Ambasadorul SUA destabilizeaza Romania, strainii vor ingenuncherea Romaniei, demnitarii nu trebuie sa mai vorbeasca atit de mult de coruptie, iar Victor Ponta a plecat demn de la Guvern. Nu sint articole de pe site-urile pro-rusesti, nu sint ideile lui Vadim sau ale ale mostenitorilor sai politici, ci declaratiile lui Traian Basescu. Fostul presedinte, avocatul cel mai vocal al protejatei sale cu probleme penale, Elena Udrea, devine rapid adversarul luptei anti-coruptie si portavocea nationalistilor de grota..

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Prin declaratiile de duminica seara, Traian Basescu s-a aratat complet inadecvat momentului unic pe care il traieste Romania. Cand ai peste o suta de mii de oameni pe strazi in toata tara, revoltati impotriva coruptiei care ucide, sa spui ca demnitarii si procurorii gresesc cand vorbesc de coruptie ca principala problema a Romaniei iti arata decuplarea de la realitate. Pina de curind, cei mai multi romani vedeau coruptia drept apanajul demnitarilor si al afaceristilor, parea ca nu-i atinge decit indirect; cazurile Bogdan Gigina si # Colectiv au demonstrat cum coruptia mica ucide.

Traian Basescu isi neaga prin aceste declaratii si mandatele sale de presedinte, cei 10 ani in care a promovat si sustinut oameni ca Monica Macovei, Daniel Morar, Livia Stanciu si chiar Laura Codruta Kovesi, a promovat si sustinut intarirea institutiilor si promovarea legilor atit de necesare luptei anticoruptie.

Nu stie Traian Basescu ca isi darima singur mostenirea politica? Nu stie ca isi indeparteaza electoratul care i-a stat alaturi in momentele grele? Nu stie ca devine rapid nefrecventabil pentru oamenii onesti din piata, pentru elitele reformatoare, pentru fostii sai parteneri externi?

Ba stie foarte bine. La fel de bine cum stie ca acesti ambasadori straini, pe care acum ii critica, l-au ajutat sa ramina presedinte in cumplita vara din 2012, cind au atentionat direct si public USL ca risca sa darime toate institutiile statului de drept.

Nu stie Traian Basescu ca e inacceptabil ceea ce spune, ca pozitia lui anti-reforma si anti-Occident e in raspar cu opinia covirsitoare a romanilor care si-au luat viata in propriile miini?

Ba stie, dar el are probleme mai importante si mai presante. Legat printr-o serie de complicitati nedeslusite inca de Elena Udrea si cercul de penali din jurul acesteia, Traian Basescu nu poate juca altfel. A si explicat duminica seara in interviul de la B1 ca Udrea are o problema presanta: plata cautiunii de 5 milioane de lei impusa de DNA.

Iar atacul violent la ambasadorul SUA (pe care l-ar vrea convocat la MAE, adica exact ce cerea PSD in anii 2000 cu ambasadorii americani, cind Traian Basescu era printre putinii politicieni care vorbeau de flagelul coruptiei) are o motivatie simpla: Hans Klemm a reactionat public dupa ce Parlamentul a salvat-o de la o noua arestare preventiva pe Elena Udrea. "Incurajăm întotdeauna legislatorii români, la fel ca și pe alți înalți oficiali ai Guvernului român să respecte independența sistemului judiciar și să sprijine urmărirea penală a unor acte potențiale de corupție publică", a spus diplomatul american dupa votul Parlamentului de la finalul lunii octombrie.

Nu stie Traian Basescu cit rau fac declaratiile lui despre strainii care vor sa ingenuncheze Romania? Nu stie ca in Romania, ca si in orice alta tara, exista un strat gros de nemultumire care abia asteapta sa fie indreptat impotriva strainilor, a celor diferiti, cu riscul de a deraia tara de pe orbita pro-occidentala pe care cu greu s-a inscris? Ba stie, dar a ajuns la concluzia ca trebuie sa-si inlocuiasca publicul reformist - pe care il pierde, in mod evident - cu alt public. Asa ca se duce constient, programatic, spre publicul ramas orfan politic dupa disparitiile de pe scena ale lui Vadim si Dan Diaconescu.

Ce vedem acum nu e insa surprinzator: din 2013 a devenit evident ca Traian Basescu e dispus sa abdice de la valorile pe care le promovase in raspar cu toata clasa politica pentru a o proteja pe Elena Udrea. Dar acum opera auto-distructiva a lui Traian Basescu se desavirseste: cel mai scump pret pe care un mare om politic il plateste aparand interese nelegitime e acela de a pica de pe soclul de mare politician la statura de om marunt, ocupat in fiecare zi sa-si apere protejata.