​Op-ed

Procedura ANAF de inregistrare in scop de TVA incalca legislatia europeana

de Cornel Grama     Consultant fiscal
Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:17 Actualitate | Opinii


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic  in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin introducerea unei declaratii inexistente pana acum si anume Declaratia 088 prin care se acorda un punctaj solicitantului si in urma acestuia este inregistrat in scop de TVA sau nu. Lucru justificat intrucat, conform ANAF, in materie de  TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, mai ales cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene).

Dar in urma analizarii punctajului acordat solicitantului de cod TVA , unul dintre cele mai intalnite motive de refuz a acordarii codului de inregistrare in scop de TVA este acesta : "persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA" .

Acest motiv este specificat si in Codul Fiscal la art 153 alin 7^1 :
"(7^1) Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se stabilesc criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Prin exceptie de la prevederile alin. (7), organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Insa ANAF ignora cu desavarsire jurisprudenta Curtii Europene de Justitie care s-a pronuntat asupra dreptului unei persoane impozabile (firme) sa solicite si sa fie inregistrata in scop de TVA daca indeplineste conditiile de forma impuse de lege.

Hotararile Curtii Europene de Justitie sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
De altfel chiar in Codul Fiscal se prevede la art 1 alin (4 ) ca : "(4) Daca orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care Romania este parte, se aplica prevederea acelui tratat."
Ori, art 153 privind conditionarea inregistrarii de capacitatea unui agent economic sa desfasoare activitati economice in absenta unor elemente obiective care sa dovedeasca faptul ca este susceptibil  de frauda fiscala , nu pe presupuneri si suspiciuni cum se face acum , incalca flagrant legislatia europeana.

Astfel in Cauza C527-11 - Valsts ienemumu dienests impotriva Ablessio SIA, Curtea a decis ca din jurisprudenta existenta in materie si din modul de redactare al  art  213 alineatul (1) din Directiva 2006/112:

"26.  sunt considerate persoane impozabile care pot solicita atribuirea unui numar de identificare in scopuri de TVA nu doar persoanele care exercita deja o activitate economica, ci si cele care intentioneaza sa inceapa o asemenea activitate si care efectueaza primele cheltuieli de investitii in acest scop. Respectivele persoane nu pot fi astfel in masura sa dovedeasca, in aceasta etapa preliminara a activitatii lor economice, ca dispun deja de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita o astfel de activitate.

27 In consecinta, Directiva 2006/112 si in special articolele 213 si 214 din aceasta se opun refuzului din partea administratiei fiscale a unui stat membru de a atribui un numar de identificare in scopuri de TVA unui solicitant pentru simplul motiv ca acesta nu este in masura sa demonstreze ca dispune de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita activitatea economica declarata la momentul formularii cererii sale de inscriere in registrul persoanelor impozabile.

36. In ceea ce priveste imprejurarile din cauza principala, trebuie constatat ca faptul ca o persoana impozabila nu dispune de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita activitatea economica declarata NU ESTE SUFICIENT , in sine, pentru a demonstra ca este probabil ca aceasta din urma sa isi propuna sa savarseasca o evaziune fiscala.


Articolele 213, 214 si 273 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata trebuie interpretate in sensul ca se opun refuzului din partea administratiei fiscale a unui stat membru de a atribui un numar de identificare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata unei societati pentru simplul motiv ca aceasta nu dispune, in opinia respectivei administratii, de mijloacele materiale, tehnice si financiare pentru a exercita activitatea economica declarata si ca titularul partilor sociale ale acestei societati a obtinut deja ,in repetate randuri, un asemenea numar pentru societati care niciodata nu au exercitat efectiv o activitate economica si ale caror parti sociale au fost cesionate la scurt timp dupa atribuirea numarului respectiv, fara ca administratia fiscala in cauza sa fi stabilit, avand in vedere elemente obiective, ca exista indicii serioase care permit sa se suspecteze ca numarul de identificare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata atribuit va fi utilizat in mod fraudulos. Revine instantei de trimitere sarcina de a aprecia daca administratia fiscala mentionata a furnizat indicii serioase cu privire la existenta unui risc de evaziune in cauza principala.

Din acest dispozitiv al Deciziei Curtii Europene de Justitie rezulta fara echivoc ca organele fiscale nu pot impune criterii arbitrare alese unilateral prin care sa refuze inregistrarea persoanei impozabile in scop de TVA , care reprezinta un drept al acesteia si nu poate invoca cu atat mai mult neatribuirea acestui cod pe motivul  ca "persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA"  fara a prezenta dovezi serioase bazate pe elemente obiective ca acel agent economic va folosi acel cod de TVA in mod fraudulos.

Motivele invocate de organele fiscale ( lipsa veniturilor pentru asociati - firma e la inceput  , lipsa angajatilor- ii poate angaja dupa inregistrarea in scop de TVA  , lipsa mijloacelor materiale , tehnice sau financiare ) NU SUNT INDICII TEMEINICE si DOVEZI OBIECTIVE care sa dovedeasca ca agentul economic va utiliza codul de TVA in mod fraudulos , acestea fiind doar interpretari abuzive ale organelor fiscale ce nu tin cont de Deciza Curtii Europene de Justitie , prezumand agentul economic din start un evazionist si nu un contribuabil de buna credinta  , prezumtia de nevinovatie constitutionala  fiind ignorata cu desavarsire de ANAF .

Mai mult decat atat in urma refuzului de inregistrare in scop de TVA de catre ANAF , intrucat INSCRIEREA acesteia IN REGISTRUL PERSOANELOR IMPOZABILE IN SCOP DE TVA REPREZINTA DOAR O CERINTA DE FORMA si NU DE FOND , persoana impozabila nu poate fi impiedicata de catre organele fiscale  sa isi deduca taxa achitata pentru bunurile si serviciile achizitionate conform aceleasi Decizii ale Curtii Europene la punctul 33:
"33 Rezulta din aceasta jurisprudenta ca inscrierea persoanei impozabile in registrul persoanelor impozabile in scopuri de TVA reprezinta o cerinta de forma astfel incat o persoana impozabila nu poate fi impiedicata sa isi exercite dreptul de deducere pentru motivul ca nu este identificata in scopuri de TVA inainte de a utiliza bunurile dobandite in cadrul activitatii sale taxate (a se vedea in acest sens Hotararea citate anterior Nidera Handelscompagnie, punctul 51, precum si Dankowski, punctele 33, 34 si 36). In consecinta, refuzul de a atribui un numar de identificare in scopuri de TVA nu poate, in principiu, sa exercite nicio influenta asupra dreptului persoanei impozabile de a deduce TVA-ul achitat in amonte daca sunt indeplinite conditiile materiale care dau nastere acestui drept. "


In urma refuzurilor de inregistrare in scop de TVA pe acest considerent  , agentii economici ajung in imposibilitatea continuarii activitatii  ( intrucat avand cod anulat sau neacordat ) nu mai pot deduce taxa aferenta achizitiilor desi au acest drept conform legislatiei europene citate in Decizia Curtii de mai sus .

Prin aceasta se creeaza mari prejudicii contribuabililor prin pierderi de clienti , de contracte, de resurse financiare ( dobanzi la credite nerambursate prin blocarea activitatii ) , astfel ca acesti agenti economici sunt indreptatiti sa actioneze ANAF in instanta si sa solicite despagubiri pentru profiturile nerealizate prin refuzul de inregistrare in scop de TVA in ciuda faptului ca se incalca legislatia europeana amintita mai sus.

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25388 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  strigator la cer (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:46)

  jean [anonim]

  ce e de facut?
 • 0 (0 voturi)    
  .... adica .... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:47)

  cbogdan [utilizator]

  Citat Codul Fiscal: (4) Daca orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care Romania este parte, se aplica prevederea acelui tratat." Pe intelesul nostru: ANAF este o adunatura de incompetenti pusi pe rele. Ascultati de Legislatia europeana si ignorati gogomanii autohtoni. Parca era vorba de o "evaluare" a functionarilor publici pe criteriul competentei si activitatii prestate. Cred ca s-au speriat: ramanea Romania fara functionari (premiera mondiala).
  • 0 (0 voturi)    
   diferenta (Marţi, 17 noiembrie 2015, 18:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   art CF se refera tratat, nu la jurispruenta ;)

   In rest, de acord :D
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar asa.... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 19:17)

    CornelGrama1 [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    Nevermind , jurisprusdenta Curtii Europene de Justitie reglementeaza prin solutiile date la nivel comunitar aplicarea corecta a Directivei 112/2006 privind sistemul comum al TVA .

    Iar Directiva DIRECTIVA 2006/112/CE A CONSILIULUI din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată este parte integranta din Tratatul de instituire a Comunității Europene .
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 3:21)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CornelGrama1

     Stiu si stii ca statul roman alege sa aplice legea in litera ei cand ii convine. Asta ca sa nu amintesc de "se modifica de regula cu" ;)

     Ca jurisprudenta poate si va fi folosita in justitia in dependenta de la noi, da. Dar onor statul roman nu va fi proactiv in directia asta cat sa modifice legislatia, ci se va multumi cu litera legii: nu scrie tratat, deci nu ne intereseaza si vedem noi daca ne da cineva in judecata.

     Sa zicem ca suntem colegi intr-un fel. Scrii ok insa trebuie sa abordezi si aplicabilitatea reala, bazata pe practica. Cateva pozitii din 088 si lumea avea o imagine mai clara :D

     As mai fi amintit pe larg si de decizia referitoare la drept deducere tva/cheltuiala in cazul in care furnizorul nu (mai) este ok. Cazul din Polonia ;) Stiu ca procuraturile ar suferi maxim, dar poate se mai potolesc cu abuzurile (achizitie dovedibila in 2012, furnizor ok in 2012, furnizor devenit "toxic" in 2014, de ex). Banuiesc ca ai avut cazuri si stii la ce ma refer.
 • 0 (0 voturi)    
  Si atunci (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:49)

  Mihaita Antisistem [utilizator]

  cum se explica ca au luat codul mii de firme? eu sunt una dintre ele. am avut punctaj nasol, m-au chemat la interviu si am "trecut". aveam o firma inactiva, una activa dar fara activitate si niciun angajat. si m-au intrebat de ce mai vreau o firma etc. le-am explicat istoria mea si am primit codul.

  mie mi se pare f ok sa nu dai cod de tva oricui. poate si pt ca eu l-am primit :))

  dar, e f usor sa iei codul, faci 1-2 tranzactii, cer rambursare de TVA si apoi sa dispari. nu te refuza dc ai doar o buba. asta stiu clar. trebuie sa pici un cumul de conditii.
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Marţi, 17 noiembrie 2015, 18:23)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mihaita Antisistem

   Depine de localitate/sector/inspector. Daca ceri la anaf sector1 un opis cu documente necesare depunere dosar, jumatate din pozitii sunt ilegale. Si asta este doar un mic exemplu.

   Sa mai zic ca se puncteaza negativ daca ai avut firma suspendata LEGAL? Ca 088 este 80% o aberatie? Considera ca ai avut noroc, pentru ca realitatea este alta.
 • 0 (0 voturi)    
  DEPUNERE DE PLANS LA COMISIE EUROPEANA (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 11:36)

  vladnimal [anonim]

  Invit toate persoane care vor fi refuzat inregistrare in scop de TVA si numarul TVA intracommunitar sa depune plans la Comisie Europeana.
  E foarte repede : prin websitul din Comisia facut pentru aceste motive prinde numai putin de minute...

  http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

  In urma, cateva cerere din ANAF in declaratia 088 sunt discriminatorii si impotriva dreptate individuale din cetateni europeani.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai e o chestie... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 12:08)

  Mihai L [anonim]

  In cazul in care statul te scoate din zona de platitor de TVA pentru ca nu ai avut activitate, tu devii neplatitor de TVA dar ... COLECTOR DE TVA. Mai pe scurt, din tot ce incasezi dai la stat 24% chiar daca tu estei firma neplatitoare de TVA. Si asta e strigator la cer... E un abuz pe care il face statul roman !
  • 0 (0 voturi)    
   nu e asa (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 12:47)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mihai L

   Aici gresesti. Devii ca orice neplatitor de tva si nu este un abuz. Nu vei mai adauga si colecta tva.

   Abuzul este mai degraba modul si motivul pentru care te scot (unul din ele): inactivitatea. Daca ai o firma platitoare de tva pe care faci operatiuni absolut corecte, dar mai rar, te pomenesti neplatitor. Ala e abuz, ca poti rata afaceri.
   • 0 (0 voturi)    
    nu e asa... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 14:26)

    CornelGrama1 [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    colegi colegi ...da nu esti documentat !!! :) Cu Codul Fiscal in fata urmareste ce scriu :

    daca ai codul anulat din oficiu de catre ANAF din motivele de la art 153 alin (9) lit b-e aplici art 11

    "(1^4) Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) şi h) şi au fost înscrişi în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulată, nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. ""

    si la litera b de la art 153 ghici ce e ? :D
    "b) dacă a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii, de la data înscrierii mențiunii privind inactivitatea temporară în registrul comerțului;"

    sau daca depui pe zero deconturi de TVA la litera e ) ?

    ""e) dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni următoare respectivului semestru calendaristic. ""
    • 0 (0 voturi)    
     in loc de ... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 15:07)

     CornelGrama1 [anonim] i-a raspuns lui CornelGrama1

     art 11 alin (1^4) mai exact pt speta de mai sus e (1^^3) :

     "(1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) şi h), nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă "
     • 0 (0 voturi)    
      inclusiv, colega ;) (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:05)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CornelGrama1

      "nu beneficiază, în perioada respectivă" si "aferentă operaţiunilor taxabile desfăşurate în perioada respectivă"

      Ce subliniez este "respectiva". Intr-adevar, Mihai L nu a detaliat cazul si detaliile fac diferenta, iar eu aveam alta speta in minte, ca tot vorbeam de practica. Caz concret la mine: s-a cerut 096 (!?) - detinatorul nu mai dorea sa fie platitor in cazul acesta si de aceea si comentariul. :))) Privit la modul general, cred al lui caz ca se incadreaza la litera legii dar a aflat prea tarziu si nu si-a luat masuri de precautie/rezolvare, ca sa zic asa.

      N-am avut cazuri de virat si declarat in 311, pentru ca s-a depus 099 si in perioada pana la aprobare, subliniata mai sus, nu au avut loc operatiuni ;) ca sa zic asa, iar :D

      Cu titlul de inventar, ca stiu si din peripetiile altora cu fiscul, practica la nivelul anafurilor este total neunitara. , 099, 099 si 096 dupa, doar 096, 096 in ianuarie, 099 si 096 in ianuarie, etc. Unele anafuri nici nu stiu ca s-a scos termenul de 180. Si tot asa...
 • 0 (0 voturi)    
  anaf procedeaza ca-n regimurile totalitare (Vineri, 4 decembrie 2015, 22:36)

  bizonul_nou [utilizator]

  este inadmisibil sa fii suspect de frauda chiar inainte de a-ti fi intemeiat o firma.
  Daca incalc legea, ardeti-ma, dar nu ma blocati in micul meu antreprenoriat pentru ca, de exemplu, n-as avea studii superioare.
  etc.
 • 0 (0 voturi)    
  d088 (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 7:56)

  dan [anonim]

  dar de o firma platitoare de tva din 2001 cu 4 angajati si cifra de afaceri de vreo 2,000,000 lei in care se schimba administratorul (adica iese sotia si intra sotul)
  i se cere sa depuna 088 si se refuza pt ca sediul e inchiriat pe perioada scurta (adica un an dar e acelasi de 15 ani), lipsa semnatura electronica si ...... atit ce ziceti
 • 0 (0 voturi)    
  D088 (Marţi, 24 mai 2016, 12:56)

  dora [anonim]

  si totusi, concret , comisiile de finante, ministerul de finante nimeni nu realizeaza ca prin acest procedeu ne omoara in loc sa ne lase sa desfasuram o activitate din care sa putem trai. De buna credinta am efectuat livrari pe o societatea unde aveam codul anulat din oficiu si m-am trezit peste noapte dator la stat , cu o suma imensa, pentru ca am desfasurat activitate, cred ca era de preferat ca atat eu , cat si angajatii mei sa mergem la furat, eventual de la stat. Cineva dintre avocatii acestui popor, din judecatori, nimenu nu realizeaza ca suntem nimiciti fiscal. Chiar nu exista solutii la acest nenorocit de tva ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by