Conform Legii 227/2015 privind Noul Cod fiscal, publicata in MOf nr 688 din 10 septembrie 2015, impozitul pe dividende ar fi trebuit sa scada de la 16% la 5% incepand cu 1 ianuarie 2017. Tot de la acea data, pentru dividende se va datora si contributia la sanatate (CASS) de 5,5%, chiar daca persoana care le obtine obtine si alte venituri. In prezent, impozitul pe dividende este de 16% si nu se datoreaza CASS daca persoana fizica obtine si alte venituri (salarii, PFA, chirii etc).

Cristian RapcencuFoto: Hotnews

Conform OUG aprobate marti, 27 octombrie 2015, in Sedinta de Guvern, impozitul pe dividende va scadea la 5% incepand cu 1 ianuarie 2016, fata de 2017 cum se convenise initial. Si o alta veste buna ar fi faptul ca in anul 2016 in continuare NU se va datora CASS daca persoana obtine si alte venituri. Astfel, estimam ca o mare parte dintre asociati/actionari vor profita de aceste masuri si vor distribui o mare parte din profiturile obtinute in anii precedenti ca dividende.

ATENTIE! Trebuie subliniat urmatorul aspect: Desi initial erau zvonuri conform carora cota redusa de impozit pe dividende de 5% ar fi urmat sa se aplice doar la profitul obtinut in anul 2015, forma finala a OUG nu prevede acest lucru. Astfel, de la 1 ianuarie 2016, se va utiliza cota de impozit de 5% indiferent de anul din care provine profitul repartizat.

Am ajuns in situatia de a ne bucura pentru ceva ce era normal sa se intample. Nu poti introduce restrictie in lege de utilizare a unei cote de impozit, in functie de anul realizarii profitului.

Regula generala consta in utilizarea cotei de impozitare valabile la momentul la care intervine obligatia retinerii impozitului.

De exemplu, conform AGA din 10 aprilie 2016, se decide repartizarea sumei de 100.000 lei ca dividende.

Impozitul se retine la momentul platii dividendelor, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului in care profitul a fost repartizat:

- daca se platesc dividendele in iulie 2016, impozitul pe dividende se declara si se achita la bugetul de stat pana pe 25 august 2016; sau

- daca dividendele nu se platesc asociatilor/actionarilor pana la 31 decembrie 2016, impozitul pe dividende se declara si se achita pana pe 25 ianuarie 2017.

Nu era normal sa se limiteze utilizarea cotei reduse de impozit pe dividende doar la profitul obtinut dintr-un anumit an. Este bine totusi ca in forma finala a OUG nu a ramas aceasta restrictie. Ramane de vazut daca pana la inceputul anului urmator vor urma alte ordonante cu alte schimbari in acest domeniu…Nu vrem sa dam idei guvernantilor, insa speram sa nu aduca si alte modificari in sensul introducerii CASS din 2016. Vom trai si vom vedea…

N.red: Cristian Rapcencu este lector universitar la Departamentul de Contabilitate si Audit din cadrul ASE Bucuresti. De asemenea, este expert contabil autorizat CECCAR si expert contabil judiciar. De asemenea, este consultant fiscal activ, membru CCF. Cristi are titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. El a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale axate pe domeniul Contabilitate.