Mortul de la groapa se mai si dezgroapa, domnule Ion Iliescu! Prima si cea mai importanta datorie a unui om de stat, scrie filosoful Petrer Sloterdijk, este sa apere vietile cetatenilor tarii sale. Dumneavoastra le-ati primejduit. Nu din eroare, ci in chip cinic, pe deplin constient. Nu by omission, ci by commission. Ati esuat ca om de stat, ati capotat ca persoana morala. Ati folositi monopolul violentei legitime in chip arbitrar si abuziv. Ati comis crime impotriva umanitatii. A sosit momentul sa raspundeti, impreuna cu complicii Dvs, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Mihai Chitac, N. S. Dumitru etc V-a scos din minti sponatenitatea Pietii Universitatii, v-au exasperat cantecele si discursurile libere. Ati recurs la o propaganda otravita pentru a-i stigmatiza pe cei cereau sa le fie data inapoi revolutia pe care voi ati confiscat-o. Ati dat ordin sa fie batuti, schinguiti, terorizati. Pentru aceste faradelegi veti fi judecat si va veti primi, o sper din suflet, binemeritata pedeapsa!

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20532494-ion-iliescu-acuzat-reprimarea-violenta-manifestatiei-din-piata-universitatii-ordonanta-parchet.htm

Ne-am intalnt in cateva randuri, am facut o carte de dialoguri impreuna. In argumentul cartii, spuneam limpede ca am fost si raman un critic al regimului pe care l-ati instaurat pe ruinele dictaturii lui Nicolae Ceausescu. Am scris despre faptul ca aveti voluptatea clarobscurului istoric. Sunt nenumarate texte care depun marturie ca nu mi-am crutat fortele pentru a denunta ceea ce trebuia denuntat:cinismul, coruptia, clientelismul, refuzul asumarii trecutului, perpetuarea minciunii. Cand a aparut cartea, erati pe cale sa va incheiati ultimul mandat prezidential, Romania intrase in NATO. Credeam sincer ca, in pofida trecutului Dvs de nomenclatuist ideologic, ati invatat ce inseamna regulile comportamentului democratic. Apoi, in decembrie 2004, i-ati decorat pe Miron Cozma si pe Corneliu Vadim Tudor. Am scris deschis ca nu pot accepta asemenea aberatii si ca regret cartea de dialoguri. Dupa care, in 2006, ati fost principalul sabotor al actiunii de condamnare a dictaturii comuniste. M-ati numit “scribalau”, “catelul lui Basescu” si cate altele.

Domnule Iliescu, ati facut mult rau acestei tari. Generatii de romani au ratat enorm de multe sanse din cauza Dvs. Ati calcat in picioare principiile normalitatii democratice. Sunteti simbolul a tot ceea ce impiedica Romania sa fie o democratie functionala, credibila si robusta. Va repugna societatea civila, va este teama de gandirea libera, va plac lacheii, poltronii, gansterii si sicofantii. Domnule Iliescu, mortii revin acum din morminte si va cer socoteala! Ati admis, in acea carte de dialoguri aparuta in martie 2004, ca “bilantul comunismului in veacul XX este global negativ”. Nu cred ca ati mai spus-o altadata, in alta parte. Ca istoric al comunismului international, ingaduiti-mi sa vi-o spun cat pot de direct: faceti parte din acest bilant negativ!

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro