Cum a ajuns Romania tara europeana in care se moare cel mai urat

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 13 octombrie 2015, 1:06 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Celor mai curajoși dintre noi, puțini la număr, nu le e frică de moarte. Dar de durere, da. Iar durerea însoțește adeseori moartea. Pentru a preveni sau ușura durerea fizică și psihică pe care o vom trăi în ultimele luni din viață, mulți oameni se pot astăzi baza pe medicina paliativă. Mai puțin românii.

Rezultatele unui raport publicat în urmă cu câteva zile de The Economist (vezi aici) sunt șocante pentru România. Într-un clasament al accesibilității îngrijirilor paliative, România este pe locul 64 din 80 de țări analizate, cu un scor cumulat de 28,3 din 100 de puncte posibile. Stăm cel mai rău din toată Europa (incluzând aici Rusia și Turcia); doar Ucraina are un scor mai mic, dar vecinii noștri sunt și singura țară cu venituri scăzute din regiune și aflată în plin război. 

Guvernele din Uganda, Ghana, Zimbabwe, Vietnam sau Tanzania oferă îngrijiri paliative mai performante decât guvernul de la București, deși aceste state sunt mai sărace decât este România. Ultimele luni de viață pentru un bolnav sunt mult…mult mai blânde dacă se află în Polonia, Ungaria, Argentina sau Mexic decât în România, toate aceste țări fiind în prima jumătate a unui clasament condus de Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. 

La noi e dezastru.

Cel mai prost stăm la indicatorul care evaluează eforturile și eficiența politicilor guvernamentale în domeniul medicinei paliative: activitatea guvernului de la București este pe locul 76 din 80, fiind surclasată de guvernele unor țări ca Etiopia sau Nigeria. Rezultatul catastrofal al ministerului român al Sănătății  nu este cauzat în special de lipsa de resurse financiare, de altfel adesea invocată de autorități ca un soi de alibi universal. Țări care cheltuie mai puțin cu sănătatea (ca procent din PIB) sunt mult mai eficiente decât guvernul României în acest domeniu: Indonezia, Egiptul sau Kenya. 

E vorba așadar, în primul rând, de incompetență. Și de acel soi de nepăsare de care sunt capabili doar ticăloșii. “Lipsa eforturilor guvernului României de a finanța și de a institui norme de bază în acest domeniu a încetinit orice progres”, scrie negru pe alb în raportul Economist Intelligence Unit. 

Singurul capitol unde România are o situație decentă este cel al calității serviciilor de paliație deja existente. Dar nici asta nu se datorează Guvernului român, ci se petrece în ciuda lui. Hospice Casa Speranței, cel mai mare centru de îngrijiri paliative din România, a fost fondat de un englez, Graham Perolls, care a început totul cu ajutorul unei donații consistente venite de la prințesa Diana. 

Tratamentul durerii și suportul psihologic este gratuit în România pentru pacienți și familiile lor, dar asigurat în multe cazuri din donații din afara țării, finanțări europene sau bani veniți de la corporații mari active în România. Majoritatea centrelor de paliație din România (în jur de 70) sunt finanțate din fonduri europene, de Biserică, de Soros Open Society Institute sau de organizații internaționale de genul USAID. “În ciuda asistenței internaționale, guvernul nu s-a implicat activ în medicina paliativă”, constată The Economist. 

Guvernului român nu-i pasă, nici măcar atunci când primește mură în gură.

Încă din 2008, Ministerul Sănătății a semnat un document prin care promitea că se va ocupa de medicina paliativă. În 2012, specialiștii români din domeniu au pus la dispoziția Guvernului proiectul unui program național de medicină paliativă. Un astfel de program este unul dintre ingredientele existente în toate țările care reușesc să ofere medicină paliativă decentă cetățenilor lor. Succesivi miniștri ai Sănătății, liberali sau social-democrați, au emis în ultimii opt ani fel de fel de declarații sforăitoare de sprijin și încurajare a domeniului. Rezultatul acestor promisiuni? 

În prezent, doar 8% din nevoia românilor de servicii paliative este acoperită. Există un proiect, deocamdată doar pe hârtie, dar nici acela nu este finanțat din fonduri guvernamentale, ci printr-un program al Băncii Mondiale. De ce sunt autoritățile atât de puțin interesate de medicina paliativă? Pentru că acest domeniu nu se numără printre cele mai grase vaci de muls din sănătate: nu e nevoie de tehnologie complexă de ultimă oră și nici de licitații de sute de milioane.

Pentru a beneficia de dreptul lor legal, “pacienții români trebuie să îndeplinească criterii foarte stricte și să treacă printr-un proces birocratic complicat, ceea ce descurajează majoritatea aplicanților. Diferite Ministere concurează pe diferite segmente ale îngrijirii paliative și de aceea apar încurcături inutile”, constată The Economist Intelligence Unit. Oameni bolnavi, aflați în pragul sfârșitului, trebuie să lupte cu inerția birocraturii și indiferența politicienilor pentru dreptul la moarte decentă.

Am folosit în acest text mai multe citate din raportul Economist Intelligence Unit pentru a-mi tempera revolta împotriva așa-zisei "elite" politice de la București. Căci i-aș obliga un an să se trateze într-un spital orășenesc din Moldova, nu într-o clinică de lux din Turcia; să-i doară fiecare promisiune găunoasă, fiecare fibră din ființa lor ticăloasă. 

Se spune că în fața morții suntem egali cu toții. Nu și în România, țara europeană în care se moare mai urât decât în Uganda. Iar principalul vinovat este Guvernul; cei pe care chiar noi i-am ales. Chiar și în fața morții, își bat joc de noi.

Vlad Mixich poate fi urmarit pe Facebook aici si pe twitter aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23581 vizualizari

 • -1 (21 voturi)    
  pai de ce nu se ocupa? (Marţi, 13 octombrie 2015, 1:44)

  Codruta N [utilizator]

  Se gandesc ca, daca oamenii sunt pe moarte, nu mai conteaza asa mult la vot! >:

  Dar nu si-au facut socotelile pa pt. PSD voteaza si mortii - si ca poate ar fi mai bine ca ei sa nu fie suparati cand parasesc lumea asta :P
 • +20 (22 voturi)    
  nu doar in fata ci si dincolo de moarte (Marţi, 13 octombrie 2015, 2:20)

  Mumulea [utilizator]

  Cu putini ani in urma am avut de luat decizia prelungirii agoniei unei ciroze terminale sau a scurtarii ei prin suprimarea tratamentului, ultima la sugestia dracilor in halate albe. Intreb, sa inteleg ca-mi propuneti eutanasia? Vai, nu ! Dar prea se chinuie. Nu mai bine-o luati acasa? Dar nu se poate folosi salonul de paleatie? Nu stiu, vorbiti cu as. sefa sa vorbeasca unde trebuie, dar sa stiti ca costa mult, cel putin 500 daca nu 1000, dar e greu, ca acum intre Craciun si revelion doctorii au umplut temporar salonul cu rudele neputincioase pe care intotdeauna si le iau astfel de pe cap de sarbatori sau in concedii.

  Trebuind mai ieri sa ard timpul 20 minute in cimitir, m-apuc sa citesc pe cruci:
  X Y erou cazut la Herta 1940;
  U V deputat legislatura 1996-2000;
  P Q medic primar;
  S Q medic primar doctor in stiinte medicale;

  Si am avut revelatia ca doar un holocaust mai poate scutura puzderia de oameni mici aflati prea sus.
 • +7 (17 voturi)    
  Se moare cu zile (Marţi, 13 octombrie 2015, 4:35)

  Parzivall [utilizator]

  Exista un slogan prin spitale, "nu sari cu banul, nu te opereaza". Pe la neurologie se cere si 10-15000E, nici nu vreau sa ma gandesc cat o fi pe la inima, etc.
  • +27 (29 voturi)    
   Iti scapa esentialul (Marţi, 13 octombrie 2015, 7:58)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Problema nu e ca mori cu zile, problema e ca mori IN CHINURI. Poti sa dai oricat, nu exista centre de ingrijire paliativa suficiente. Auzi urlete de durere noaptea in bloc de la cineva in faza terminala care are nevoie permanenta de injectii cu morfina.
   • +9 (9 voturi)    
    corect (Marţi, 13 octombrie 2015, 16:20)

    una [anonim] i-a raspuns lui Iomen

    am trecut cu tata prin asa ceva...noroc ca am avut bani sa platim o echipa de la privat.....altfel eram cu capu rau de tot
 • -6 (20 voturi)    
  The fact is that we don’t deserve a nation (2) (Marţi, 13 octombrie 2015, 6:04)

  Dan F. [anonim]

  Continuare din Radu Pavel Gheo:
  "O mărturie din Basarabia vine de la părintele Vasile Țepordei, gazetar basarabean în perioada interbelică la Calendarul din Bucuresti al lui N. Crainic, la Raza din Chisinău, Basarabia, Viața Basarabiei, Cuget moldovenesc, Gazeta Basarabiei. Acesta a fost arestat în 1948, condamnat la 25 de ani deportare de către autoritățile sovietice si eliberat în 1956. A murit în 1997. Pe un ton chiar mai vehement, el scrie despre perioada de imediat după Unire: „Cu mîna pe inimă trebuie să recunoastem că s-a dus mai mult o acțiune negativă. Basarabia a fost considerată un fel de colonie africană. În ea s-au refugiat toți aventurierii politici si vînătorii de castele elvețiene. Oamenii de treabă ai celorlalte provincii au rămas la ei acasă si numai pleava a venit si s-a oplosit în colonia transpruteană. Doar singura ramură în care au venit elemente de valoare este învățămîntul. Restul, nulități.” (Citat din volumul Scrieri alese, Editura Flux, Chisinău, 2005, apud Ioan Lăcustă, „Din lacrima Basarabiei”, în România literară, nr. 35/ 07-13.09.2005)

  La fel de dur în judecăți se arată prozatorul Ioan Slavici, care îi scrie lui Nicolae Iorga încă din 1907: „Dacă e vorba de cultura morală, să ne închidem ochii, ca să nu vedem ceea ce se petrece si se tolerează în România, unde nu mai e nimic sfînt... Ai dori dumneata ca frații dumitale din Ardeal, cei din Banat, cei din Țara Ungurească ori cei din Bucovina să ajungă si ei în starea în care se află cei din România?... În România superioritatea nu prețuieste nimic dacă nu e pusă în serviciul cuiva. Slugă trebuie să fii dacă vrei să țină lumea seama de tine” (Ioan Slavici, Închisorile mele, Editura Allfa, 1996, p. 20).”"

  p.s.
  Cititi si articolul:
  <a href="http://www.romanialibera.ro/aldine/history/cum-au-confiscat-autoritatile-locomotiva-vestitorilor-unirii-206463">Cum au confiscat autorităţile locomotiva vestitorilor Unirii</a>, de Claudiu Padurean , 18 noiembrie 2010 (Romania Libera).
  • -3 (13 voturi)    
   un amănunt extrem de interesant (Marţi, 13 octombrie 2015, 7:46)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Dan F.

   Pentru altele vă recomand „Memoriile” lui Marghiloman și, eventual, pentru un schimb de informații, adresa mea de email paulvasiliu_ro@yahoo.com
  • +6 (16 voturi)    
   Dispari (Marţi, 13 octombrie 2015, 8:08)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Dan F.

   Ce vorbim noi si ce posteaza trolul? Lumea remarca o problema si se intreaba cum s-o rezolve iar el ne spune ca de fapt nu meritam sa fim tara. Ce treaba are asta cu ce vorbim noi?
   • +5 (13 voturi)    
    nici o treaba (Marţi, 13 octombrie 2015, 14:45)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    Ai zis si el ce stia.
   • +4 (10 voturi)    
    Cel ma tare e pointless man (Marţi, 13 octombrie 2015, 18:01)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    Aici se vorbeste de oameni cu metastaze multiple care urla de durere si pe el intereseaza „Memoriile” lui Marghiloman. Incredibil!
  • -4 (8 voturi)    
   Ce-i romanesc nu piere (Marţi, 13 octombrie 2015, 20:04)

   Ardelean [anonim] i-a raspuns lui Dan F.

   Dintr-o scrisoare adresată în 1920 lui Octavian Goga de un prieten (neidentificat) si publicată de Ovidiu Pecican în numărul 6/2005 al revistei Familia...

   Descriind întîlnirea cu un medic primar din Ardeal, expeditorul îi scrie lui Goga că respectivul „te blastămă pe tine si pe Tăslăuanu de politica pe care ati făcut-o… Primul rezultat al unificării e că ne-a coplesit birocratismul. E asa de strigătoare deosebirea aici între ce era [i]eri si ce e azi, încît si orbii trebuie să o vadă... Se tot vorbeste de descentralizare” (ca si astăzi, în mileniul III), dar s-a introdus cea mai idioată centralizare, ceea ce am si prevăzut si era firesc, dată fiind mentalitatea birocratilor cari au trecut Carpatii... Multi functionari venali se scuză cu «trebuie să fur dacă statul nu-mi dă regulat, ca pînă acum, leafa…»”
   • -4 (8 voturi)    
    Românii e destepti (Marţi, 13 octombrie 2015, 20:41)

    Ana Lugojana [anonim] i-a raspuns lui Ardelean

    Radu Pavel Gheo:
    "Într-una din cărtile mele, Românii e destepti, citam dintr-un articol al domnului Ion Vartic, publicat în revista clujeană Apostrof („«Prusia» de la marginea Kakaniei”, nr. 4/2000), o relatare a lui C. Daicoviciu, transmisă prin Mircea Zaciu: „În momentul unirii cu tara, în Lugoj, ca peste tot în Ardeal si Banat, s-a efectuat schimbul de administratii. Astfel, sosit din Bucuresti, noul director al Postei din Lugoj si-a vizitat institutia, iar la sfîrsit, privind încă o dată cu atentie în jur, a exclamat: «Frumoase perdele, să mi le duceti acasă!» «Si asa – încheia C. Daicoviciu – mi-am dat seama care e diferenta între administratia austro-ungară si cea românească»”."
    • +5 (7 voturi)    
     Troli patetici "orbanieni" (Miercuri, 14 octombrie 2015, 17:09)

     Anges [utilizator] i-a raspuns lui Ana Lugojana

     Intai, ca nu despre aste vorbim aici si ar trebui sa aveti putin respect.
     Si doi, spuneti prostii la puterea 1989. Era atat de minunata administratia austro-ungura ca pe Horia si Closca i-a tras pe roata. De Supplex Libellus Valachorum si iluministii ardeleni, care cereau doar sa se recunoasca "cea mai veche si numeroasa natiune din Ardeal" a durut-o la bascheti. De Avram Iancu la fel, s-a folosit de el si l-a dus cu vorba, de l-a facut sa dea jos insemnele austriece din Campeni si sa le calce in picioare. Cu putin inainte de Unire minunata administratie i-a bagat pe memorandisti in inchisoare pt ca au indraznit sa reia cererile iluministilor. O fi fost bine in Austro-Ungaria, da' in nici un caz pt romani.
     Asa ca terminati cu propaganda asta patetica bazata pe referinte obscure.
     • 0 (0 voturi)    
      Scuze (Miercuri, 14 octombrie 2015, 20:44)

      Anges [utilizator] i-a raspuns lui Anges

      Corect, Horea si Crisan.
  • +5 (7 voturi)    
   ce sa intelegem (Marţi, 13 octombrie 2015, 21:13)

   verdeata [utilizator] i-a raspuns lui Dan F.

   ca va injurati natia (de care nu puteti scapa, este in sangele dvs, chiar daca nu va convine)?
   Sau urmeaza si o parte a doua a mesajului in care veniti cu propuneri de indreptare a concetatenilor nostri pe care, de fapt, ii iubiti?
   Altminteri de ce v-ati mai deranja sa va dati cu parere?
 • +6 (18 voturi)    
  Cum mor doctorii (Marţi, 13 octombrie 2015, 6:27)

  Dan F. [anonim]

  Un eseu devenit viral si care ar trebui citit de cit mai multa lume:

  How Doctors Die
  By Ken Murray, MD
  http://thehealthcareblog.com/blog/2012/08/06/how-doctors-die/

  Ideea principala a eseului e ca doctorii aleg sa moara altfel decit majoritatea pacientilor lor. Si autorul explica de ce se intimpla asta.

  Pe Ken Murray il gasiti si pe wiki:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Murray_%28physician%29

  Am gasit si un articol in NY Times despre el si faimosul lui eseu:
  http://newoldage.blogs.nytimes.com/2011/12/30/when-doctors-face-death/?_r=0
  • -3 (11 voturi)    
   Superb eseu ! Va multumesc ! (Marţi, 13 octombrie 2015, 11:30)

   dana_s [utilizator] i-a raspuns lui Dan F.

   Esenta este ca oricine moare, implacabil.
   Si atunci, important ese sa te stingi cu demnitate, frumos, sa lasi natura sa-si urmeze calea.
   Atata timp cat nu-ti distrugi organismul cu medicamente si tot felul de "remanieri" nefericite, acesta este proiectat de la natura sa involueze in liniste, fara durere, pana la clipa finala, a incetarii vietii celulare.
   Intelept ar fi sa constientizam si sa acceptam aceasta etapa, aceasta trecere in lumea ... cealalta. Frumos si cu demnitate.
   Depinde numai de noi.
   • +4 (6 voturi)    
    total pe langa (Marţi, 13 octombrie 2015, 23:45)

    Valentin9999 [anonim] i-a raspuns lui dana_s

    Doctorul acela a renuntat sa lupte pentru o cauza pierduta.

    A ales sa petreaca restul vietii in compania familiei si nu in spital ca sa mai traga putin de timp pentru cateva zile amarate.

    Ce spui tu e sa te dai batut si punct in fata oricarei boli.
  • -4 (6 voturi)    
   un articol (Miercuri, 14 octombrie 2015, 5:01)

   e.m. [anonim] i-a raspuns lui Dan F.

   exceptional, articuleaza multe din lucrurile pe care multi le simtim dar nu le avem clar definite... "futile care" este poate cea mai buna definitie a asa-zisului tratament al bolilor incurabile
 • +2 (14 voturi)    
  Ingrijirea paliativa in Romania (Marţi, 13 octombrie 2015, 7:59)

  Emilian Costas [anonim]

  Referitor la acest articol pot sa mentionez faptul ca statistica la noi in tara este intocmita prost. Toate spitalele din tara trateaza doar pacienti in stare paliativa, dat fiind gradul de inbolnavire al populatiei. Sunt pline sectiile spitalelor de pacienti cu afectiuni terminale in special oncologice fara speranta, asa ca daca am fi contorizat si acesti pacienti statistica era diferita, eram primii la ingrijiri paliative. Sistemul de sanatate este in paliatie, toate spitalele publice sunt un dezastru, sistemul este total nereformat, coruptia este la nivel inalt, initiativa privata se afla intr-o concurenta neloiala cu statul, sunt luate masuri anticoncurentiale impotriva privatilor tocmai pentru a se mentine un sistem public erodat si neperformant. Se face doar medicina sociala pe bani putini si multa spaga.
 • -6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 octombrie 2015, 11:27)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 octombrie 2015, 13:47)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +2 (20 voturi)    
  Rumegatoarele au conducatorii pe care si-i merita! (Marţi, 13 octombrie 2015, 12:14)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  In aceste zile e coada kilometrica la moaste! acolo se cauta paliatia. Daca poporul asta de bovine nu cere, politicienii de ce sa se agite sa faca ceva in acest sens?!
  Suntem putini cei ce ne revoltam pe incompetenta criminala a politrucilor ce sunt pusi in organizatiile responsabile si a neamurilor lor...
  • +7 (13 voturi)    
   "Poporul ăsta de bovine" (Marţi, 13 octombrie 2015, 16:22)

   Leul in iarna [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   nu e vinovat pentru ignoranța lui. De vină sunt cei de la conducere care-l manipulează prin diverse mijloace de comunicare în mase de vreo șaptezeci de ani și mai dihai în ultimii 25. Aveți dreptate când afirmați că aceia care înțeleg cum stă treaba sunt foarte puțini, dar cred că vă situați puțin prea sus față de concetățenii dumneavoastră. Cu alte cuvinte, sunteți un pic cam îngâmfat.
  • +3 (5 voturi)    
   totul incepe de la 1 (Marţi, 13 octombrie 2015, 23:50)

   Valentin9999 [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Exista n+1 initiative si programe pentru cetateni care doresc sa faca ceva pentru a schimba lucrurile astea.
   Exista si mai multe partide cu acelasi scop, care chiar au un program pe care il urmeaza.

   Ai facut vreun pas sa ii cauti? Sa fortezi/ajuti/incepi o schimbare? Sau esti unul din ceilalti care doar privesc sau critica pe ceilalti?(bovina?)

   Nu raspunde, dar fii cinstit cu tine insuti in primul rand.
 • -4 (8 voturi)    
  exista, totusi, spitale (Marţi, 13 octombrie 2015, 15:25)

  Codruta N [utilizator]

  Exista spitale specializate in "paliativ" si medici specializati in aceasta.
  Desi spitalele sunt private, cele mai multe AU contracte cu CNAS - deci serviciile de spitalizare sunt gratuite.
  Se plateste (nu stiu exact de ce) o "taxa hotaliera" care poate fi mai mare sau mai mica (nu stiu cum este stabilita). La spitalul de la mine din oras, acum un an, era 10 lei / zi (adica 300 lei / luna) - ceea ce e oarecum "rezonabil", dat fiind ca bolnavii sunt 2 in camera, cu grup sanitar, TV, aer conditionat samd... Mancarea e destul de buna si suficienta (nu stiu daca meniurile sunt si "personalizate"). In unele cazuri se asigura masaj si gimnastica recuperatorie (nu stiu daca este sau nu inclusa in pretz). Anul acesta am inteles ca taxa a crescut la 20 lei / zi insa cred ca e tot oarecum "rezonabila".

  Acum... in ce masura bolnavul e bine tratat, nu stiu cat mai depinde "de stat" cat de bunul-simt al celor din spital :(
  • +8 (8 voturi)    
   despre ce oras vorbiti? (Marţi, 13 octombrie 2015, 17:58)

   Anca [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   In Brasov, cei de la spitalul de neurologie ne-au trimis direct la un azil privat unde costa 3000 ron/luna. Au spus ca nu ofera ingrijiri paliative, desi eram dispusi sa platim acea "taxa hoteliera" de care vorbiti dumneavoastra.

   Va multumesc
  • +7 (7 voturi)    
   Din pacate (Marţi, 13 octombrie 2015, 18:39)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   ...Codruta e din alt film.
   In faza terminala pacientul e trimis de la oncologie acasa, pentru ca nu mai poate fi tratat. Ar trebui sa fie ajutat la centrele de ingrijire paliativa ca sa nu sufere macar, doar ca sint total insuficiente.
   In Buc, ditamai orasul, le numeri pe degetele de la o mana: IOB, Casa Sperantei, Sf. Nectarie, Sf. Irina, Sf. Luca si ...cam atat.
   Toate sint pline ochi si oricum pacientul nu poate ramane acolo decat un timp limitat, cateva saptamani. Dupa asta ar trebui sa primesti ingrijiri la domiciliu decontate pe care trebuie sa le aprobe Casa de Sanatate, de asemenea pe o perioada limitata. Apoi esti pe cont propriu.
   Marile retelele private nu au dezvoltat centre de ingrijiri paliative, deci nici banii nu ajuta prea mult.
   • +1 (1 vot)    
    nu e chiar asa (Miercuri, 14 octombrie 2015, 0:13)

    little_angel [anonim] i-a raspuns lui Anges

    Nu e numai casa de sanatate, poti depune dosar pentru incadrare in grad de handicap. In boala oncologica aflata in stadiu terminal, bolnavul este incadrat la grad grav fara revizuire, adica incadrarea este permanenta. In cazul in care bolnavul nu se poate ajuta singur -masa, toaleta, etc- atunci primeste si insotitor. Atit indemnizatia pentru bolnav cit si a insotitorului se constituie intr-o suma destul de mare -undeva peste 1500lei. Totul este sa ai cunostinta de aceste drepturi si sa le ceri.
    • +4 (4 voturi)    
     Vorbim de ingrijire paliativa (Miercuri, 14 octombrie 2015, 17:14)

     Anges [utilizator] i-a raspuns lui little_angel

     care e altceva, dar da, e important de stiut si ca se poate beneficia de insotitor pentru ingrijire normala. Cat dureaza la Asistenta Sociala sa se aprobe si care e rata de acceptare nu stiu, dar poate fi incercat.
     • 0 (0 voturi)    
      însoțitor (Miercuri, 14 octombrie 2015, 19:49)

      dana_v [anonim] i-a raspuns lui Anges

      Dacă nu au însoțitor să propună ei, atunci puteți să aveți dumneavoastră în vedere pe cineva și pe care să solicitați să fie considerat astfel. Se încheie un contract. Se fac niște verificări la domiciliu (cam o dată pe an, de două ori?). Însoțitorul are și el de făcut un raport (două?) pe an.
      Poate să se rezolve relativ repede.
 • 0 (14 voturi)    
  articolul asta zice tot ce tre sa stim (Marţi, 13 octombrie 2015, 16:12)

  tz3p3s [utilizator]

  1. suntem incapabili sa gandim (ca popor)
  2. incapabili de a asculta si a avea o minima coeziune mentala si sociala (ne dam la gioale dupa ce venim de la moaste!)
  3. nu avem un plan de termen lung (ma refer la elita)
  4. mergem numai pe ciupeala
  5. actionam f iresponsabil
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 octombrie 2015, 19:17)

   [anonim] i-a raspuns lui tz3p3s

   • 0 (2 voturi)    
    e totu' logic (Marţi, 13 octombrie 2015, 23:18)

    tz3p3s [utilizator] i-a raspuns lui

    pai evident :)) nu ?!
 • -10 (10 voturi)    
  medicina paliativa (Marţi, 13 octombrie 2015, 18:10)

  nemo [anonim]

  ma scuzati dar nu am prea mare stima pentru medicina paliativa, am vazut cum fonctioneaza aceasta "specialitate" medicala in Franta. E clar ca e vorba de eutanasie deghizata. Se folosesc doze masive de morfina + hypnovel care grabesc sfarsitul pacientului. Nu zic c-ar trebui lasat pacientul sa se mai chinuie cateva zile/saptamani in plus, dar nu prea imi place ipocrizia. In momentul cand bolnavul este orientat catre paliative nu se mai face niciun tratament activ impotriva bolii (poate ca tocmai unele tratamente i-ar alina o parte din suferinte).
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:16)

   [anonim] i-a raspuns lui nemo

 • +2 (2 voturi)    
  pe doctorii romani nu ii doare (Marţi, 13 octombrie 2015, 19:10)

  de-departe-vin [utilizator]

  eu am auzit prima data de medicina paliativa in danemarca, unde traiesc de cativa ani. aici am aflat ca in aceasta tara se fac studii si cercetari intense despre durere, ca existe spitale speciale care se ocupa de tratarea durerilor cronice, ca existe sectii in spitale si asezaminte speciale (hospice) unde bolnavii in faza terminala primesc ingrijire paliativa. am stat de vorba odata cu o tanara doctorand in medicina paliativa, iar unul din vecinii mei de strada este un cercetator bine cunoscut in danemarca si nu numai pentru studiile sale avansate privind medicatia durerii. mi-am dat seama ca in romania nu exista o asemenea specialitate si ca studentii la medicina invata acest subiect la modul general. nu ma surprinde clasamentul prezentat si ma bucur ca mai este cineva in romania constient de crasa noastra ignoranta. nu de mult am vazut pe un post de televiziune romanesc pe profesorul Mungiu Pippidi de la Iasi care se ocupa de studiul durerii. nu e chiar medicina paliativa, dar macar este o preocupare legata de aceasta specialitate. daca africa e departe, romania e si mai departe de lumea civilizata.
 • +3 (3 voturi)    
  câteva aspecte spre mai bine (Miercuri, 14 octombrie 2015, 18:51)

  dana_v [anonim]

  Îmi permit să indic unele aspecte care ar face mai funcțional, mai eficient, sistemul, în ceea ce privește îngrijirile paliative.
  Nu cred că cele menționate mai jos necesită un efort exagerat din partea statului.
  Ele vin în urma constatărilor și analizei unei experiențe personale.
  Nu incriminează vreo persoană sau instituție.
  Reprezintă un punct de vedere care s-ar vrea constructiv, pentru a putea fi mai bine.
  1. Colaborarea serviciilor de urgență și cu medici specializați în paliație.
  Extrem de util în situația oamenilor care poate își trăiesc ultimele clipe ca urmare a evoluției unei boli incurabile.
  Cel mai adesea bolnavul e acasă, la momentul acela, împreună cu persoana care îl îngrijește, eventual cu (sau doar cu) familia. Sunt boli în care durerea finalului, cedarea organelor vitale, sufocarea reprezintă suferință extremă în care orice alt tratament (fie și analgetic) este în mod vădit ineficient și poate fi chiar dăunător sau impracticabil. (Și sunt boli în care această suferință nu apare decât la sfârșit.)
  O îngrijire paliativă adecvată (probabil doza infinitezimală de morfină sau introducerea acesteia în tratament) ajută, ușurează enorm, starea persoanei. (Sunt boli incurabile altele decât cele
  La dimensiunile României, probabil că ar fi suficient un singur medic specialist în paliație pe tură la nivelul unui serviciu de ambulanță.
  Medicina paliativă nu e o specializare în sine, sunt competențe care se obțin prin anumite cursuri. Îmi pare că în momentul de față, cel puțin pe orașele mari, sunt ceva medici care au trecut prin astfel de formări. Cred că e vorba de a și eficientiza această pregătire și cred că o variantă cu bun impact ar fi rezolvarea acea colaborare și cu serviciile de urgență.
 • +4 (4 voturi)    
  alte câteva aspecte (Miercuri, 14 octombrie 2015, 18:53)

  dana_v [anonim]

  2. Informația despre stadiul final al bolii trebuie să poată fi aflată și de dispecerul de la urgență sau serviciul de ambulanță, pentru a putea trimite echipajul corespunzător.
  În mod normal, medicul de familie cunoaște stadiul evoluției bolii pacienților săi. Eventual și în colaborare cu alți specialiști poate stabili când se consideră că un pacient se află în stadiu terminal. Acest lucru ar fi de consemnat în fișa pacientului, și de actualizat într-o evidență la care are acces dispecerul de la urgență sau serviciul de ambulanță.
  3. Existența, la nivel național, a unei liste a persoanelor cu boli incurabile. Sau posibilitatea interogării sistemului informatic național în acest sens.
  Ar fi de folos pentru punctele anterioare și pentru o estimare a nevoilor de paliație.
  4. Instruirea îngrijitorului personal cu privire la evaluarea stării bolnavului, cu atenție specială pe indiciile stadiului terminal: până când mai poate interveni, când este nevoie să ceară ajutorul specialistului în îngrijiri paliative.
  Sunt multe situațiile în care se ajunge ca îngrijitorul personal al bolnavului să fie membru al familiei sau o persoană apropiată, fără pregătire în acest sens. În acele situații, dragostea poate suplini pregătirea până într-un punct.
  O listă a simptomatologiei avută în vedere pentru ultimele clipe poate fi discutată din timp chiar cu medicul de familie.
  5. Informarea pacientului (și a îngrijitorului) despre medicina paliativă, despre toate aspectele legate de stadiile sau de implicațiile bolii, de soluțiile posibile, cu plusurile și minusurile fiecăreia, de momentele în care unele nu mai sunt aplicabile, despre cum, când, cine și ce poate să facă, când trebuie apelate serviciile de urgență și trebuie precizat acestora pentru un sprijin eficient al acestora.
  Sunt aspecte care, în mod firesc, se lămuresc prin consultațiile periodice ale medicului de familie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by