Bucurestiul e sufocat de probleme de secol 20, iar multi bucuresteni sint la capatul puterilor in fata traficului infernal, transportului in comun depasit moral, poluarii grave. Alegerile locale din Bucuresti sint decisive pentru partide, dar si pentru noi. Atunci vom vedea daca au inteles mesajul transmis de sutele de mii de romani care au iesit in strada dupa tragedia din clubul Colectiv. Oamenii au cerut atunci integritate si competenta. Care sint primele semnale pe care le vedem de la partide? Daca figuri precum Cristian Busoi (PNL) ori Ecaterina Andronescu (PSD) vor fi candidatii la Primarie, atunci asta arata ca o sfidare in toata regula.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Primarul Bucurestiului este postul cu cea mai mare legitimitate publica dupa cel de presedinte al Romaniei, avind in vedere numarul de voturi primite. Primarul Bucurestiului gestioneaza un buget urias si unul dintre marile orase din regiune. Prezenta in aceasta pozitie ofera o expunere publica mare, dar atrage si indatoriri peste masura, cu riscurile aferente. Aceasta pozitie poate fi o trambulina perfecta pentru presedintia tarii - vezi cazul Traian Basescu.

Esecul catastrofal numit Sorin Oprescu (nulitate manageriala, acuzat de coruptie intr-un mega-dosar), alaturi de Piedone, Chiliman, Vanghelie - toate arata putregaiul de la conducerea Bucurestiului. Nici ceilalti primari de sector nu arata mai bine: Robert Negoita e disperat sa-si treaca in parohie Bulevardul Unirii ca sa scape de acuzatiile de coruptie, Rares Manescu sta pitit la Monaco de teama cetatenilor, Neculai Ontanu s-a pitulat dupa diploma de doctor plagiator si asteapta sa-l scape seful Gabriel Oprea.

Toate numele de mai sus reprezinta exemple perfecte de politicieni incompetenti sau lipsiti de integritate. Partidele ar trebui sa inteleaga usor ce e de facut: sa gaseasca figuri aflate in antiteza cu ei. Nu de alta, dar furia de dupa Colectiv nu s-a stins odata cu numirea guvernului Ciolos, ci doar s-a linistit temporar. E suficient sa circuli zilnic printr-un Bucuresti blocat in trafic si asfixiat de noxe ca sa intelegi ce mocneste indaratul acestei linisti aparente. Iar lucrurile vor exploda din nou daca lucrurile nu incep sa se aranjeze.

Bucurestiul are nevoie acum de primar general si primari de sector cu viziune, cu capacitati manageriale recunoscute si probate in timp, cu empatie pentru locuitori. Care sint primele semnale de la partide?

PNL defileaza cu Cristian Busoi, un europarlamentar cu incerte capacitati politice si manageriale, dar certe capacitati combinatorice. Incapabil sa-si creasca profilul public si notorietatea in ciuda zecilor de ore petrecute alaturi de Mihai Gadea in studioul Antenei 3, Busoi a dat o mica lovitura interna saptamina trecuta. Cu doua zile inaintea sedintei conducerii centrale, Busoi a fortat o rezolutie a PNL Bucuresti prin care a fost desemnat candidat, dupa care a invadat televiziunile sa confirme stirea. Ce-l recomanda pe el in functie? Famiglia din care face parte, dupa cum remarca Dan Tapalaga saptamina trecuta. Nimic notabil in istoria sa profesionala, cu exceptia mamei soacre care l-a ajutat sa devina notar si care acum are o condamnare in prima instanta pentru spalare de bani.

Va fi Busoi validat de conducerea PNL ca viitor candidat? Exista o sansa, si protectorii sai - Hellvig, Atanasiu sau Petrache - mizeaza pe el. Dar saptamina trecuta, la sedinta conducerii PNL, noul secretar general Ilie Bolojan a atentionat ca partidul nu-si mai poate permite multe cartuse oarbe la Bucuresti. Busoi era cel vizat, dupa micul sau puci de la organizatia PNL Bucuresti, cind a facut un gest inelegant si fata de Catalin Predoiu, cel care urma sa preia sefia organizatiei.

PSD inca isi cauta si el candidatul, dar tot mai multe voci vorbesc despre Ecaterina Andronescu. O adevarata pacoste pentru educatia din Romania, o anti-reformista convinsa, Andronescu isi da zilele acestea masura competentei: e pe cale sa smulga niste bani din buget pentru o fantomatica Academie a Oamenilor de Stiinta, loc de adapost pentru alte nulitati ale cercetarii romanesti. Nici cealalta optiune de moment a PSD, Gabriela Firea, nu a dovedit vreodata calitatile necesare pentru primarie, in afara de apetenta pentru mult zgomot. Poate doar minunatele calitati de edil ale sotului, Florin Pandele, care a reusit sa faca tandari cartierul Pipera cu lucrarile lui interminabile.

Nici Nicusor Dan nu arata a primar full-time. Interesat la maximum de patrimoniul istoric, chestiune in care a avut realizari extraordinare ca membru al societatii civile, Nicusor Dan e mult mai rezervat cind vine vorba despre problemele curente ale Capitalei. Un interviu HotNews.ro arata un candidat fara proiecte de forta, fara o viziune clara asupra orasului.

Cit despre celelalte candidaturi, inca nu le stim, dar putem avea surprize mari in materie de voturi colectate. Daca Tariceanu, Traian Basescu ori Monica Macovei vor intra in cursa, voturile pe dreapta se vor farimita masiv, cu avantaj pentru candidatul stingii.

Intre timp, Bucurestiul e gituit de problemele nerezolvate sau acutizate in mandatele lui Sorin Oprescu. Iata doar citeva dintre ele:

- traficul rutier. Stricarea sistemului de semafoare inteligente (un contract cu cintec atribuit UTI) a transformat orasul intr-un cosmar pentru zeci de mii de soferi

- transportul in comun. Cu un parc auto imbatrinit si insuficient, subfinantat cronic, RATB e pe cale sa faca implozie. Nici cu metroul lucrurile nu stau mai bine, iar Bucurestiul are nevoie de un primar care sa stie sa colaboreze cu Guvernul si Ministerul Transporturilor (in subordinea caruia functioneaza Metrorex) pentru dezvoltarea acestei componente vitale pentru transport

- pistele de biciclete. In acest domeniu, Oprescu a fost o calamitate, a cheltuit anapoda milioane de euro.

- parcarile neregulamentare si pasivitatea Politiei. Un primar decis va trebui sa rezolve situatia insuportabila a miilor de autoturisme parcate ilegal, care gituie traficul orasului

- incalzirea centralizata. RADET e si ea sufocata de probleme, e doar o chestiune de timp pina cind situatia va scapa de sub control

- poluarea ingrozitoare. Toti primarii Bucurestiului, plus Ministerul Mediului, au ignorat problema, noroc cu Comisia Europeana care a declansat o procedura in justitie impotriva Romaniei. Parca si Bruxelles-ului ii pasa mai mult de bucuresteni decit primarilor Bucurestiului.

Acestea sint cele mai vizibile probleme. Mai sint alte zeci, si personaje precum Cristian Busoi sau Ecaterina Andronescu nu sint parte a solutiei.