentara a unei cote de contributie de 15,8%, cota cunoscuta in practica ca fiind contributia angajatorului pentru pensii. Total contributie in acest ultim caz este in procent de 26,3 % - e adevarat doar cota de 10,5% fiind obligatorie, iar cea de 15,8% optionala.

Referitor la baza de calcul anuala a contributiei la asigurarile sociale, aceasta  este plafonata atat la nivelul inferior, cat si la nivelul superior, intre minim 35% din salariul mediu brut pe economie x 12 luni si maxim 5 x salariul mediu brut pe economie x 12 luni. Pe cale de consecinta logica a textului de lege, rezulta ca sunt scutite de la plata contributiei la pensii persoanele ce obtin venituri din activitati independente si care in anul precedent au obtinut venituri mai mici decat plafonul minim prezentat anterior, respectiv sunt scutite persoanele ce sunt deja pensionate sau sunt deja asigurate intr-un sistem propriu de asigurari sociale (avocatii, notarii etc.). 

 Nu trebuie pierdut insa din vedere nici faptul ca, pana pe data de 31 ianuarie 2016, trebuie depusa declaratia 600 Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, evident de catre persoanele ce datoreaza aceasta contributie.
 • Cum functioneaza insa platile estimative de asigurari sociale in anul 2016? Ce suma declaram in formularul 600?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, amintim faptul ca - in anul 2016 - salariul mediu brut pe economie (folosit, de altfel, la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale) este de 2.681 lei. In consecinta, baza de calcul a platilor anticipate este reglementata de art. 148 alin. (1) din noul Cod fiscal, astfel:
"(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate."

 Observam ca legiuitorul a decis - in numele contribuabilului - sa stabilesca baza de calcul pentru contributia la pensii aferenta platilor anticipate, la nivelul sumei de 35% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce ne conduce la o baza de calcul lunara de 2.681 lei x 35% = 938 lei. Acest lucru inseamna ca se va achita pentru fiecare luna, ca si plata anticipata in anul 2016, suma determinata astfel:

a). pentru persoanele ce nu opteaza la plata integrala a contributiei la pensii si achita cota de 10,5%, suma lunara datorata este 938 lei x 10,5% = 98 lei;

b). pentru persoanele ce opteaza la plata integrala a contributiei la pensii, suma lunara datorata este de 938 lei x 26,3% = 247 lei.

 • Cum se efectueaza regularizarea pentru anul 2016?
Regularizarea fiscala la nivelul anului 2016 - din punctul de vedere al contributiilor la pensii, datorate de persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere - se efectueaza in anul 2017, dupa depunerea declaratiei anuale de venit formular 200, cu termen de depunere data de 25 mai 2017, tinand cont de veniturile nete realizate de aceasta persoana fizica. Sunt posibile trei situatii, in functie de venitul net al persoanei, astfel:

a). daca venitul net realizat in anul 2016 este mai mic de 35% x 2.681 lei x 12 luni = 11.260 lei, platile anticipate aferente contributiilor la pensii nu se restituie, iar persoana fizica nu mai are obligatia vreunei plati;

b). daca venitul net realizat in anul 2016 este mai mare de 35% x 2.681 lei x 12 luni = 11.260 lei, dar nu depaseste 5 x 2.681 lei x 12 luni = 160.860 lei, in acest caz se plateste diferenta de contributie la pensii aferenta venitului efectiv realizat; sumele de plata se comunica de catre autoritatea fiscala prin decizia de impunere;

c). daca venitul net realizat in anul 2016 este mai mare de 5 x 2.681 lei x 12 luni = 160.860 lei, in acest caz contributia la pensii se plafoneaza superior la aceasta valoare. Valoarea maxima a contributiei la pensii este:

 • pentru persoanele ce achita contributia individuala in procent de 10,5%, suma anuala datorata este 160.860 lei x 10,5% = 16.890 lei;
 • pentru persoanele ce opteaza pentru plata contributiei integrale la pensii in procent de 26,3%, suma anuala datorata este de 160.860 lei x 26,3% = 42.306 lei.
Diferentele de plata in raport de sumele deja achitate anticipat se stabilesc de catre organul fiscal competent in administrarea fiscala a fiecarui astfel de contribuabil ca efect al emiterii deciziei de impunere.

 • In loc de concluzii...
Observam ca sumele aferente platilor anticipate si achitate in anul 2016, aferente contributiei la pensii, sunt destul de mici in comparatie cu totalul obligatiilor fiscale anuale.

Adevarata "nota de plata" se va primi in anul 2017, fapt pentru care va sugeram sa fiti atenti la bugetul pe care il gestionati si sa aveti in vedere un sfat intelept din batrani : "puneti bani deoparte"!

N.red: Consultantii fiscali autori ai articolului - Adrian Benta si Dragos Patroi - se delimiteaza de orice influente politice sau partizane, articolul reprezentand opiniile personale ale acestora in raport de temeiul normativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23855 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  hotie la drumul mare (Duminică, 24 ianuarie 2016, 13:48)

  FlorinOprea1 [anonim]

  " daca venitul net realizat in anul 2016 este mai mic de 35% x 2.681 lei x 12 luni = 11.260 lei, platile anticipate aferente contributiilor la pensii nu se restituie, iar persoana fizica nu mai are obligatia vreunei plati;" adica daca nu am venit platesc? la fel si la CASS, platesc minim 5.5% din salariul minim pe economie chiar daca nu am venit! Guvern de hoti, nimeni nu anunta curtea constitutional? Cirbea doarme in bocanci>
  • 0 (0 voturi)    
   Guven de hoti (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:49)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

   dar care guvern ? codul fiscal e facut de Ponta pare-mi-se !
  • 0 (0 voturi)    
   Care Ciorbea (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:05)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

   Va referiti la Avocatul Mafiotilor?
 • -3 (5 voturi)    
  Este normal ca taxele sa fie atat de mici (Duminică, 24 ianuarie 2016, 14:39)

  cozmin [anonim]

  In majoritatea tarilor europene si nu numai, micii intreprinzatori sunt sprijiniti pentru a se putea dezvolta si crea locuri de munca...
  • -5 (7 voturi)    
   "Intreprinzatori" pe niba. (Duminică, 24 ianuarie 2016, 22:40)

   Tontolel [anonim] i-a raspuns lui cozmin

   Majoritatea celori platiti pe PFA sunt programatori si multi din asa-zisii programatori de la noi lucreaza la firme care au contracte cu statul.

   PFA este deci folosita ca o forma alternativa de salarizare, cu taxe mai mici, de catre unii care numai "intreprinzatori" nu sunt.

   As intelege ca PFA autorul unui soft care traieste din vanzarea lui, sau un creator independent de site-uri, jocuri, tablouri, carti, samd., care vinde produse si servicii mai multor clienti, nu numai unei singure alte entitati. Asta as numi eu mic intreprinzator si poate ca da, statul ar trebui sa ii sprijine cumva.

   Dar PFA ca mijloc alternativ de salarizare, cum este folosit de obicei, este o forma legala de evaziune fiscala, fara sens.
   • +6 (6 voturi)    
    Excelent (Luni, 25 ianuarie 2016, 1:25)

    anton carpati [anonim] i-a raspuns lui Tontolel

    Aşadar cea mai bună formă de a combate evaziunea fiscală este impozitarea cu nemiluita a tuturor PFA-urilor, fără discriminare. Bună strategie, n-am ce zice. N-ar fi mai bine eventual să le dea amendă la toţi sau să-i bage direct la zdup? Cu siguranţă că aşa-i vor prinde şi pe cei care ocolesc legea.
   • +1 (1 vot)    
    dezavantaje PFA (Luni, 25 ianuarie 2016, 7:49)

    IonutSC [utilizator] i-a raspuns lui Tontolel

    Un PFA poate emite factură de prestare a serviciilor doar pentru perioadă lucrată. Cu alte cuvinte, dacă te îmbolnăveşti sau suferi un accident nu poţi beneficia de concediu medical, un PFA nu beneficiază de concediu de odihnă, nu există zile libere legale.

    Dacă aceste riscuri ar trebui acoperite de către o asigurare privată (cele medicale cel puţin), costurile asigurării anulează o mare parte din avantajul fiscal. Renunţarea la serviciile unui PFA se poate face foarte uşor, respectându-se doar o eventuală perioadă de notificare specificată în contract, spre deosebire de dificultatea concedierii unui angajat care beneficiază de întreaga protecţie a legislaţiei muncii. Din această perspectivă se respectă un principiu de bază al economiei: mărimea profitului este proporţională cu riscul asumat.

    Sa nu amintesc de faptul ca tre sa iti tii singur contabilitatea, tre sa iti platesti singur taxele la fisc , declaratii trimestriale, TVA , etc.

    Daca este asa cum zici tu, de ce nu te faci PFA sa ramai cu mai multi bani ?
   • 0 (0 voturi)    
    si totusi ce te faci (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:51)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Tontolel

    cu aia care sunt PFA pe bune? ii omori pur si simplu ?
   • +2 (2 voturi)    
    nu (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:40)

    amarat [anonim] i-a raspuns lui Tontolel

    Uite ca eu sunt PFA in alt domeniu decat IT (unul umanist). Am un client care-mi da de lucru lunar (facturez sume intre 200 si 2500 lei, niciodata aceeasi suma pentru ca pur si simplu nu imi da acelasi numar de lucrari in fiecare luna, deci nu poate exista suspiciunea ca as fi un angajat ascuns). Si mai am un client care-mi da doar cateva lucrari pe an - anul trecut am avut doar 3 lucrari de la el. Ambii clienti sunt firme din Bucuresti. Am facut 2 facultati la Universitatea din Bucuresti, cu note maxime. Nu am ramas acolo pentru ca nu aveam unde sta- trebuia sa platesc chirie, transport etc, sa-mi platesc problemele de sanatate si sa-mi intretin si mama din alt oras si pe unde am fost mi-au fost oferite niste salarii din care nu puteam trai, chiar si la multinationala nu mi-ar fi ramas mare lucru. Locuiesc intr-un oras mort unde nu se gaseste nimic de lucru, decat daca esti doctor/inginer/vanzator la supermarket. Asa ca mi-am facut PFA ca sa nu mor de foame si sa-mi intretin si mama care nici ea nu are de lucru - e agent de asigurari si de anul asta trebuie sa-si faca si ea PFI ca nu mai are voie firma sa-i plateasca contributiile, cf noului cod fiscal. A castigat anul trecut cam 4 milioane lei vechi pe luna, deci fara mine ar muri si ea de foame. Incepand de anul asta voi plati la stat 48 % din ce castig = 26,3% la pensie, 5,5% sanatate si 16% impozit. Nu mai zic de impozitul pe cladiri. Nu prea am ce sa-mi deduc in afara de contributiile sociale, ca doar nu-mi cumpar cate un laptop sau imprimanta in fiecare an. Era bine pana acum ca in afara de traiul zilnic imi mai ramaneau niste banutzi la sfarsit de an. Asa ca intr-adevar sunt multe legi proaste in Romania.
 • +3 (7 voturi)    
  Nu ne lamuriti cu impozitul pe cladirile (Duminică, 24 ianuarie 2016, 19:56)

  deval [utilizator]

  persoanelor fizice dle Benta !! Doua tone de vorbe in vant pe langa cele din Codul fiscal si norme !! Zero barat . Avem libertatea sa declaram ce vrem, daca vrem balamuc curat ! Dvs spuneti ceva, finantele altceva , ne trebuie traducator din romana in romana ! Un tampit a aruncat o piatra (initiatorul) si nici 100 filozofi nu vor putea sa o rezilve pentru ca principiul nu a fost enuntat !
  • +1 (1 vot)    
   ce treaba are aici impozitul pe cladiri? (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:56)

   kreatorxxxx [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Sau e fiecare dupa ce-l doare!
 • +1 (3 voturi)    
  rog HN sa caute alti consultanti. (Duminică, 24 ianuarie 2016, 22:34)

  ouyang [utilizator]

  astia scriu peste tot si nicaieri nu clarifica nimic. care “relaxare" fiscala pentru pfa? de unde le scot? toti cei cu pfa anunta ca vor sa si le inchida
  • +1 (1 vot)    
   @ouyang (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:53)

   kreatorxxxx [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Nu cred ca e o problema de consultanti...ar trebui si cititorul sa aiba minime cunostiinte sa inteleaga ce citeste.
   PS Reducerea impozitului pe dividend la 5% chiar e o masura de relaxare fiscala buna!

   In rest mancatorul de seminte a castigat fata de antrepenor.
 • -1 (3 voturi)    
  Un calcul de incasari Pfa cu taxele actuale (Luni, 25 ianuarie 2016, 0:01)

  cozmin [anonim]

  Fara cele pe proprietate. Daca un Pfa incaseaza 2000 lei lunar, iar 1000 ii cheltuieste pe mancare iar de restul cumpara tigari, ambele cheltuieli nedeductibile, inseamna ca a incasat 24000 lei net anual. Acest castig este impozitat de statul roman cu 16.5% + 5.5% sanatate deci 20%. Deci desi si-a cumparat doar alimente tot anul un pfa mai are de plata statului circa 20% din 24000 lei deci 4500 lei.
  • -1 (1 vot)    
   Asa e corect (Luni, 25 ianuarie 2016, 1:01)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui cozmin

   " Deci desi si-a cumparat doar alimente tot anul un pfa mai are de plata statului circa 20% din 24000 lei deci 4500 lei."
   =========================
   Asa e corect. Asa se intampla si in cazul unuia care isi cumpara DOAR mancare cu salariul minim pe economie. Da, vorbim despre salariul ala de 1400 lei, pe care matale si alti PaFAristi il infierati cu manie pafarista, de dreapta, ca "e mare". La aia e mai rau ca la voi, la pafaristi, taxele se platesc inainte....
   • 0 (0 voturi)    
    Aiurea, hai sifon domnule! (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:49)

    FlorinOprea1 [anonim] i-a raspuns lui newlook

    Stimate, problema este ca statul iti ia 10.5% din 35% din salariul mediu si 5.5% din salariul minim, indifferent daca ai avut venit sau nu ai avut. Este posibil ca in acest an sa nu incasez nimic, sau sa incasez sub 978 lei. Cu toate astea imi va lua bani ca si cum as fi avut salariul minim. Si asta in avans fata de orice venit! Curat constitutional, coane Fanica!
    • 0 (0 voturi)    
     Deci vrei sa nu platesti nimic statului? (Luni, 25 ianuarie 2016, 16:04)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui FlorinOprea1

     Deci vrei sa nu platesti nimic statului pe care il injuri tot la doua vorbe ca nu-ti da educatie, sanatate, servicii sociale, securitate fizica si legi sa nu te despoaie bancile si multinationalele...cel putin la nivelul Norvegiei?

     Toate astea nu-s gratuite, pafaristule !

     PS: daca-i asa greu sa fii pafarist, de ce nu te apuci de munca? Ai incercat? Aaaa, trebuie sa stii sa faci ceva? Nu-i deajuns "Sunt bloger" si am feisbuc? Ghinion, cum spunea cineva !
  • +1 (1 vot)    
   sebastianbaculea@yahoo.com (Luni, 25 ianuarie 2016, 1:27)

   anton carpati [anonim] i-a raspuns lui cozmin

   Ai terminat vreo clasă?
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt la a 3 a clasa superioara, (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:40)

    cozmin [anonim] i-a raspuns lui anton carpati

    dintre care 2 care conteaza pe banii mei. Din taxarea asta eu pot trage concluzia ca un pfa nu este o persoana, care sa isi poata deconta alimentele pentru a putea functiona ci este un fel de "entitate" juridica, care nu are nevoie de alimente pentru a munci, din ce vedeam pe un forum eventual nu are nevoie nici de haine, ele nu ar trebui decontate, poate primi clientii in halat si pijamale.
  • +2 (2 voturi)    
   Ai uitat (Luni, 25 ianuarie 2016, 3:56)

   zarzarea [utilizator] i-a raspuns lui cozmin

   de cei 10,5% pentru pensii?
 • +1 (1 vot)    
  restapanire (Luni, 25 ianuarie 2016, 7:34)

  El Condor [anonim]

  Pentru a intra in posesia vechilor "drepturi" avute inainte de emigrarea in "tara sfanta", "oamenii sfinti" au ales o cale putin ocolita, dar cu sanse maxime de izbanda, aplicand dictonul :"divide et imperat" : au faramitat proprietatile si sistemul centralizat al controlului afacerilor; au cumparat la preturi derizorii proprietatile celor saracit prin indatoriri financiare la banci si "bugetul de stat" prin "comisioane"< dobanzi, taxe, impozite si alte dari care mai de care mai imaginare (dupa cum a vrut "muchiul sfintilor", au alungat din tara pe cei care puteau sa contribuie la miscari sociale deranjante, au creat sistemul legislativ de acoperire (entru a fi feriti de scandaluri juridice interne si internationale), au demontat micii afaceristi, producatori si prestatori de servicii, urmand sa centralizeze din nou totul, dar de aceasta data fiind EI in pozitia de prorpietari, iar vechii proprietari in pozitia de SCLAVI LA PROPRIILE BUNURI SI MIJLOACE . Iar cei care vor mai avea o casa in care sa locuiasca si o cana din care sa bea apa (de ploaie, dar si aia impozitata) sa - multumeaca lui Dumnezeu (care vafi tot al lor) .
 • +1 (1 vot)    
  ce am inteles ? (Luni, 25 ianuarie 2016, 7:52)

  nedumeritul [utilizator]

  Daca cea ce scrie aici este tot ce au inteles acesti doi consultanti experti , ce vor intelege din noul cod fiscal contabilii si cei care au firme care activeaza efectiv ?
  Are cineva idee daca acest cod fiscal poate fi gasit pe internet ?Si daca normativul de aplicare e "confidential" si are spatii de interpretare confidentiale ?
  Acu` cativa ani cand s-a dat lege ca orice modificare la codul fiscal se aplica incepand cu anul urmator , am cumparat si eu codul fiscal de la Monitorul Oficial si i-am spus triumfator contabilei " In sfarsit pot sa-l studiez linistit ca nu se va schimba pana ajung la sfarsitul documentului"
  La care contabila a inceput sa rada si mi-a raspuns: "L-au schimbat acum trei zile"
  De atunci mi-am radiat firma si nu mai cumpar codul fiscal, dar as vrea sa-l compar cu cel de acum zece ani.
  P.S. Si functionarii de la sectiile financiare sunt stresati.Mi-e mila de ei. Eu obisnuiam sa duc declaratiile fiscale personal si de multe ori saracii nu stiau sa-mi raspunda la intrebari.Unii ma jigneau agresiv ,altii imi spuneau cinstit ca nu stiu sa-mi spuna ce am de facut.
 • +1 (1 vot)    
  confuzie "stagiu de cotizare" (Luni, 25 ianuarie 2016, 8:38)

  sorin negru [anonim]

  Afirmatia dvs. "Acest procent in cota obligatorie nu asigura insa stagiul integral de cotizare" nu este falsa? Stagiul de cotizare e una, marimea contributiei e alta - creati confuzie si ar trebui sa o eliminati, deoarece stagiul de cotizare ramane integral si la pfa care aleg optiunea obligatorie de 10,5%.
  • +1 (1 vot)    
   nici vorba (Luni, 25 ianuarie 2016, 9:35)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui sorin negru

   cota individuala de contributie de 10.5% asigura doar o treime din stagiul de cotizare. Doar impreuna cu contributie angajatorului (15.8%) , adică 26,3% va asigura stagiul integral de cotizare. Din pacate. Nu conteaza cat platiti in acei 10,5%. Pot sa fie 1000 lei/lunar, tot 1/3 din stagiu va asigura. Sunt niste hoti care vor sa ne termine. Eu anul asta imi inchid bussines-ul dupa 10 ani si ii salut din mers. Lumea nu si nu se termina cu Romania. Din fericire.
   • 0 (0 voturi)    
    Din fericire (Luni, 25 ianuarie 2016, 10:03)

    RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

    e așa.

    Cică doar 13 virgulă ceva au o facultate făcută și bănuiesc că aici intră și facultățile private. Dacă toți am ieși în stradă, ne-ar depăși la număr un bar oarecare de oameni.

    Așa că lumea cu cap pleacă. Vorbeam cu cineva weekend-ul ăsta, a terminat medicina, rezidențiatul și-l face în Vest și va pleca în cercetare în SUA.

    Goodbye Romania! Never to see you again :)
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 25 ianuarie 2016, 10:21)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui sorin negru

   Ce naiv esti....
   I-ai vazut pe militaurii lui Dogaru in strada? Toti betivii care au tras la revolutie in oameni au acum pensie speciala. Si de unde crezi ca vor fi platite?

   Cota aia e doar ca sa-ti ia banii legal. In realitate n-o sa primesti niciodata pensie dupa cat ai contribuit. De fapt cred ca PFA-urile n-o sa aiba niciodata pensie.
 • -2 (2 voturi)    
  Si (Luni, 25 ianuarie 2016, 10:31)

  zapciu' [anonim]

  tot e mica impozitarea PFA-urilor. Se prosterneaza tara IT-istilor ca aduc bani in tara. Foarte bine, dar e de porc sa fie platiti 6000 euro impozit la PFA norma cand se castiga si peste 100.000 euro anual, mai ales cei care au contracte in afara.
  Oricum s-a terminat cu povestea ca o data marite taxele, IT-istii isi iau desaga si se cara in vest. Piata e invadata de indieni mult mai ieftini, si de frica taxelor >40 % Germania de ex, romanii s-au bulucit la PFA la norma.
  Sa-i ardem la bani !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Deci care este logica ta ? (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:56)

   IonutSC [utilizator] i-a raspuns lui zapciu'

   Iti doresti sa devina si IT-stii captivi pentru a-i putea cocosa statul cu taxe ? Avem doua modele economice:
   - PFA IT norma pe venit: oamenii il folosesc, raman in tara, aduc bani din afara si unde gradul de colectare a impozitelor si a TVA-ului se apropie de 100%.
   - modelul cu impozit pe profit, marcat de evaziune fiscala, birocratie si un grad redus de colectarea impozitelor, in special la TVA

   Oare care este mai bun ? Pe care trebuie sa il schimbam Sherlock ? Te las pe tine sa raspunzi la aceasta intrebare. BTY: Impozitul pe profit colectat de stat la nivelul intregii economii se ridica la 3% din cifra de afaceri, cu toata lupta impotriva evaziunii. Pana si PFA-urile in IT platesc mai mult de atat.

   Iti spune unul care contracteaza si in tara si in afara: indienii sunt zero concurenta in IT in UE, poate in State este alta treaba. Suntem net avantajati de apropierea culturala fata de vest, comparativ cu indienii care nu sunt dispusi deloc sa se schimbe. Sunt destul companii care cauta sa renunte la serviciile lor, vezi Deutsche Bank in Romania.
   • -2 (2 voturi)    
    Zero (Luni, 25 ianuarie 2016, 12:39)

    Zapciul [anonim] i-a raspuns lui IonutSC

    sau nu, e plin de indieni in Germania, tara cea mai importanta in IT. Cei buni si corecti is deja afara, cei cu furaciunea au ramas in tara si fac gargara ca platesc cateva mii de euro la un venit de 100 ori mai mare.

    Mai scuteste-ma ca aduc IT-istii banii in tara, cu care platesc mancarea la Mega Image si crasmele din centrul vechi. Nu se vede nicaieri aportul lor in Romania, doar economia de consum care se termina in canalizare si inconturile firmelor straine. Oricum se va trece curand la impozitarea progresiva si va plati toata lumea in functie de cat castiga.
  • 0 (2 voturi)    
   ??? (Luni, 25 ianuarie 2016, 12:18)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui zapciu'

   Nu esti foarte inteligent nu-i asa?

   Nu trebuie sa se care IT-istii, se muta doar firmele. De exemplu se inregistreaza in Cipru.

   Iar indienii au nevoie de permis de munca in UE.

   La peste 100.000 EUR/an e obligatorie trecerea de la norma de venit la impozitare in sistem real.

   Daca puneai mana pe carte si luai bac-ul acum erai IT-ist si tu:)
   • -1 (1 vot)    
    Chiar (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:42)

    zapciu' [anonim] i-a raspuns lui Sarmis

    te rog sa ti muti firma in Cipru, sa te ia ANAF-ul aplecat peste birou de unde iti intra banii in cont :)).Tocmai ai demonstrat ca esti un evazionist. Baga mare.
    Mda, n-am pus mana pe carte sa ajung un IT-ist hot sau milog :D.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Luni, 25 ianuarie 2016, 15:08)

     Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui zapciu'

     Deci ipoteza ca ai IQ-ul unei amoebe este adevarata.

     A muta afacerea intr-un stat in care autoritatile fiscale sunt prietenoase cu mediul de business, legile nu sunt interpretate in functie de cati bani are nevoie Ponta la buget iar taxele sunt decente nu reprezinta evaziune nicaieri in lume, inclusiv in Romania.

     Iar milogi sunt cei ca tine, cei care traiesc din aceste taxe. Nu cei care produc bani.
     (ponderea IT-ului in PIB a depasit agricultura, dar in IT lucreaza 100.000 oameni in agricultura peste 2 mil.)
   • 0 (0 voturi)    
    Asculta-l pe Iorga care spunea (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:57)

    IonutSC [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

    "Dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu tot prostul în discuție"
 • +1 (1 vot)    
  PFA victimă colaterală (Luni, 25 ianuarie 2016, 20:44)

  kutez [utilizator]

  Am PFA ca traducător și trăiesc din asta de 5 ani. Sunt în poziția în care nu cred că trecerea la Micro îmi rentează, însă îmi scade venitul pe PFA prin creșterea taxelor. Să mai spunem că, în domeniul meu, în general, nu merge cu „produci mai mult pentru venit mai mare” - ai o anumită capacitate fizică de muncă și cu asta basta.

  Unei persoane ca mine îi rămân două opțiuni: să-și crească tarifele pentru a acoperi gaura sau să nu declare o parte din venituri (lucru de neconceput până mai ieri)... Trist. Dar tot voi face ce-mi stă în putință pentru a plăti, iar dacă mă voi simți depășit, voi da prioritate întreținerii familiei mele, și nu statului. Consider statul un aliat și mă simt responsabil să-l susțin atâta timp cât îmi facilitează business-ul și nu mi-l omoară.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred ca puteti trece la micro ca traducator (Marţi, 26 ianuarie 2016, 9:10)

   cozmin [anonim] i-a raspuns lui kutez

   Ca traducator autorizat, Ministerul Justitiei v-a impus Pfa ca forma de organizare, deci va trebui sa platiti ca Pfa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by