Inscaunatii. Cum a inceput Romania, pe nesimtite, sa fie tot mai putin o democratie

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 28 octombrie 2015, 2:45 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Nu e foarte clar când a început, și nici cum, dar România a intrat deja în epoca Înscăunaților. Cine sunt și cum au ajuns ei aici? Nici asta nu știm foarte bine; și nu e semn de lipsă de informare, căci nici măcar ambasadorul Statelor Unite la București nu a fost capabil să împrăștie ceața. 

“Este neclar cum și când a fost Oprea avansat de la gradul de căpitan, în 1993, la cel de locotenent colonel și colonel“ (informare scrisă în 2010 de ambasadorul american la București, sursa: wikileaks). Gabriel Oprea este în aceste zile doar cel mai vizibil, nici măcar cel mai proeminent, dintre Înscăunați. Dar ca și ceilalți, el este un simptom tot mai acut al transformării prin care trece “originala” democrație românească.

În ultimii 25 de ani, România nu a excelat niciodată în a se conforma definiției clasice a democrației: când aveam pluralism politic, nu aveam stat de drept; când aveam stat de drept, nu prea aveam echitate pentru toți cetățenii. Dar constantă în istoria noastră recentă a fost încadrarea în cea mai simplă definiție a democrației, așa cum este ea formulată în dicționarul Cambridge: “o țară în care puterea este deținută de reprezentanți aleși”. Sigur este că, buni-răi, după chipul și asemănarea noastră, cei pe care i-am ales până de curând dețineau și exercitau puterea. Un fenomen care pare să dispară din România.

Mult discutatul caz al generalului Oprea este grăitor. Acest personaj politic nu a reușit niciodată să fie ales pe cont propriu. Întotdeauna a fost numit, înscăunat: fie pe liste electorale, fie în funcții sau în stele. Este exemplul clasic al politicianului ajuns nedemocratic pe cai mari: marea sa performanță este formarea în Parlament a unui partid de șantajabili și trădători, niciodată supus examenului electoral. Cu toate acestea personajul deține de 15 ani (!), cu mici pauze, demnități înalte în așa-numitele ministere de forță ale statului român. Cum a ajuns acolo și prin ce anume și-a meritat locul? Nu știm. 

Gabriel Oprea nu este tipul de politician care refuză să-și dea demisia indiferent de circumstanțe. Să nu uităm că din primul său mandat petrecut la Interne a plecat prin demisie. Dar nu pentru că ar fi pierdut alegerile, ci pentru că așa i s-a cerut. Înscăunații nu pleacă niciodată din rușine sau pentru că nu mai pot suporta presiunea opiniei publice. De altfel lor nici nu le pasă de astfel de detalii. Pentru că nu depind de ele. 

Un înscăunat mult mai sofisticat, prin uriașa sa capacitate de disimulare, este Victor Ponta. Cu cețuri similare în biografie, cu o – să-i spunem elegant - precaritate academică similară generalului Oprea, lipsit de finețuri și competențe, actualul prim-ministru va rămâne unic în istoria României pentru încăpățânarea cu care se agață de funcție. 

Nu a plecat atunci când a pierdut catastrofal alegerile, deși avea în spate o majoritate parlamentară solidă, un context economic internațional favorabil și trei televiziuni cu audiență. Nici când a devenit urmărit penal, nici când i s-a dovedit negru pe alb plagiatul. Ca orice alt înscăunat, Victor Ponta nu pleacă niciodată din rușine sau pentru că nu mai poate suporta presiunea publică. Nu depinde de astfel de detalii, deci nu se încurcă cu ele.

Înscăunații sunt diferiți de personaje precum Ion Iliescu sau Traian Băsescu. Căci, indiferent de nenumăratele lor păcate, cei doi foști președinți erau capabili să farmece mulțimi și, prin această însușire unică, și-au putut asigura un anumit grad de independență. Victor Ponta sau Gabriel Oprea nu au fost niciodată în stare să producă, de unii singuri, o baie de mulțime. De aici și nevoia lor acută de slujitori în presă și de apariții mediatice (aproape) exclusiv la televiziuni favorabile.

În ultimii ani, politica românească s-a umplut de astfel de înscăunați: politicieni doar aparent aleși democratic, în realitate emanați (precum Oprea și Ponta) pe căi mult mai ciudate. Unde te întorci dai peste unul. Trei însușiri le sunt comune: nu au nicio competență anterior dovedită pentru funcția ocupată; au o biografie încețoșată pe care nici măcar ambasadorul unei mari puteri occidentale nu e capabil să o limpezească; se mențin înscăunați indiferent de enormitatea greșelilor făcute și de repetarea lor. 

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. România se îndepărtează astăzi tot mai mult chiar și de modelul democrației originale care era. 

Pluralism politic? Nu cu Dan Mihalache, fost membru important în PSD, dar acum cel mai important consilier al Președintelui din “opoziție”. Transparență? Nu cu academii ale SRI-ului care refuză cu încăpățânare să răspundă solicitărilor legale ale jurnaliștilor. Echitate? Nu cu un prim-ministru care se operează pe ascuns într-o clinică de lux din afara României pentru o afecțiune pe care putea foarte bine să o trateze și în țară. Presa a patra putere în stat? Nu cu majoritatea televiziunilor în poziție de sluj politic și jurnalismul independent practicat doar în exil, pe internet. Societate civilă și presiune publică eficientă? Nu atunci când un ministru cu greșelile lui Gabriel Oprea rămâne în funcție. Da, o justiție eficientă este necesară, dar niciodată suficientă pentru o democrație funcțională.

Cazurile pomenite mai sus s-au reprodus și pot fi găsite în toate straturile ierarhice ale statului român. Cum se numește acest sistem de guvernare în care, indiferent de ce alegem, doar măștile se schimbă și tot ei ajung să dețină puterea? Nu știu. Va reuși acest sistem să prindă rădăcini în România? Nu cred, pentru că din urmă vine o generație cu tipare complet diferite care îi va scuipa pe Înscăunați ca pe un corp străin. Va apărea ceva mai bun în loc? Poate. Doar dacă nu vom abandona. 

Vlad Mixich poate fi urmarit pe Facebook aici si pe twitter aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16579 vizualizari

 • +28 (32 voturi)    
  Astia-s Boierii Moderni (Miercuri, 28 octombrie 2015, 3:19)

  Parzivall [utilizator]

  A plecat vreodata vre-un boier din "fctia" de boier??? Doar cu picioarele inainte si fara cap.
  • +16 (20 voturi)    
   Thanks to Vlad Mixich and Hotnews!!! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 8:59)

   Daniel G. [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   Bravo Hotnews, Contributors si Digi24. Sunt convins ca in politie si armata sunt o gramada de "jenerali inscaunati ”, ofiteri inscaunati….etc…. dupa chipul si asemanarea "Inscaunatului" Oprea din Calarasi si a "inscaunatului Voicu". Inscaunatii lui Iliescu.

   Poate DNA sa aresteze "inscaunatii corupti" zi si noapte, dar pana cand armanta si politia nu vor adopta criterii de meritocratie, comptetitivitate si transparenta vom bate pasul pe loc cum am facut-o in ultimii 25 de ani.

   HOTNEWS, Digi24 si toata media NEINSCAUNATA luati la bani marunti, marunti, marunti toti generalii si ofiterii astia INSCAUNATI si balonati cu pompa peste noapte. Sa vedem cine si cine i-a INSCAUNAT SI CAND, ce bravuri au facut, unde si-au luat diplomele, ce salarii sau pensii grase au, ce proprietati detin, in ce firme sunt actinoari, ce invart, ce legaturi au si au avut cu “securitatea” si cat au platit pentru "INSCAUNARE"?

   Daca vreti sa ajutati DNA-ul si statul de drept – demistificati toata INSCAUNTATA armata iliesciana si politia “a la Voicu” din Romania.
   • 0 (0 voturi)    
    Ușurel... (Joi, 29 octombrie 2015, 2:16)

    Blackhat [anonim] i-a raspuns lui Daniel G.

    ...cu efuziunile acestea. Sunt sigur ca sunt bine intentionate, dar se zvoneste ca si HN si Digi au SRIul in spate, asa ca orice campanie dusa de acestia are un scop, nu o fac doar de dragul democratiei. Follow the money!
  • +17 (19 voturi)    
   Moș Teacă si răcuții din subordine (Miercuri, 28 octombrie 2015, 9:05)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   Sa nu uitam ca puterea oricărui bandit corupt sta in acoliții lui. Pana nu a murit un om, sclavetii de la Rutieră nu s-au plâns nimănui de faptul ca sunt tratati ca niste iobagi care și-au îngropat de buna voie furcile si topoarele. Ceea ce înseamnă ca romanului ii place sa fie scuipat si furat, demonstrând existența unor jupâni gen Ponta, Oprea, Dragnea. Alți sclaveti sunt cei din Servicii care deși știu de aceste cazuri, sunt prea ocupati sa isi umple propriile buzunare deoarece dragostea de țara nu exista, sau daca ar exista ar fi tratată ca o perversiune sexuală.
  • +12 (12 voturi)    
   suntem multi (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:00)

   george [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   Dar suntem si foarte prosti.
   Ne dorim un stapin visind ca o sa fim si noi cal el... sa mergem mai des la acatiste si datul cu fruntea de asfalt.. bonca , pasaschiva , catedrala mantuirii neamului (prost)
   • +5 (7 voturi)    
    da, fix ca minionii (Miercuri, 28 octombrie 2015, 11:19)

    Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui george

    Suntem fix ca minionii (the minions), o gloată care-și caută un tătuc, un master pe care să-l slujească. Și, dacă se poate, unul diabolic.
    • +2 (4 voturi)    
     tare! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:51)

     savi [anonim] i-a raspuns lui Maica Reteza

     ar trebui sa ne numim "Rominionia" :)
 • +13 (15 voturi)    
  Indoieli ca (Miercuri, 28 octombrie 2015, 3:54)

  Eugen [anonim]

  USL traieste si functioneaza?
 • +12 (18 voturi)    
  E clar. (Miercuri, 28 octombrie 2015, 4:42)

  zarzarea [utilizator]

  Nu e ceata, este probabil KGB-ul.

  O vorba veche zice ca un popor isi merita conducatorii.
  Ce nu stiti despre Gabriel Oprea este ca, se pregateste in teritoriu, strangand mase. Isi face campanie de vreo doi ani si se pregateste intens de alegeri. Pe nesimtite a reusit sa adune tot electoratul legatului Diaconescu, dar si o parte din batranii PSD-ului.

  Este clar ca rusii ne controleaza la nivel inalt. Au structuri in Romania care se infiltreaza pe nesimtite. Platesc platforme online si asociatii, ONG-uri si alte sugative d-astea mancatoare de bani.

  Iar noi, ce face noi? Amanam cu inca un an problema redeventelor? In Constitutia Romania se zice ca subminarea economiei este act de inalta tradare. De ce nu intervine aceasta justitite din Romania? Mai bine ar lasa circurile de la orele de Prime Time si s-ar concentra pe alte aspecte.
 • -7 (25 voturi)    
  care democratie? (Miercuri, 28 octombrie 2015, 4:45)

  democratu' [anonim]

  Care democratie? Romania nu a fost niciodata democrata. Dar stati linistiti ca nici Europa nu a fost vreodata. De fapt nu avem o zona democrata pe undeva pe planeta asta. Atata timp cat avem ca valoare 'banul' nu avem cum sa cream o societate democrata. Cand vom schimba valorile in societate si le vom promova pe cele 'universale', ei bine, atunci putem incepe sa vorbim de o societate democrata. Dar probabil acest cuvant, 'democrat', 'democrata' este cu totul compromis. Probabil vom veni cu un sinonim cand vom face aceste schimbari care vin in anii urmatori spre groaza mai marilor bogati ai lumii si a profitorilor de avantaje in sustinerea unei societati false care se apropie de sfarsit pentru ca 'modelul' pe care l-am inventat acum una suta si ceva de ani e falimentar.
  Nu-i nimic, asteptam sa se trezeasca si altii.
  Pana atunci mai cenzurati si voi astia de la hotnius ca doar sunteti si voi pe statul de plata al cuiva, stim bine cine este.
  Buna dimineata.
  Am zis!
  • +2 (10 voturi)    
   BS (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:57)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui democratu'

   Numarul mare de minusuri ar trebui sa iti spuna ca esti pe campii. Banul, de bine, de rau si-a facut treaba de milenii, cu toate bunele si relele pe care le-a adus. Cei care au vrut sa schimbe aceasta ordine naturala a societatii si sa o inlocuiasca cu una "mai buna" sau "mai dreapta" au sfarsit prin a crea inegalitati mai mari si au omorat la propriu oameni si destine. Comunismul a fost una din aceste miscari abominabile, dar nu singura. Nu banii sunt problema, ci acumularea lor prin mijloace ilegale si imorale.
   Noi indivizii putem face mai multe decat credem, pentru ca legea nu ne apara de imoralitatea in care cade uneori capitalismul.
   Ca sa iti dau un exemplu, Steve Jobs a interzis copiilor sai sa umble pe gadgets-urile facute de el, insa le promova genial facand orice om, copil sa si le doresca. Oamenii sunt cei care nu sesizeaza prapastia morala in care se arunca cu ochii inchisi. Pe langa faptul ca stateau la coada sa ii cumpere produsele oricat de scumpe ar fi, multi au in biblioteca carti cu acel ipocrit care a devenit un model pentru ei. Stim cu totii ca ne cumparam gadgets pentru a ne da mari si a ne arata pozitia sociala. Cat timp nu ne pasa de moralitate noua, indivizilor, se va gasi cineva un pic mai imoral ca noi sa ne conduca si sa ne controleze tocmai datorita propriilor porniri prostesti pe care le avem...

   Si cand nu suntem condusi de ele, in putinele clipe de luciditate, tanjim pe net dupa o societate mai "dreapta". La fel cum in 89 cand l-am dat jos pe Ceauseascu am vrut de fapt un comunism cu magazine pline si cu preturile acelea, slujbele acelea caldute si sigure, samd. Asemenea combinatii nu exista. Egalitarismul, desi ii atrage pe multi semidocti, este o eroare de logica fundamentala care nu duce absolut nicaieri. Puteti sa mai studiati, sunt evident idei care nu prea au trecere in societatea noastra, asta nu inseamna ca nu exista, mai cititi, altfel veti ramane pe veci niste consumatori frustrati, cu porniri comunistoide.
   • -1 (7 voturi)    
    numarul mare de minusuri sau plusuri (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:59)

    Tibi [anonim] i-a raspuns lui gigel

    va face sa va imbatati cu apa rece, crezand ca toata lumea e de acord cu o idee sau toata lumea e impotriva ei. In realitate manipularea tehnologica e vizibila pentru oricine are un pic de creier.
    Nu uitati ca Monica Macovei avea o sustinere incredibila in online, numai cu plusuri, de ai fi crezut ca va iesi presedinte din primul tur. Realitatea a facut sa ia 3%, mai mult voturi din diaspora. Asta e realitatea voastra paralela, si ar fi bine sa iesiti din ea, pt binele vostru. Viata bate online-ul.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu domnule, (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:33)

     gigel [anonim] i-a raspuns lui Tibi

     nu traiesc nicidecum in vreo manipulare sau vreo lume inchisa. Aici pe HN totusi oamenii au discernamant. Aceleasi minusuri printre telespectatorii A3 s-ar transforma in plusuri, cunosc relativitatea situatiei, asta nu ne poate duce la concluzia ca noi cei de pe aici suntem niste tembeli. Ce bine era daca vorbeam azi de Macovei si nu de Oprea. Oprea pana una-alta a fost "interesul national" pe cand Monica, o ... "betiva". Trist. Ce ne mai ramane ? Gandirea critica, morala sunt armele cele mai eficiente impotriva manipularii. Spre asta faceam apel si nicidecum nu ma simt vinovat, mai ales ca nu mai votez de ceva vreme si n-am sa mai votez pana nu gasesc un individ care sa corespunda cu asteptarile mele. Turul I al prezidentialelor cand printre candidati era Macovei a fost o exceptie si am mers la vot :)
    • +1 (1 vot)    
     Intradevar, (Miercuri, 28 octombrie 2015, 18:21)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Tibi

     3% ala arata in ce hal a ajuns tara.
 • +18 (24 voturi)    
  Mi se pare evident.... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 4:51)

  gigiN [anonim]

  ...faptul ca Romania ultimilor 3 ani seamana din ce in ce mai mult cu ce a anilor 2001-2004. Nu cumva si atunci era tot psd-ul la putere ??? Nu este asta,intr-un fel o incercare de ..restauratie ??
 • +4 (6 voturi)    
  Intr-adevar "pe nesimtite" (Miercuri, 28 octombrie 2015, 5:31)

  fLoreign [utilizator]

  Niste nesimtiti.
 • +15 (17 voturi)    
  Nu-i loc de optimism! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 5:53)

  MichiuStefan1 [anonim]

  Nu, nici generatia care vine nu va stopa fenomenul "inscaunarii"!De ce ? Pentru ca la butoane, vor avea ei grija ca aceasta noua generatie sa fie de a lor;pentru ca elementele vitale, progresiste, capabile ale acestei noi generatii sunt plecate sau vor pleca peste hotare.Pentru ca inscaunatii au invatat bine lectia: se vor baza intotdeauna pe asistatii lor, vor "da" cate ceva la momentul oportun si se vor eterniza castigand alegeri dupa alegeri, ca in acesti 25 de ani, cu mici exceptii!Nu-i loc pentru optimism,Romania este si va fi doar a lor iar noi vom fi fericiti din ceea ce vor binevoi ei sa "ne dea"!
 • +19 (21 voturi)    
  sa ne intoarcem la clasici (Miercuri, 28 octombrie 2015, 6:08)

  anonim3 [utilizator]

  „Cum se numește acest sistem de guvernare în care, indiferent de ce alegem, doar măștile se schimbă și tot ei ajung să dețină puterea”? Oligarhie.
  Potrivit grecilor din vechime, alternativele la regimul oligarhic erau guvernarea de catre unul (tirania) sau guvernarea de catre corpul cetatenilor (demos - de unde derivatul democratie).
  • +14 (14 voturi)    
   Bun (Miercuri, 28 octombrie 2015, 7:29)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Touche. Bravo.
 • 0 (16 voturi)    
  subestimarea lui iohannis (Miercuri, 28 octombrie 2015, 7:28)

  de-departe-vin [utilizator]

  mi se pare foarte corecta analiza in ce-i priveste pe inscaunati si acest trend care submineaza democratia. dar ma intreb de ce il subestimezi pe iohannis? accept ideea ca stilul laconic de comunicare al presedintelui nu il face nici simpatic si nici usor de inteles. dar ca sa iti folosesc propriile argumente, toata activitatea lui anterioara il credibilizeaza si ar trebui sa constituie dovada ca acest om stie ce face. ei bine, chiar si unui comentator cu finetea lui Vlad poate sa-i scape acest aspect! nu il mai subestimati pe iohannis. nu-i ganditi actiunile in coordonatele dambovitene. dan mihalache este un bun studiu de caz: oare de ce il pastreaza presedintele? e cumva gen(i)ul lui? sau are motive mult mai subtile? de exemplu, sa inteleaga, prin mihalache, cum gandeste/actioneaza psd&co? faptul ca nu se grabeste si nu forteaza plecarea lui ponta&co este pentru mine un semn de putere al lui iohannis si nu de slabiciune. ganditi-va ca poate presedintele asteapta sau pregateste ca plecarea acestora sa fi nu una fortata de cine-stie-ce-imprejurari, ci una care sa antreneze societatea scoasa din amorteala. si as putea da si alte contra-exemple la speculatiile din comentariu. as mai spune totusi un lucru important: pentru ca toate acestea sa se intample, e nevoie de timp, rabdare si incredere. exact ceea ce pare ca lipseste. sper ca m-am facut inteleasa, Vlad Mixich.
  • -1 (1 vot)    
   Somn usor, copii ! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:58)

   krampus [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   Vesti bune. Candva, Harap Alb Iohannis il va rapune pe Spanul Ponta. Deocamdata basmul este sumbru, insa este doar ca sa straluceasca mai tare la finalul fericit care urmeaza. Pentru ca finalul trebuie sa fie fericit, toti copii stiu asta.
 • -5 (15 voturi)    
  e nevoie de compromisuri (Miercuri, 28 octombrie 2015, 7:30)

  Dedalus [anonim]

  Sa fim seriosi. Daca ar pleca din functii toti cei care trebuie sa plece, nu ar mai ramane nimeni sa conduca in Romania. Nu tin partea cuiva, dimpotriva cel criticat este chiar un caz strigator la cer.

  Este insa nevoie de compromisuri. Cine crede ca puterea se obtine prin rugaciuni si post negru ori e naiv ori e copil.

  Faceti voi un stat de sfinti sa vedem cu cine il conduceti.

  Fiecare dintre cei ce striga revoltati impotriva puterii (indifferent de partidul din care este formata) nu sunt nici ei imaculati si, de cele mai multe ori daca se uita cu atentie in propria biografie pot gasi destule lucruri de care sa le fie rusine.

  Asta, pentru ca sfintii sunt rari.
  • -5 (9 voturi)    
   pai astia care fac morala acum (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:00)

   fifi [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   sunt niste infractori si mai mari, care vor sa le ia locul celor vechi, pe care, culmea, ii acuza de nereguli.
   Pe astia nu-i intereseaza binele societatii, ci doar binele lor si al grupurilor pe care le reprezinta. Daca ii interesau oamenii veneau si ei cu o lumanare pt omul ala mort, nu strigau in gura de sarpe Oprea Oprea. Bineinteles ca nu se astupa transeele de prin Bucuresti daca-si da Oprea demisia, si ei stiu asa, si nici nu-i intereseaza. Vor doar sa plece Oprea ca e incomod, si sa se puna ei in loc, ca au niste interese. Sunt sute de oameni care mor zilnic din cauza de management prost la nivel guvernamental. Zice cineva ceva? Daca-l dau jos pe Oprea, pe omul ala nu-l va mai pomeni decat familia lui atat, nu va mai interesa pe nimeni de el. El e folosit in mod cinic pt scopuri politice mizerabile, atat.
   • -2 (4 voturi)    
    mana stanga la tampla dreapta (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:52)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui fifi

    Pai da. Toata lumea sta concentrate pe personae- X, Y, Z.

    Nicaieri in lume politica nu-I curate.

    Problema esentiala e modificarea cadrului legislative pentru a adduce deraierile intr-o limita accepabila, FARA interventia justitiei.

    Dar de asta nu se ocupa nimeni, motiv pentru care lupta anticoruptie nu va fi castigate vreodata. Lupta asta trebuia sa dea un ragaz pentru o reforma reala a statului, ceea ce nu s-a intimplat de doi ani incoace, decat foate putin. Pare sa fie drumul bun, dar prea ramanem la primii pasi.

    Daca normele I-au permis lui Oprea sa faca ce a facut prioritatea e schimbare normelor, nu demisia lui Oprea,,,
  • +1 (1 vot)    
   asa s-a zis si in 89 (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:35)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   daca pleca comunistii din functii, ce ramane ?
   eu zic ca ar fi fost foarte bine si cei ramasi au fost mai feroce decat inaintasii...

   cateodata, istoria ne invata, e bine sa trantesti cu totul institutiile, iar oamenii sa traga putin aer in piept si sa se gandeasca cum e mai bine sa se organizeze singuri
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo, iti meriti conducatorii (Miercuri, 28 octombrie 2015, 15:18)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Dupa tine, nu poti alunga borfasii de la putere ca vezi, restul is tampiti.
 • +12 (14 voturi)    
  inscaunatii (Miercuri, 28 octombrie 2015, 8:20)

  Sorrows [utilizator]

  Vlad Mixich, votul din 2012 i-a inscaunat pe cei mai multi "inscaunati": analfabeti, agramati, retardati, fara scoala, fara meserii, interesati doar de furt. De pe urma votului din 2012 va suferi Romania mult si bine.
  • +6 (6 voturi)    
   un sfert de veac de stabilitate (Miercuri, 28 octombrie 2015, 14:21)

   krampus [utilizator] i-a raspuns lui Sorrows

   Votul de la revolutia USL confirma votul din Duminica Orbului - Romania este stabila in optiunile ei pentru un sfert de veac. Ceea ce se cauta este prosperitatea, nu democratia. Cum democratia nu poate fi construita din intamplare este limpede ca este improbabila pe termen lung. Cine pune pret pe democratie trebuie sa plece sa o caute in alte locuri. Cei numiti de dl. Mixich "inscaunati" sunt cautatorii de prosperitate in conditii nedemocratice, adica idealul Romaniei moderne. De aceea este inutil sa ii priviti cu ironie, sunt mai reprezentativi decit credeti iar votul repetat o confirma. Esenta democratiei nu este votul ci cetateanul iar romanul cetatean este o specie aproape absenta.
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 28 octombrie 2015, 9:49)

  Radu-Mihai [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   păi nu poți face mai nimic (Miercuri, 28 octombrie 2015, 11:56)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Nu poți face mai nimic. Întâi de toate, nu ai pe cine să votezi, let me explain...
   Te-ai duce acolo? Ai candida? E cineva de pe tot forumul ăsta care ar candida pentru un loc în Parlament? I guess not.

   Pentru că e vorba de o investiție foarte mare (în campanie) pentru un job de rahat, în cloaca cu porci, unde stai pe băncuță cu jmenari și curve, pe doi lei (fiindcă salariile alea par OK față de alte joburi la stat, însă profesioniștii buni au salarii mult mai mari în domeniul privat).

   Ca să reziști pe salariul ăla și la stresul ăla, să te poți dedica unui "țel", trebuie să ai deja bani grămadă de-acasă, să nu depinzi de salariul de Parlamentar. Ete că oamenii decenți și corecți nu prea au banii ăia de-acasă.

   Automat, jobul ăla atrage numai:
   - jmenari care se duc acolo pentru aranjamente din care să "producă";
   - sau fanatici care vor să se simtă mari și tari indiferent că n-au chiloți pe qr.
   Una sau alta, nu-i vrei p-ăștia să te reprezinte.

   (și, până una-alta, vrea vreunul dintre noi, de pe forumul ăsta, să se bage în Parlament? Nimic nu ne oprește, putem să ne înscriem într-un partid și să candidăm dar nu, preferăm să stăm liniștiți la un job decent)
   • 0 (0 voturi)    
    Pai (Miercuri, 28 octombrie 2015, 15:55)

    micu l [anonim] i-a raspuns lui Maica Reteza

    '(și, până una-alta, vrea vreunul dintre noi, de pe forumul ăsta, să se bage în Parlament? Nimic nu ne oprește, putem să ne înscriem într-un partid și să candidăm dar nu, preferăm să stăm liniștiți la un job decent) '
    Nu, nu poti! Odata ce nu esti ca ei nu vei putea sa urci treptele, nimeni nu te va baga in seama! Crezi ca e o intamlare faptul ca numai jigodiile ajung acolo? Nu, nu este. Esti bun doar daca esti cumva util sistemului.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai chiar tu te contrazici... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 14:43)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Zici ca "mergi la vot" etc. Problema e ca nici macar nu poti vota pe cine vrei, ca au avut grija si de asta, e vot pe liste deci tot ei hotarasc cine este ales. Si apoi, e si calitatea alegatorilor. Eu imi pusesem mari sperante in votul uninominal. Am zis ca asa lumea va vota omul, pe care il si va urmari ce face si eventual sanctiona la alegerile urmatoare. Dar, lasand la o parte faptul ca si votul uninominal nu a fost de fapt uninominal, au avut grija sa-l strice, am vazut ca tot au fost votati cercetati sau chiar condamnati penal (vezi nastase) si inca detasat, din primul tur. Asa ca ce sa mai speri, daca chiar alegatorii vor hoti si corupti in frunte? De fapt, de asta ziceam ca te contrazici, ca singur punctezi in urmatoarele 2 paragrafe deficientele mari ale sistemului.
   Asa ca, ce sens are sa mergi la vot??
  • 0 (0 voturi)    
   un pumn in bot sau unul in burta (Joi, 29 octombrie 2015, 15:14)

   krampus [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Este o replica destul de des intalnita in filme: "Ce alegi, un pumn in bot sau unul in burta ?" Cam asta este votul in conditiile lipsei de democratie. In toate tarile cu o democratie cit de cit reala in centrul sistemului este cetateanul, cu drepturile si obligatiile sale. Romanii nu sunt cetateni ci locuitori, asta este specificul nostru.
 • +7 (9 voturi)    
  Nu are cum sa fie democratie... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 9:53)

  mcris [utilizator]

  ...atunci cand marea masa a votantilor nu au educatie, cultura politica, cultura economica, cultura generala. In Grecia, democratia era un sistem unde votau numai cei educati, chiar daca asta lasa deoparte mari parti ale populatiei.
  • -1 (1 vot)    
   Grecia... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:28)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   ,daca in speta te referi la Atena, era o democratie directa unde votau toti "cetatenii masculi". Limitarea statea in definirea termenului de cetatean, pentru ca trebuia sa satisfaci pregatirea militara. In general 10-20% din populatie vota, (20.000-60.000), si educatia nu era nici pe departe un criteriu.
   Marii lideri ramasi in istorie (ex. Pericle, Temistocle, etc), erau exceptii nu regula.
   • 0 (0 voturi)    
    Fals (Miercuri, 28 octombrie 2015, 17:47)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78

    Nici sclavii nu votau etc. Mai citeste.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 18:25)

     Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui mcris

     bineinteles ca nu votau doarece nu erau considerati cetateni...Nici rezidentii, sclavii eliberati, femeile sau copiii. De aici estimarea de 10-20%. Dar educatia nu era un criteriu.

     Un pescar care nu avea habar sa citeasca dar era cetatean, avea acelasi drept la vot ca si Pericle.
 • -6 (10 voturi)    
  de fapt (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:30)

  Mazeta [utilizator]

  Dintre toate personajele de mai sus, singurul înscăunat este Ambasadorul SUA.
  • +2 (2 voturi)    
   Alegorie mazeto, (Miercuri, 28 octombrie 2015, 15:19)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Poti sa vezi alegoria? Can you see it?
 • +5 (5 voturi)    
  aiurea! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:41)

  Codruta N [utilizator]

  Romania n-a fost NICIODATA fara "inscaunati"!
  Nici dupa, nici inainte de 1989!
  Romania = "democratie"? Pe BUNE? CAND? Cand s-a intamplat asa ceva?
  N-a fost niciodata - si o sa dureze foarte mult, pana sa fie!
 • +2 (8 voturi)    
  Societate securistica (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:46)

  M.aura [anonim]

  Nu stiu citi realizeaza ca societatea romaneasca devine tot mai mult o societate securistica. Firava societate civila nu a avut nici o sansa atit timp cit serviciile secrete, trecute si prezente, au controlat si controleaza tot ce misca in tara asta.
  Uitati-va citi decidenti cu studii la academia SRI sint promovati in functii. Nimic nu le scapa, de la biblioteci, alegeri, justitie si pina la ministere, totul trebuie sa fie controlat de servicii. Sau actele normative ce secretizeaza informatii care ar trebui sa fie publice. Sa ne amintim de coloneii lui oprea, actiune pentru care DNA nu s-a deranjat sa-l ia la intrebari. Nici mediul privat n-a scapat, a se vedea cazul de azi Apa Nova. Fosti securisti care incalca drepturile omului asa cum o faceau si inainte de '89.
  Am senzatia ca toate astea au luat avint in mandatul lui Iohannis, care mai nou tolereaza ca SPP sa fie initiator de legi. Plus legea Big Brother care de data asta a trecut in liniste sub obladuirea sa. Cu asta ne-am lamurit cam ce reflexe democratice are actualul presedinte.

  Daca nu stopam aceste actiuni care indeparteaza societatea civila de controlul guvernantilor, o sa ne trezim intr-o zi in acelasi punct in care am plecat in 1989.
 • +2 (4 voturi)    
  Un alt inscaunat (Miercuri, 28 octombrie 2015, 10:55)

  M.aura [anonim]

  E Zgonea, alt semidoct care trage sforile in politica romaneasca de virf. O caricatura joviala, spre deosebire de incruntatul oprea. Probabil trebuie sa faca si el o prostie mare pentru ca presa sa puna reflectoarele si pe acest impostor.
 • -2 (6 voturi)    
  Impartial ca tot romanul... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:16)

  Gigi Kent [utilizator]

  Dl Mixich uita (deliberat si interesat) sa vorbeasca despre alte nume. Cel mai proeminent e MR Ungureanu, ajuns Prim Ministru direct din functia de sef de serviciu secret pe care inca o mai ocupa cand isi negocia postul de premier. Sau de diverse alte nominalizari (cum ar fi Croitoru de la BCR pentru aceeasi pozitie). Tot deliberat uita sa mentioneze si numele premierului "to be elected" care pana la a fi ales nu mai are rabdare si vrea din viata de civil pe care nu l-a votat nimeni sa ajunga direct premier.

  Si mi se pare ca a-l pune pe Ponta in oala cu Oprea nu e chiar cel mai bun lucru. De bine de rau Ponta a castigat ceva alegeri cu USL-ul prin 2012 (locale, parlamentare si chiar europarlamentare) iar apoi in 2014 a primit vreo 5,2 milioane de voturi. Faptul ca nu a castigat alegerile prezidentiale inseamna ca nu e Presedinte si nicidecum ca nu ar trebui sa mai fie Premier cum in mod propagandistic sugereaza domnul Mixich.

  PS Plagiatul dovedit negru pe alb nu exista. Nici instantele administrative si nici cele juridice nu l-au confirmat. Negrul dumneavoastra e de fapt cerneala simpatica pe o foaie alba care nu exista.
  • -1 (1 vot)    
   Tu stii sa citesti? (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:21)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Cred ca ar fi cazul sa repeti clasele I- IV. Sau postezi doar pentru ca asa ti s-a spus?
   1. Nu vad sa spuna in articol nicaieri ca lista e completa? Poti arata asta, sublinia citatul? Nu cred...
   2. Plagiatul nedovedit e doar pentru prosti sau cei care nu stiu sa citeasca, ca tine. Oricine stie sa citeasca si citeste cele doua lucrari vede plagiatul, nu e nevoie de nu stiu ce comisii care sa-i arate asta. Si mai si informeaza-te (roaga pe cineva ca oricum nu stii sa citesti) si vei vedea ca au fost instante care au spus ca e plagiat. Ca au fost ignorate sau chiar desfiintate e iarasi adevarat.
 • +1 (1 vot)    
  Care democratie ? (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:36)

  Qu [utilizator]

  E dictatura si tiranie peste 90%:
  https://xaeus.wordpress.com/2015/09/30/dictaturometrul-in-romania-s-a-depasit-90/
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:47)

  klaudyuxxx [utilizator]

  Mai sunt si alti inscaunati pe care domnul jurnalist vad ca ii omite. El traieste in lumea lui Tismaneanu
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste ce am spus putin mai sus (Miercuri, 28 octombrie 2015, 14:44)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui klaudyuxxx

   Paragraful 1
 • +1 (1 vot)    
  Sunt toti niste slugi! (Miercuri, 28 octombrie 2015, 12:59)

  emil bobu [utilizator]

  PNL, P$D, ALDE, UNPR, PC(?) sunt niste intermediari primitori de spaga.

  Practic, daca vreun bogatan sau un mare business vrea sa traga o teapa in Romania, trebuie sa dea spaga la partid.

  Ponta a fost bine spaguit sa faca treaba pentru KazMunayGaz de exemplu, i-a scapat de sute de milioane de dolari in datorii.

  Asta e clasa politica romaneasca, niste slugi ale marilor tepari ai lumii.
 • +2 (2 voturi)    
  Ales, nu inscaunat (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:33)

  Alex [anonim]

  Nu a fost inscaunat ci ales democratic in cadrul colegiului uninominal 3 din Bucuresti. Ales prin vot direct exprimta! Si nu de niste morti pe undeva prin nordul judetului Olt. Ci direct de bucuresteni. Ne place, nu ne place, dar aceasta este democratia. Oprea este vinovat de abuz in serviciu. Dar de acolo pana la a condamna intreaga democratie romaneasca, este cale lunga. Mai usor cu manipularile.
 • +1 (1 vot)    
  dintotdeauna (Miercuri, 28 octombrie 2015, 13:41)

  abflori [anonim]

  Domnitori autohtoni, fanarioti, germani, apoi au fost comunistii, Iliescu si restul.
  Mai greu este sa imi spuneti cand a fost o reala democratie si cand nu au fost inscaunati in aceasta tara.
 • -1 (1 vot)    
  Zicea unul mai demult, (Miercuri, 28 octombrie 2015, 21:53)

  Ion (sa)Neculce [anonim]

  nu mai tin minte cine era, despre democratie, ca
  "Daca votul nostru ar conta ceva, nu am mai avea drept de vot".

  Asa ca relaxati-va, scenariile de alegeri sunt facute dinainte, iar parodia cu mersul la vot e sa dea credibilitate actului in sine.

  Mi-e sila, pur si simplu.
  Over


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by