Apropierea sarbatorilor de iarna a prilejuit unei banci portugheze ridicarea celui mai mare brad de Craciun din Europa, in inima Bucurestiului. De fapt, o schela muncitoreasca din care te astepti sa rasara muncitori cu cancioace si mistrii. O oroare a simtului vizual, a esteticii, poate cel mult, cu maxima ingaduinta, o inginerie desteapta. A fost un eveniment organizat de “Doreli”, care a transformat centrul Bucurestiului, pentru cateva ore, intr-un Bangladesh european.

Puhoaie de oameni, de lumpeni, s-au inghesuit sa vada minunea. O schela ordinara plina de becuri. Imi place Craciunul, imi plac copii zambind in fata cadourilor, insa ceea ce s-a intamplat in Piata Unirii sambata seara a semanat mai mult cu o jungla.

Intreg centrul orasului si zonele adiacente au fost paralizate timp de cateva ore de miile de masini care se indreptau sa vada minunea. Pentru ca minunile nu pot fi vazute decat de la bordul masinii.

Si daca soferii dornici sa vada minuni nu pot fi condamnati, atunci organizatorii si politia sunt de doua ori mai vinovati. Pentru ca si-au batut joc de timpul celor care erau in trecere, sau, mai rau, aveau treaba in zona. Pentru ca intersectii intregi au fost paralizate fara ca macar un militian sa fie in zona. Pentru ca in intersectia de la liceul Sincai, paralizata complet timp de doua ore, nici macar un gabor nu a catadicsit sa-si faca simtita prezenta.

Pentru ca pe Candiano Popescu, la 100 de metri de locul mai sus mentionat, trei echipaje de politie cu de doua ori mai multi gabori stateau si ascultau sirenele morbide a doua salvari care incercau sa treaca, poate pentru a ajunge sa salveze viata cuiva.

Acestea ar fi amanuntele vazute de la bordul masinii. Realitatea de pe trotuar a fost aproape la fel de sinistra. Mc’Donalds-ul de la Unirea a fost asaltat de oameni dornici sa se ascunda de puhoaiele ce pareau fara stavila. Angajatii de aici au blocat intrarea si scuturau cinic din cap, stanga-dreapta, celor care implorau sa fie primiti inauntru. Statiile de metrou din zona au fost campuri de bataie, lumea imbulzindu-se sa scape, si apoi luandu-se la bataie in usa metroului.

Insa poate cel mai important amanunt pe care nu l-au inteles project managerii si mai marii Millenium Bank este ca Mos Craciun nu inseamna prost gust. Mos Craciun e gras si bun, bland si modest.

In nici un caz un lacom care sa doreasca sa-si aseze schela grotesca in mijlocul unui oras, si cu atat mai putin sa-l paralizeze. Pentru ca asta au reusit sa faca organizatorii schelei de Craciun. Repet obsesiv cuvantul schela pentru ca asta este. Nimic mai mult.

Daca seara iti iau ochii miliardele de becuri, nu beculete, ziua, ai ocazia sa vezi un morman hidos de fiare montate cu macaraua, intitulate pompos: brad de Craciun. Poate ca sunt singurul revoltat, insa alaturarea termenilor brad si metal este de-a dreptul stupida.

Astea sunt doar cateva dintre motivele pentru care nu voi depune doua parale la aceasta banca. Daca ridicarea unui “brad de Craciun” ridica atatea probleme, cum as putea dormi linistit stiind ca ei imi gestioneaza paralele?

Am pastrat pentru final cireasa gandurilor mele. Si doresc sa o asez pe fruntea si obrazul roz peizan al domnului Videanu. Pentru ca si el, alaturi de banca mileniului, a girat oroarea. Poate ca in micutul orasel teleormanean Videle astfel de manifestari nu implica un balamuc prea mare.

Insa ceea ce domnul Videanu nu pare sa fi inteles in zecile de ani in care a locuit “la Capitala” si in cei trei ani de cand o administreaza este ca orasul este viu si se calauzeste dupa niste reguli pe care un primar ar trebui sa le desluseasca inaintea celorlalti. Ar fi trebuit sa inteleaga ca un oras nu se administreaza din varful biroului si din fata camereleor presei.

"Suntem deosebit de onorati sa fim partenerii unui proiect de o asemenea anvergura si credem ca acesta va aduce un plus de valoare orasului Bucuresti. Primaria Capitalei sustine orice initiativa privata în interesul cetatenilor si suntem bucurosi cand descoperim ca astfel de proiecte fac parte din strategia de dezvoltare a companiilor romanesti sau straine", spunea Videanu in urma cu mai multe saptamani.

“Interesul cetatenilor”. Asa considera Videanu schela din inima orasului. Probabil ca el este cel care ar trebui sa se dea primul jos din trenul invocat de Basescu in urma cu cateva zile.

PS: Oare cum ar fi aratat bradul de metal daca, de exemplu, spiritul de estet al domnului Adriean ar fi sugerat placarea schelei cu marmura? Cred ca am fi avut un brad de Craciun din metal si piatra. Brad, metal, piatra.