Contributii sociale datorate in 2016 de persoanele care desfasoara activitati independente

de Andrada Ples     Tax Manager DOBRINESCU DOBREV SCA
Luni, 23 noiembrie 2015, 12:57 Actualitate | Opinii


Andrada Ples
Foto: Arhiva personala
Prevederile noului Cod fiscal aplicabile de la 1 ianuarie 2016 majoreaza sarcina fiscala a persoanelor fizice, introducand o relaxare relativa in impozitarea persoanelor juridice. Una dintre modificarile semnificative este cea care vizeaza impozitarea veniturilor din activitati independente. Alaturi de schimbarea criteriilor de dependenta fiscala, noile reguli de impozitare au fost introduse pentru a descuraja optimizarea fiscala a remunerarii fortei de munca sub forma contractelor de colaborare cu persoane fizice autorizate (numite in continuare PFA).

Modificarile de impact vizeaza domeniul contributiei la bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS). Astfel, in prezent, PFA-urile au posibilitatea de a se asigura in sistemul public de pensii la un venit asigurat care poate fi inferior venitului efectiv realizat, fara a fi insa mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut (CSMB) utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (aprox. 845 RON) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori CSMB (12.075 RON). Contributia la CAS se datoreaza in cota integrala 26,3% aplicabile bazei de calcul mentionate mai sus. Asadar, in prezent persoana fizica are optiunea de a plati contributia la un plafon minim de asigurare, rezultand astfel o obligatie minima la CAS de 230 RON pe luna. De asemenea, in situatiile in care persoana fizica obtine si venituri din salarii, aceasta nu mai are obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii pentru veniturile din activitati independente obtinute.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activitati independente se va plati CAS indiferent daca persoana fizica obtine si venituri din salarii sau nu. Cota aplicabila de CAS de 10,5% (cota individuala) se va calcula asupra venitului net realizat (venituri impozabile minus cheltuieli deductibile) si corespunde unui stagiu de cotizare de doar 1/3. Persoanele care doresc o pensie integrala vor fi nevoite sa plateasca si cota de CAS a angajatorului de 15,8% din venitul net realizat.

Se remarca o schimbare si in ceea ce priveste modalitatea de plata a contributiei la CAS, in timpul anului persoana fizica autorizata avand obligatia de a efectua plati anticipate la o baza lunara de calcul de 35% din CSMB (aprox. 845 RON). In anul fiscal urmator, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunara de calcul al contributiei ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile cu CAS. Plafonarea la nivelul maximal de 5 ori CSMB (in total 12.075 RON) ramane in vigoare.

PFA-urile vor datora in continuare si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota individuala de 5,5%, baza lunara de calcul fiind reprezentata tot de diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile cu CASS. Elementul de noutate intervine incepand cu data de 1 ianuarie 2017 cand si baza de calcul a CASS va fi plafonata la de 5 ori CSMB, in cazul in care nu intervin modificari suplimentare in legislatia fiscala pana la acea data.

Persoanele fizice autorizate nu au obligatii suplimentare de plata in ceea ce priveste celelalte contributii sociale (somaj, concedii si indemnizatii, accidente de munca si boli profesionale, Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale). Ca si pana in prezent, persoanele fizice autorizate vor avea posibilitatea de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj si pentru concedii si indemnizatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34652 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Frumos (Luni, 23 noiembrie 2015, 13:20)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  10,5% reprezinta 1/3. Daca mai platesti 15,8% ai contributie 100%. Adica daca platesti 40% - atat reprezinta 10,5 / (10,5 + 15,8) - din cota completa (10,5 + 15,8), contributia luata in calcul e de doar 33%.
  • -4 (6 voturi)    
   exista oricand... (Luni, 23 noiembrie 2015, 13:49)

   demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   ...optiunea renuntarii la stratagema optimizarii fiscale numita PFA, vezi alegerea unui contract de munca tip.
   • -4 (4 voturi)    
    perfect adevarat (Luni, 23 noiembrie 2015, 13:59)

    Andrada [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

    Total de acord, in special pentru cazurile in care acest lucru constituie o obligatie
   • +7 (7 voturi)    
    da si nu (Luni, 23 noiembrie 2015, 14:33)

    van [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

    Aceasta optiune NU EXISTA si pentru cei care sunt pe bune PFA, de ex. un medic, un taximetrist, un ingrijitor, un cadastrist. Toti acestia au zeci / sute / mii de clienti, nu doar unul singur, precum in cazul PFA care sunt doar angajati mascati. Pe toti cei care sunt PFA pe bune noua taxa ii loveste din plin. Daca pot, vor creste preturile, daca nu vor renunta sau vor ascunde la negru o parte din venituri. In Germania de ex. PFA nu datoreaza obligatoriu nimic la pensie, e drept unii dintre ei ajung la batranete sa nu aibe pensie si nu e bine.
   • +5 (5 voturi)    
    Exista (Luni, 23 noiembrie 2015, 14:34)

    Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Eu ma legam de logica legiuitorului. Platesti 40% si ci se recunoaste 33%. Furt cu acoperire in Monitorul Oficial. Normal era sa recunoasca procentajul platit.
    • +8 (8 voturi)    
     asa e cand nu ai lobby (Luni, 23 noiembrie 2015, 15:58)

     icsulescu [anonim] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

     Daca ar exista o asociatie a PFA-urilor, care sa faca lobby, sa promita voturi, sa scoata politicieni la masa si sa le umple portbagajul de Craciun, alta ar fi situatia.
   • -1 (3 voturi)    
    gata cu PFA-ul (Marţi, 24 noiembrie 2015, 6:06)

    JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Guvernul se bucura ca or sa mulga mai mult lapte de la aceeasi oaie, multinationalele se bucura ca or sa aiba mai multe oi de bagat in tarc, iar prostii se bucura ca oaia de langa ei este readusa in turma. S-ar putea insa ca multe oi sa aleaga sa pasca iarba de prin alte tari !
 • +2 (2 voturi)    
  foarte (Luni, 23 noiembrie 2015, 17:59)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  draguta dra, sau doamna, Andrada Ples.
 • 0 (2 voturi)    
  Pai cafengiii bugetari din ce sa traiasca? (Marţi, 24 noiembrie 2015, 1:59)

  Parzivall [utilizator]

  Gura lor ce mamanca? Mananca de la aia care muncesc. Romanii traiesc in perioada iobagiei moderne, popii ii mulg de bani, ca pe vremuri, statul la fel, doctorii/fonctionarii/notarii etc....triste vremuri.
 • +1 (1 vot)    
  CAS (Marţi, 24 noiembrie 2015, 9:03)

  Gabi [anonim]

  Esti draguta in poza asta. Pare mai usor de suportat CAS-ul!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by