Fantomele lui Ceausescu

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2015, 17:23 Actualitate | Opinii

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Comunismul a cazut in Romania acum 26 de ani, revolta populara a cuprins Romania pe 21 si 22 decembrie, dictatorul Nicolae Ceausescu a fost impuscat de Craciun. Am refuzat sa cred atunci, adolescent fiind, in profetiile lui Brucan. Mi se parea ca in 25 de ani vom ajunge departe odata iesiti din intuneric. Nu realizam, evident, cat de puternice sunt fantomele comunismului, ce forta incredibila poseda trecutul si cat de mare este rezistenta la schimbare, mai ales cand vorbim de inlocuirea unui regim politic cu altul. Am progresat cumva, am intrat in NATO si UE, am si condamnat comunismul, am dat drumul dosarelor. Dar am scapat oare cu totul de strigoii unei lumi despre care ne place sa credem ca a murit in decembrie 1989?  

1. Bulversarea valorilor. Este poate cea mai cumplita mutilare suferita de o societate in istoria ei: inversarea ierarhiei, stergerea diferentelor dintre bine si rau, confuzia intre valoare autentica si impostura. Cea mai urata fantoma a trecutului comunist le-a nascut pe toate celelalte. Debusolarea, dificultatea in a stabili corect nordul, adevaratele repere, neincrederea in munca si onestitate ca valori sociale importante, dispretul fata de lege si reguli, toate au radacini adanci in comunism, el insusi un sistem bulversat. De aici, o incapacitatea de a internaliza prea usor valori democratice de baza. Nici astazi nu se intelege foarte bine ca libertatea de exprimare, de pilda, nu inseamna libertatea de a spune orica, ca exista limite si ca derapajele trebuie sanctionate fara ca asta se insemne cenzura brutala de tip comunist.  

2. Coruptia. In comunism, coruptia era mod de viata, de la mic la mare. De la micile cumparaturi pana la avansarea profesionala, totul se baza in general pe un act de coruptie. Virusul coruptiei a rezistat si dupa 90, s-a dezvoltat, iar tentatia castigului facil l-a facut si mai agresiv. Asa am ajuns sa vorbim dupa 26 de ani de la caderea comunismului de un fenomen cvasi-generalizat. Coruptia s-a transmis de la o generatie la alta, avand ca princiapala sursa statul nefunctional, aflat mereu la un pas de faliment (chiar daca regimurile s-au schimbat).

3. Lipsa de respect fata de proprietate. Cum in comunism proprietatea era "un moft", vorba lui Iliescu, nu-i de mirare ca nici dupa un sfert de secol statul roman nu a reusit sa rezolve problema restituirilor. Ba mai rau, cu complicitatea statului roman, procesul de restituire s-a transformat intr-o uriasa afacere pentru o mana de oameni. Aceasta lipsa de respect fata de proprietate o putem constata lesne dupa numarul de condamnari la CEDO si privind realitatile de la Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP). Or, proprietatea reprezinta unul din drepturile fundamentale pe care se ridica o societate democratica.

4. Capitalismul de stat. Romania a dat dupa anii 90 nu doar o democratie originala, ci si un capitalism neaos, bazat in mare parte pe afaceri cu statul. Spiritul antreprenorial autentic s-a dezvoltat cu mari dificultati si piedici din partea statului, perceput drept inamicul micului intreprinzator, nu partenerul lui. Acesti pionieri ai capitalismului merita tot respectul. Visul multor "oameni de afaceri" a fost si ramane un mare tun dat statului care sa-l scutesca de munca, creativitate, riscuri, marje mai modeste de profit etc, adica tot ce caracterizeaza in general o economie functionala. Capitalismul de stat s-a nascut din institutii corupte, slabe si incompetente, mostenite din trecut, obisnuite sa lucreze pentru "partid", pentru "organe" sau pentru oricine altcineva, mai putin pentru binele public. Asa s-a facut transferul de resurse din anii tranzitiei, vazut de marele public ca un jaf la scara nationala.   

5. Distrugerea sistemelor de educatie si sanatate.
Erau praf si inainte, s-au prabusit si dupa 90. Niciodata aceste doua servicii publice n-au fost considerate in mod real prioritati in viata unei societati, n-au fost privite ca servicii de baza, ci servicii de gestiune minimala. Au reprezentat si inainte si dupa 89 surse de perpetuare a mentalitatilor corupte de care vorbeam la inceput, sisteme in care "te descurci" ca sa "te realizezi" in viata, unde mica spaga era si a ramas la ordinea zilei.

6. Spiritul civic slab dezvoltat. Ca in orice societate totalitara, nici comunismul nu incuraja spiritul critic, civismul, implicarea in treburile cetatii. Dimpotriva, cultiva obedienta, conformismul social si indoctrinarea. Astfel de atitudini se perpetueaza, din pacate, pana astazi inclusiv in scoli sau in educatia primita in familie. Copiii invata de mici "sa nu se bage", sa nu conteste autoritatea profesorului, sa nu exprime opinii si sa nu se bata pentru ele. Acesta este - in general - modul "de succes" invatat acasa: comportamentul gregar, inregimentarea in turma.

7. Centralismul administratiei.
Cam toate guvernele din ultimii ani au vorbit despre descentralizare, reorganizare administrativa si regionalizare, dar Romania inca functioneaza ca stat pe arhitectura din 68, adica din comunism. Aceasta matrice administrativa mostenita din trecut a conservat si un tip de mentalitate, obisnuita sa ceara socoteala puterii centrale pentru tot ce nu merge si mult mai putin atenta la institutiile puterii locale.

8. Secretomania deciziei.
Romania a ramas, din pacate un stat profund netransparent, chiar daca s-au facut progrese notabile, avem o lege a transparentei si a informatiilor de interes public. Reflexul puterii (locale sau centrale) s-a pastrat, publicul are greu acces la informatii, iar deciziile importante, cum ar fi contracte publice de achizitie, prestari servicii, constructii de infrastructura etc sunt grevate de multa secretomanie.

9. Sindromul tatucului in politica. Ca orice sistem totalitar, si comunismul se baza pe cultivarea imaginii liderului providential, a "tatucului" natiunii, pe cultul personalitatii. Acest model politic s-a perpetuat atat in mintea publicului, cat si in mintea politicienilor de dupa 89 cel putin pana de curand. Partidele au functionat cautand mereu un "lider maxim", publicul a votat modelul micului satrap, mana de fier, autoritarul pus pe ordine si disciplina. Astazi, intreaga clasa politica s-a decredibilizat in ochii publicului, astfel incat e greu de stabilit acum in ce masura modelul liderului a avut de suferit.

10. Supravietuirea retelisticii de tip securist si a PCR (pile, cunostinte, relatii). Abia astazi marile retele construite in anii 90 pe structura fostei Securitati ajung sa fie destructurate de procurori. In tot acest timp, marele PCR (pile, cunostinte, relatii), adica un sistem informal de putere si influenta, a condus din umbra Romania la toate nivelurile ei de putere. Este, poate, simptomatic ca Romania traieste astazi un reviriment al obsesiei serviciilor care controleaza totul chiar daca intre metodele fostei Securitati si ceea ce face azi SRI nu exista nici o legatura (doar perceptia ca au ajuns o prezenta ubicua).

11. La nivel cultural, dacopatia, etnocentrismul, intoleranta (fata de straini in general) sunt doar cateva din fantomele create in laboratoarele ideologiei national-comuniste care inca bantuie imaginarul colectiv. Progresul mentalitatilor se realizeaza mai greu decat in alte tari si din cauza structurii populatiei cu diferente uriase intre urban si rural, cu o pondere inca mare a celei din urma categorii. Urbanizarea fortata si distrugerea ethosului taranesc au nascut specii degenerate de oraseni si tarani, iar urmele dezastrului se vad pana si azi mai ales in arhitectura, unde simtul estetic pare complet distrus.

Fantomele trecutului, cu oricata forta s-au luptat sa tina vie lumea lor intunecata, au pierdut partida. N-au reusit sa intoarca Romania in no-mans-land-ul unde se zbat astazi tari ca Ucraina si Moldova. Suntem, azi, o tara libera care inca se lupta cu fantomele unui trecut tenebros. Voi, cei din generatiile nascute dupa 1990, va auziti poate de multe ori parintii, bunicii sau vecinii oftand dupa comunism, cu afirmatia "era mai bine pe vremea lui Ceausescu".

Nu, nu era deloc mai bine, iar tot ce ne-a distrus incet a inceput odata cu instalarea comunismului si aruncarea Romaniei in bratele Rusiei. A nu se intelege de aici ca exoneram prezentul de orice vina. Multe din relele de azi au insa radacini mai adanci decat par la prima vedere.

Romania s-a intors intre timp acolo unde-i este locul, alaturi de valorile lumii occidentale, cu fata spre Vest, incercand sa reconstruiasca institutii, mentalitati si incredere in democratie chiar daca uneori ni se pare ca doar mimam sau exageram.

Am dovedit putere de regenerare cand o generatie noua a refuzat clasa politica veche, am vazut cu totii cum Romania inca simte directia corecta. Oricat de tare ne-a lovit bulversarea valorilor - cea mai cumplita dintre fantomele comunismului - inca stim sa gasim Nordul.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

17104 vizualizari

 • +34 (40 voturi)    
  Comunismul va continua sa existe in Romania, (Luni, 21 decembrie 2015, 17:34)

  OmulNou [utilizator]

  atat timp cand P$D exista, cu mafiotul Dragnea in varf, atat timp cat pedepsele pentru coruptie sunt o gluma (3 ani din care coruptul face 6 luni?? pedeapsa cu suspendare pentru frauda electorala???), atat timp cat exista mafia transpartinica P$D-PNL-UNPR-ALDE-PMP, atat timp cat Parlamentul e populat aproape in intregime de hoti aroganti.
   #showComment#showComment
 • -31 (41 voturi)    
  Comunismul are și avantaje! (Luni, 21 decembrie 2015, 17:55)

  Con_stan_tin [utilizator]

  1. Redistribuirea după nevoi a profitului.
  2. Nu are bariere între clasele sociale.
  3. Accesul oricui la sistemele de sănătate și educație.
  4. Loc de muncă și casă asigurate.


  Dacă vrei să învingi comunismul trebuie să-i preiei avantajele, altfel riști ca el să se întoarcă.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +7 (9 voturi)    
  spiritism vs realitate inconjuratoare (Luni, 21 decembrie 2015, 17:57)

  Iulia [anonim]

  Nu, nu as numi fantome ale regimului trecut, ci, mai degraba, i-as califica drept ,,copii'' lui Ceausescu printro analogie cu termenul de ,,decretzei''!
  Am tot spus ca, Directivele NKVD pentru tarile socialiste au si azi aplicabilitate, prin adaptare, in societatea romaneasca.
  Citindu-le descoperim oameni (n.n. cozi de topor), metode si chiar institutii care formeaza mecanismul de implementare si aplicare.
  Beria ar fi fericit sa-si vada ,,opera'' aplicata precum cea mai de baza lege a economiei!!!!!
 • +17 (29 voturi)    
  Cauzele sunt mai profunde (Luni, 21 decembrie 2015, 18:30)

  Marius [anonim]

  Si nu tin neaparat de comunism. Problemele Romaniei erau uriase si inainte de comunism. Exista studii facute in perioadele antebelica si interbelica ce arata ca Romania era un stat medieval din punct de vedere al dezvoltarii socio-economice, al dezvoltarii politice. Era o tara extrem de saraca cu o populatie rurala uriasa (peste 90%) si care traia in conditii medievale. Studiile comparative facute de sociologi romani arata ca populatia rurala romaneasca traia in conditii mizere si era mult inapoiata si fata de cea din Bulgaria , Yugoslavia sa nu mai vorbim de Ungaria si Cehia care era vecina cu noi atunci. Insa nici paturile superioare nu aveau prea multe virtuti. Oportunismul, arivismul, lipsa de onestitate si etica , tradarile, lasitatea si lipsa unui spirit civic erau cvasi-generale in clasele "educate". De asemenea, acestea nu aveau constiinta aparttenentei la un popor si de aici dezinteresul fata de mizeria taranimii. Aceste tare combinate cu o populatie urbana extrem de redusa (sa nu uitam ca populatia urbana a Romaniei era reprezentata masiv de evrei, germani si unguri ) a generat dupa razboi un comunism in care majoritatea reprezentantilor aveau un nivel de educatie extrem de scazut si fara niciun fel de cunostinte despre lumea civilizata, multi dintre ei nereusind sa ajunga nici pana in capitala pana in 1945. De aici si diferentele intre comunismul romanesc si cel maghiar , ceh , iugloslav sau polonez. Lipsa de cultura , educatie si civilizatie a reprezentantilor comunisti care au preluat puterea a dus comunismul romanesc mult mai aproape de cel sovietic decat de cel din celelalte tari est-europene. Deci problema e o problema generala a poporului roman si nu generata de comunism neaparat. Comunismul doar a aratat ce pot face reprezentantii acestui popor daca sunt lasati sa conduca aceasta tara. Sa nu uitam ca inainte de 1945 sistemul economic era controlat de alte nationalitati , in special evrei, germani, englezi si francezi.
   #showComment#showComment#showComment
 • +6 (12 voturi)    
  De acord cu Tapalaga... (Luni, 21 decembrie 2015, 18:35)

  prompt [utilizator]

  As mai adauga cateva constatari personale asupra situatiei nesatisfacatoare din societatea romaneasca:
  1.Regretul ca nu a fost respectata cerinta de baza a revolutionarilor timisoreni(punctul 8 al peoclamatiei);
  2.Lipsa de educatie a majoritatii romanilor care n-au inteles dupa revolutie ca prin votul lor pot schimba Romania;
  3.Renuntarea dupa primele luni ale lui '90 la principiul promovarii in orice domeniu numai dupa competenta si nu dupa principiile vechi(pile, cunostinte, relatii);
  4.Lipsa preocuparii celor ce au condus tara pentru educatie, cel mai important domeniu pentru viitorul tarii;
  ............
 • -7 (23 voturi)    
  Mda, capitalismul e perfect! (Luni, 21 decembrie 2015, 18:59)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=1PoRq7jmz0U

  Adevarul este ca in toate societatile de pana acum oamenii au fost serios maltratati. Comunistii minteau "capitalistii" mint. Ideea este: esti atat de batut in cap sa cedezi unei propagande sau incerci sa iti inchipui o societate mai buna? O societate in care omul sa fie caramida de baza? Nu septel ca acum. Nu fara opinie ca atunci.
  Da, stiu secretarilor cu propaganda de pe aici le-ar conveni sa cantam cu totii traiasca si infloreasca Republica Capitalista Romania. Dar nici ei nu inteleg ce inseamna asta! Sunt niste sclavi marunti.
  Era ceva bun in comunism? Este ceva bun in aceasta actuala cleptocratie autointitulata capitalism? Putem sa luam de peste tot ca omul sa fie mai fericit? Asta conteaza!
 • +8 (14 voturi)    
  Nu mi-e clar (Luni, 21 decembrie 2015, 19:32)

  gigel [anonim]

  ce intelegi prin "spirit civic", ca se turna la securitate sau e vorba de marile adunari populare unde lumea se aduna spontan ca sa il aplaude pe marele conducator?

  Cat despre invatamant, nu pot decat sa il citez pe Neagu Djuvara, "la ce bun invatamantul fara libertate de gandire ?". Alfabetizarea ( ce-i drept pe scara larga ) a unor copii de tarani nu i-a transformat decat in analfabeti functionali, o specie mai de temut decat primii, fiindca astia au pretentii de oameni cu carte, nu putini fiind absolventi de una sau mai multe facultati si eternii abonati la banii statului.
 • +4 (10 voturi)    
  interesant (Luni, 21 decembrie 2015, 22:37)

  alex [anonim]

  Un manifest interesant, ma regasesc cel mai mult in punctul 3 (iar punctul 4 deriva din 3). Lipsa de respect fata de proprietate e cronica in Romania- de la primarii care au facut reimproprietariri dupa ureche, pana la marile retrocedari, si nu numai. Nu doar statul nu respecta proprietatea, ci si cetatenii ei. Proprietatea nu mai e un moft, dar nu e respectata si documentata corespunzator. Sunt litigii multe, majoritatea proprietatilor imobiliare nu au intabulare si cadastru (am inteles ca e la moda printre evazionisti si corupti sa cumpere terenuri special care nu sunt intabulate ca sa nu stie nimeni ce au in proprietate samd).

  Un caz interesant dupa parerea mea- un cetatean roman mort in strainatate, familia nu are bani sa il repatrieze, se organizeaza o cheta (un grup pe Facebook), se doneaza bani in contul unui alt cetatean care se ocupa cu repatrieri- pentru ca familia nu avea evident cont in strainatate. Toate bune si frumoase, pana se constata faptul ca s-au strans mai multi bani decat erau nevoie si moderatorii grupului isi pun problema daca sa redirectioneze banii extra catre o alta familie care avea un mort de repatriat si era in aceeasi situatie.
  Perfect crestineste (nu?) doar ca uita sa intrebe familia primului mort si de aici izbucneste un intreg scandal- pentru ca donatiile s-au facut pentru primul mort, cu nume si prenume. Apare o cucoana care e matusa mortului si care face un intreg scandal. Se voteaza pe grup ce se intampla cu banii. Mirare mare, lumea voteaza sa se imparta banii astfel incat sa fie repatriate doi cetateni. Sunt curios cati din cei care citesc vad problema cu acest mod de abordare, dpdv al proprietatii...
 • -1 (15 voturi)    
  pe puncte (Marţi, 22 decembrie 2015, 0:06)

  real politic [anonim]

  1.Bulversarea valorilor exista si in capitalismul occidental nu numai la noi,vezi o gramada de indivizi plini de bani capitalisti feroce sau mai rai fotbalisti multimilionari analfabeti fara creier ce sunt respectati mai mult decat un scriitor sau medic.
  2.Coruptia-nu s-a inventat la noi,caz clar recent Germania ,USA ,Microsoft Bectel.....
  3.Proprietatea privata-oare ce respect sa avem pentru imbogatitii retrocedarilor.
  4.Capitalism de stat,dar in Suedia,Franta,Danemarca,Norvegia ce o fi..
  5.Sanatate educatie,nu putem compara 25 de ani de capitalism cu 70 din UE.
  6.Spirit civic ,si in UE daca esti jefuit pe strada nu se
  baga nimeni.
  7.Centralism.aveti dreptate dar fata de deciziile consiliului european suntem mici copii.
  8.Secretomania deciziei,oare in scandalul din Germania salariatii stiau ceva????
  9.Sindromul tatucului exista si in USA in europa mai exista si monarhii dar in Germania, Merkel e tatuc sau nu e in viziunea germanilor.
  10.PCR (pe scurt)eheee cat de reala e asta toata UE.
  11.ce e rau in a fi patriot,vezi Spania,Franta,Germania care traduc toate filmele asta apropo de cultura patriotica.
   #showComment
 • -1 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 22 decembrie 2015, 10:38)

  a.nonim [utilizator]

  O analiza exceptionala. Tare mi-e ca va trece neobservata...
 • -1 (7 voturi)    
  Capitalismul este nociv si utopic (Marţi, 22 decembrie 2015, 10:48)

  Daniel [anonim]

  Chiar daca pe vremea comunismului exista multe neajunsuri si lipsuri totusi omul obisnuit putea sa duca o viata normala .
  Incepe tu acum de la zero sa-ti cumperi o locuinta si o masina in rate pe 30 de ani, om mediu, nu ma refer la elite aici .
  Multe din asa-zisele afaceri din capitalism sunt escrocherii care profita de cumparatorii snobi si narcisisti, sunt din belsug in sisteme de gen capitalist .
  Cu cat diferenta dintre clasele sociale este mai mare si inechitatea sociala este mai pronuntata cu atat agresivitatea in societate creste . Lucrati in prezent cu oameni ? Cred ca stiti exact la ce ma refer, peste 50% au grave probleme de comportament .
  Capitalismul este simplu ca si mecanism . Iti iau o mare parte din venit prin firme mari de tip monopol si apoi banii aceia ii plasez ca sa-i poti lua tot tu imprumut, practic iti dau imprumut banii tai .
 • +1 (1 vot)    
  Dle Tapalaga, dam vina pe fantome ? (Marţi, 22 decembrie 2015, 12:13)

  Lunix [anonim]

  Domnu' Tapalaga, pe care fantome dam vina ?
  Vina o poarta persoane reale, inteligente, scolite,avand putere si influenta pe care le cunoastem bine si pe care le doare undeva de romani si Romania.
  Tot despicam firele aiurea, insa este simplu: majoritatea celor care au condus Romania de 26 de ani n-au avut nici o dorinta pentru a schimba Romania in bine.
  Majoritatea celor care conduc si majoritatea celor condusi
  nu dau 2 parale pe bunastarea Romaniei,fiecare se gandeste cum sa se aranjeze personal cat mai bine cu putinta. Faceti un sondaj si vedeti cati ar fi dispusi sa faca vreun sacrificiu ca Romaniei sa-i fie bine. Daca un partid sau om politic ar incepe sa vorbeasca despre asa ceva, ar fi respins imediat de votul popular. Politicii care sunt oameni isteti, chiar daca multi cenusii sau agramati, fara nici o aparenta de "oameni subtiri", au inteles aceasta si toti promit la unison "viitor de aur" pe care tara noastra-l are...
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  Se poate totusi schimba ceva, numai sa vrem (Marţi, 22 decembrie 2015, 13:21)

  Iocan [anonim]

  In primul rand la noi nu poate fi vorba de neocomunism si nici de capitalism ...e ceva ca un hybrid si se numeste... culmea, Democratie de tip Romanesc!!! In zona economiei private ai doua sectoare, afaceri private cu statul si restul! In partea economiei de stat avem sectorul productiv care e capusat de 26 de ani si acum a ajuns ori falimentar ori in dizolvare, iar in sectorul de servicii de stat e o harababura generala!
  Populatia se imparte in patru mari categorii.
  Diaspora si rudele lor din tara sunt cei care mai aduc valuta si asigura consumul in Romania.
  Populatia care traieste din veniturile sectorului privat intern care se afla in declin permanent si e cea mai expusa furtunilor generate de crizele economice sau politice.
  Populatia care traieste in economia de stat, vesnicii nemultumiti si cei mai recalcitranti si tocmai de aceea sun foarte des supusi ispitelor de preamarire finaciara prin concesii politice sau aranjamente financiare ilicite (coruptie & spaga).
  Si ultimul segment reprezinta masa de manevra electorala...intretinutii social care traiesc de pe o zi pe alta la mila autoritatilor locale ...autoritati garante ale votului in masa pentru un partid sau altul (PSD & PNL & UNPR & UDMR)-istii
  Toata structura prezentata mai sus este inregistrata clar as "Made in Romania" iar brevetul poate fi clamat de cei sub 5 la 1000 care conduc destinele tarisoarei asteia de peste 26 de ani.
  No acuma daca vreti solutii le veti afla de la oricine altul dinafara celor 5 la 1000 si care indeplineste criteriile de expertiza si experienta necesare postului pe care il ocupa oriunde in alta parte dar nu in Romania. Primul pas ar fi sa interzicem cetatenilor romani din TARA sa participle la urmatoarele 2 randuri de alegeri... si asa schimbam clasa politica... restul va veni de la sine!!!
 • 0 (2 voturi)    
  infrastructura de transport (Marţi, 22 decembrie 2015, 14:19)

  paulbarbu [anonim]

  Sistemul de transport persoane mi se pare ca a cazut si el enorm. nu se poate circula nici cit se putea acum 26 de ani, de ex. cu trenul, zboruri interne etc.
 • 0 (0 voturi)    
  ce-i greu de inteles domnu tapalaga (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:53)

  jaz [utilizator]

  incet incet ( e un proces de tranzitie ) ne transformam din sclavi socialisti/comunisti in sclavi capitalisti/corporatisti.
 • 0 (0 voturi)    
  A plecat KGB -FSN-PSD ul din Romania ??? (Joi, 24 decembrie 2015, 16:08)

  A cazut COMUNISMUL da nu COMUNISTI ! [anonim]

  Cine a instalat Comunismul si DICTATURA in Romania ???

  RUSII !

  Cine la picat pe Ceausescu ???

  RUSII si Agentii Moscovei pe Teritoriul al Romaniei care au stat in linea doua !

  Cine a jefuit si jefuie Romania , Moldova ,Ucraina dupa anul 1989 si a omorat la Mineriade , Maidan ect . mai departe ???

  Rusii nu au plecat din Romania si controleaza mai departe Statul Roman,prin Partide politice profund corupte si tradatoare !

  Lupta ANTI CORUPTIE este de fapt LUPTA anti KGB !
  Cine apara si desfasoara CORUPTIA apara KGB ul si interesele Moscovei in Romania .

  Votati in anul 2016 mai departe COMUNISMUL representat de Partide CORUPTE cu PSD in frunte , controlate de KGB in Parlamentul al Romaniei , ca sa fie Natiunea inca 26 de ani jefuita .
 • 0 (0 voturi)    
  Comunismul (Luni, 28 decembrie 2015, 0:38)

  " [anonim]

  Neagu Djuvara: "În ochii mei însă, aceste erori majore în opţiunile economice, care sunt la originea crizei dramatice prin care trecem acum, nu sunt moştenirea cea mai tragică a regimului comunist.
  Moştenirea cea mai tragică constă în faptul că acea jumătate de secol ne-a stricat sufletul.
  Un regim în care minciuna a fost ridicată la rangul de metodă de guvernare, în care teroarea a
  dezvoltat laşitatea la cei mai mulţi şi eroismul imprudent la câţiva, în care delaţiunea a fost
  considerată virtute, în care furtul, nu numai din bunul statului dar şi din cel al vecinului, a sfârşit prin a apărea legitim din cauza privaţiunilor permanente şi a exemplului de înşelăciune venit de sus, un asemenea regim nu putea să nu lase urme profunde în mentalităţi şi comportamente. Ele sunt astăzi piedica majoră în integrarea noastră într-o lume nouă. Răul mi se pare atât de adânc şi de generalizat încât nu ştiu dacă generaţia celor care acum sunt tineri îl va mai putea stârpi. Moralitatea batjocorită se repară mai greu decât uzinele învechite. Poate doar generaţiile următoare să reuşească a regăsi echilibrul, dacă ar şti, cu hotărâre, să impună cultul cinstei, al respectului pentru cuvântul dat şi pentru semeni."


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă