Partidul lui Vlad Plahotniuc a darimat astazi guvernul din care facea parte. Cu doua saptamini in urma, procurorul apropiat de acelasi partid ceruse arestarea lui Vlad Filat, concurentul lui Plahotniuc pentru puterea absoluta in Moldova. Acum, cu PLDM in degringolada, Plahotniuc are toate cartile in mina pentru formarea unui nou guvern care sa mimeze orientarea pro-europeana. El are insa si cartile necesare pentru a deraia complet Moldova din drumul spre Europa. Cu o criza economica si sociala in progresie, cu mari sanse de conflicte interne, Moldova se vede condusa de un stapin in comparatie cu care Sorin Ovidiu Vintu, Voiculescu sau Patriciu par domnisoare de pension.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Dar cine este Plahotniuc? Genul de racket mai destept decit angajatorii lui, Plahotniuc a acumulat bani si a devenit un nume cunoscut in Moldova in anii 2000, cind a ajuns director general al Petrom Moldova. Din acel moment a inceput sa acumuleze si putere politica, pe care a folosit-o initial ca sa cistige influenta pe linga Vladimir Voronin, apoi ca sa rupa o parte din partidul acestuia si sa construiasca un partid tot mai important in Moldova, Partidul Democrat. A continuat sa stringa bani prin afaceri in domenii diverse, dar esential pentru el a fost controlul pietei media: prin agentia lui publicitate controleaza mare parte din bugetele de reclama din tara, detine mare parte din piata TV si radio prin trustul Prime TV.

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc

Foto: parlament.md

In paralel, a dus o lupta la baioneta impotriva lui Vlad Filat, cel care acumulase, la rindul sau, o putere uriasa in micuta republica ce balansa permanent intre UE si Rusia. In urma negocierilor politice din ultimii ani, Plahotniuc a reusit sa-si asigure controlul asupra procuraturii si, in ultimele luni, asupra serviciilor secrete. Adaugati la asta bani, enorm de multi bani pentru o tara ca Moldova, adaugati influenta politica majora, adaugati lovitura uriasa de forta prin arestarea preventiva a lui Filat, adaugati reintrarea in legatura cu Rusia (dupa ce a avut o scurta perioada in care isi racise relatiile cu Moscova) si veti avea imaginea unui personaj scapat de sub orice control.

  • Ca sa intelegeti personajul, cititi in Evenimentul Zilei descrierea intilnirii dintre el si Sorin Ovidiu Vintu, relatata de fostul ziarist Dragos Nedelcu, pe atunci apropiat de Vintu.

Asadar, Plahotniuc e acum masculul alfa in politica din Moldova. Care sint scenariile pentru el?

In primul rind, sa vedem distributia partidelor din Parlamentul de la Chisinau. Partidul Democrat (controlat de Plahotniuc) are 19 locuri, la fel ca si PLDM (partidul infiintat de Filat, aflat acum in convulsii interne majore dupa arestarea acestuia). Partidul Socialistilor (pro-rus, condus de Igor Dodon) are 24 de locuri, Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin, oportunist politic, greu de asimilat curentului pro-rus sau curentului pro-european) are 21 de locuri, Partidul Liberal (Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca, pro-european) are 13 locuri, iar 5 locuri sint ocupate de neafiliatii plecati din PLDM, printre care si Iurie Leanca.

Constitutia Moldovei spune ca, dupa caderea unui guvern, presedintele incepe consultarile cu partidele parlamentare si face o nominalizare daca se degaja o majoritate.

Cele mai mari sanse sa faca o majoritate le are tocmai partidul lui Plahotniuc, un partid care se intelege perfect si cu pro-rusii, si cu comunistii, si cu pro-europenii.

Scenariul 1.

Cel mai probabil, potrivit expertilor consultati de HotNews.ro, Plahotniuc va incerca sa faca o noua alianta asa-zis pro-europeana cu PLDM, PL si factiunea lui Leanca. Ii va constringe Plahotniuc pe partenerii din alianta pe care tocmai a darimat-o azi sa faca o noua alianta, in care controlul absolut sa fie la el? Foarte posibil, daca ne uitam la cartile pe care le are in mina: servicii, procuratura, mass-media, bani.

De ce ar face Plahotniuc o noua alianta pro-europeana? Din doua motive. 1: Are nevoie de banii europenilor ca sa tina tara pe linia de plutire. 2: In Moldova exista o elita pro-europeana pe care intoarcerea brusca a tarii catre Rusia ar scoate-o instantaneu in strada.

Cine va fi premier in acest scenariu? Cineva controlat/apropiat de Plahotniuc. Posibil Andrian Candu, actualul presedinte al Parlamentului (membru PD), posibil un tehnocrat gen Chiril Gaburici (premierul venit din lumea de business si care a demisionat dupa scandalul diplomei false de bacalaureat), posibil un alt personaj politic pe care sa-l controleze Plahotniuc. E posibil ca el sa-si doreasca pentru sine pozitia de premier, care l-ar valida si formal drept cel mai puternic om din tara, dar riscurile de imagine sint uriase intr-o tara macinata de criza economica si nemultumiri sociale.

Ce se va intimpla intr-un astfel de scenariu? Guvernul va mima reformele, va incerca sa pastreze avantajele date de acordul cu UE, va incerca un nou acord cu FMI, va incerca sa ia si cei 150 de milioane de euro promisi de Romania, dar va iesi incet-incet de pe orbita pro-europeana, pentru ca un personaj ca Plahotniuc nu-si poate permite sa permita o justitie independenta.

Scenariul 2.

Plahotniuc nu va reusi sa convinga PLDM si PL, asa ca va face un guvern sustinut din umbra de comunistii lui Voronin. Va fi un guvern slab din start, greu de "inghitit" de UE si FMI, iar pericolul este pierderea accesului la finantare.

Scenariul 3.

Un guvern cu socialistii pro-rusi ai lui Dodon. Putin probabil, pentru ca socialistii au mai multe locuri in Parlament si nu vor accepta sa fie vioara a doua. El are o sansa de realizare daca Plahotniuc decide sa joace totul pe cartea Rusiei.

Scenariul 4.

Doua nominalizari facute de presedintele Timofti pica la vot in parlament si se declanseaza alegerile anticipate. Tara reintra in criza politica majora, cu pericolul ca o majoritate pro-rusa fatisa sa apara dupa alegeri (socialistii lui Dodon si populistii lui Renato Usatii, alt personaj care indeplineste ordinele Kremlinului).

-----------

Cam acestea sint datele jocului in Republica Moldova. Tot jocul are loc pe fondul unei crize economice majore si al unei nemultumiri sociale crescinde, potentata de scandalul miliardului de dolari disparut din cele trei banci.

Romania are acum la granita un stat esuat, asupra caruia Rusia exercita o presiune uriasa. Un stat unde - ca in Alice in Tara Minunilor - nimic nu e ceea ce pare, in care oglinzile paralele distorsioneaza realitatea, in care doar specialistii apelor tulburi se pot descurca.

Bucurestiul trebuie sa decida in curind daca mai acorda ajutorul de 150 de milioane de euro, vital pentru ca bugetarii si pensionarii moldoveni sa fie platiti in ultimele luni ale anului. Decretul sta pentru semnare pe masa presedintelui Iohannis, care a atentionat astazi, intr-un comunicat de presa, ca "Parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue. La fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituțiilor statului de drept, de soluționare a problemelor socio-economice ale actualității". Romania nu va da acesti bani Moldovei in orice conditii, ci doar daca reformele asumate de Chisinau continua.

Ramine sa vedem daca Palatul Cotroceni si Palatul Victoria vor vorbi aceeasi limba pe tema Republicii Moldova. Episodul de saptamina trecuta de la intilnirea premierului Ponta cu omologii din Serbia si Bulgaria a fost un exemplu de bilbiiala inacceptabila la nivelul unui stat. Or, Victor Ponta si PSD au relatii apropiate cu Plahotniuc si PD, dupa cum ne-a demonstrat-o premierul in luna august, cind s-a intilnit la Chisinau cu oligarhul moldovean la fundatia acestuia. O intilnire intre premierul Romaniei si un personaj contestat, care nu mai detinea la acel moment nici o pozitie formala in arhitectura de putere a statului moldovean.