Prevederile noului Cod fiscal aplicabile de la 1 ianuarie 2016 majoreaza sarcina fiscala a persoanelor fizice, introducand o relaxare relativa in impozitarea persoanelor juridice. Una dintre modificarile semnificative este cea care vizeaza impozitarea veniturilor din activitati independente. Alaturi de schimbarea criteriilor de dependenta fiscala, noile reguli de impozitare au fost introduse pentru a descuraja optimizarea fiscala a remunerarii fortei de munca sub forma contractelor de colaborare cu persoane fizice autorizate (numite in continuare PFA).

Andrada PlesFoto: Arhiva personala

Modificarile de impact vizeaza domeniul contributiei la bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS). Astfel, in prezent, PFA-urile au posibilitatea de a se asigura in sistemul public de pensii la un venit asigurat care poate fi inferior venitului efectiv realizat, fara a fi insa mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut (CSMB) utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (aprox. 845 RON) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori CSMB (12.075 RON). Contributia la CAS se datoreaza in cota integrala 26,3% aplicabile bazei de calcul mentionate mai sus. Asadar, in prezent persoana fizica are optiunea de a plati contributia la un plafon minim de asigurare, rezultand astfel o obligatie minima la CAS de 230 RON pe luna. De asemenea, in situatiile in care persoana fizica obtine si venituri din salarii, aceasta nu mai are obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii pentru veniturile din activitati independente obtinute.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activitati independente se va plati CAS indiferent daca persoana fizica obtine si venituri din salarii sau nu. Cota aplicabila de CAS de 10,5% (cota individuala) se va calcula asupra venitului net realizat (venituri impozabile minus cheltuieli deductibile) si corespunde unui stagiu de cotizare de doar 1/3. Persoanele care doresc o pensie integrala vor fi nevoite sa plateasca si cota de CAS a angajatorului de 15,8% din venitul net realizat.

Se remarca o schimbare si in ceea ce priveste modalitatea de plata a contributiei la CAS, in timpul anului persoana fizica autorizata avand obligatia de a efectua plati anticipate la o baza lunara de calcul de 35% din CSMB (aprox. 845 RON). In anul fiscal urmator, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunara de calcul al contributiei ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile cu CAS. Plafonarea la nivelul maximal de 5 ori CSMB (in total 12.075 RON) ramane in vigoare.

PFA-urile vor datora in continuare si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota individuala de 5,5%, baza lunara de calcul fiind reprezentata tot de diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile cu CASS. Elementul de noutate intervine incepand cu data de 1 ianuarie 2017 cand si baza de calcul a CASS va fi plafonata la de 5 ori CSMB, in cazul in care nu intervin modificari suplimentare in legislatia fiscala pana la acea data.

Persoanele fizice autorizate nu au obligatii suplimentare de plata in ceea ce priveste celelalte contributii sociale (somaj, concedii si indemnizatii, accidente de munca si boli profesionale, Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale). Ca si pana in prezent, persoanele fizice autorizate vor avea posibilitatea de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj si pentru concedii si indemnizatii.