Noul Cod Fiscal: Cum vor plati contributia de asigurari sociale cetatenii romani cu domiciuliul in tara si care se afla la lucru in strainatate ( diaspora)

de Cornel Grama     Consultant fiscal
Joi, 17 septembrie 2015, 14:49 Actualitate | Opinii


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Prevederile noului Cod Fiscal ce se vor aplica din 2016 referitor la contributia persoanelor fara venituri la sistemul de asigurari sociale de sanatate se refera la faptul ca acestea, daca nu contribuie intr-o forma sau alta la bugetul de asigurari sociale de sanatate sau nu fac parte din categoria persoanelor exceptate, vor trebui sa plateasca aceasta contributie la valoarea salariului minim pe economie. Cu alte cuvinte acea persoana fara venituri va plati procentul de 5.5% din 1200 de lei  cat va fi salariul minim de anul viitor rezultand o suma de 66lei/luna deci 792 lei /an, contributie ce va fi platita trimestrial conform prevederilor din Codul Fiscal.

Exista cateva categorii de persoane exceptate  de la plata contributiei de sanatate si anume :
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii ;

b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului ;

c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate ;

d) persoane persecutate politic , veteranii de razboi , revolutionari ;

e) persoanele cu handicap ;

f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii,

 g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară ;
-  la acestea se adauga si cei care au venituri din salarii , pensii , activitati independente , cedarea folosintei bunurilor (chirii) ,
- venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117;
- indemnizaţii de şomaj;
- indemnizaţii pentru creşterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă urmare unui accident de muncă sau unei boli profesionale.

In ceea ce priveste cetatenii romani cu domiciliul in tara , cum ar fi persoanele plecate la munca in strainatate acestea vor exceptate de la plata acestei contributii amintita mai sus conform aceluiasi Cod Fiscal si anume art 153 alin(2) :
“”(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al președintelui A.N.A.F. și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.”

Iar la alin 1  litera a) sunt  "cetetenii romani cu domiciliul in tara "

Prin urmare daca o persoana cetatean roman  ce se afla in strainatate ce se afla in Spania sa zicem , avand inca domiciliul in tara daca poseda o asigurare medicala in sistemul de securitate sociala din Spania  dar care produce efecte pe teritoriul Romaniei si face dovada valabilitatii acesteia la ANAF va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in Romania.

Daca acea persoana in schimb lucreaza fara forme legale ( la negru )  sau nu are incheiata o asigurare medicala in conditiile art 153 alin (2) de mai sus atunci  va trebui sa plateasca acea suma minima de 66lei/luna in conformitate cu prevederile art 180 din Codul Fiscal ce sa va aplica de la 01.01.2016 :

„Art. 180. - (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

62389 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  hmm (Joi, 17 septembrie 2015, 15:22)

  dum_i [utilizator]

  cum se declara atunci ca nu mai ai domiciliul in tara?
  • +2 (2 voturi)    
   sa profitam si noi de EU (Joi, 17 septembrie 2015, 15:56)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui dum_i

   O varianta este cea descrisa mai sus si vazuta din punct de vedere a consultantului financiar.
   Alta varianta este sa renuntati la domiciliul din Romania ceea ce va scuteste de orice obligatii ABERANTE catre statul Roman.
   Tot ce trebuie sa faceti este sa luati legatura cu un consulat Romanesc din tara in care va aflati si sa renuntati la buletin si sa ramaneti numia cu pasaportul. Astefel cand revii in tara dupa 4 ani nu iti mia vin executati silite de la fisc ca nu ai platit ba pensia ba asigurarile de sanatate.
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Joi, 17 septembrie 2015, 16:46)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui dum_i

   Ca sa nu mai ai domiciliul in Romania, din cate stiu eu trebuie sa ai drept de rezidenta in tara respectiva, iar adresa de rezidenta este cea care se regaseste pe documentul de identitate.
  • 0 (0 voturi)    
   tara de resedintza (Joi, 17 septembrie 2015, 18:18)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   destuld e simpl, te duci la ambasada si pui ca vrei sa iti preschimbi pasaportul cu domiciliul in tara de resedintza.
   Revii doar cu certificatul de resedintza, care nu mai trebuie tradus :), certificatul de nastere, cel de casatorie si in maxim 2 saptaman ai pasaport cu domiciul in strainatae.
   Atentie, pentru asta ti se va spune ca renunti la dreptul de a avea buletin (buletinul nu se elibereaza decat pentru domiciliu stabil in Romania)...insa nu e mare scofala. Semnezi o hartie ca renuntz la buletin si revii la viata normala.
   Succes.
   • 0 (0 voturi)    
    Zici tu ca nu e scofala? (Vineri, 18 septembrie 2015, 14:27)

    antrax [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Ia incearca tu sa mai faci diverse chestii in Romania pe baza pasaportului!
    De exemplu, sa zicem ca pierzi certificatul de nastere si te duci sa ceri un duplicat. Ghici ce? Te poti legitima DOAR CU BULETIN/CI. Si mai si e ca pe baza pasaportului te poti duce la notar si face o procura pentru o ruda sa ti-l ridice, evident, si ruda prezentand tot BULETIN/CI la ridicare.

    Hilar, sau de plans? Banuiesc ca si pe la banci/impozite s-ar putea sa ai cam acelasi tratament.

    Iar faza cu renuntat la buletin, presupune ca tu te-ai mutat definitiv din tara. Sunt oameni care pleaca pt 1-2-x ani (contract fix), dar apoi se intorc inapoi. Poate pleaca din nou dupa cateva luni, dar nu cred ca vor renunta la buletin in cazul asta. Altfel ar trebui sa-l refaca la fiecare revenire.
 • +3 (3 voturi)    
  In sfarsit o analiza pertinenta (Joi, 17 septembrie 2015, 15:25)

  gogu [anonim]

  Deci ne e bau-baul asa de mare cum s-a facut sa reiasa din articolele anterioare.

  Intrebarea e: exista deja procedura pentru a face dovada ca esti asigurat intr-alt stat membru?

  "... și fac dovada valabilității asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al președintelui A.N.A.F. și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate."

  O alta idee care demna de subliniat este din cate inteleg obligatia de a te inscrie sa platesti.

  Deci sa speram ca nu ne va 'inscrie' CNAS si ANAF-ul pe toti din oficiu sa platim...
 • +3 (13 voturi)    
  Hotilor ! (Joi, 17 septembrie 2015, 15:25)

  cu4clase [anonim]

  M-am nascut roman, deci n-am ales eu latrina aia de tara. Pentru veniturile castigate in diaspora platesc ghebos dari in diaspora. De v-ar inconjura peste tot cu garduri...
  • +5 (5 voturi)    
   trebuie rupt pisicu-n patru (Joi, 17 septembrie 2015, 16:14)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

   si atarnat la portile Iasilor, Clujului, Craiovei si Constantei. Capatana sa stea la Bucuresti, in varful tepei cu cartof.
  • -4 (4 voturi)    
   Pareri . (Joi, 17 septembrie 2015, 18:37)

   Marx [anonim] i-a raspuns lui cu4clase

   Pai daca platesti ghebos afara , de ce nu ramai acolo si gata . Vrei sa ai un refugiu in Romania , la o adica , ai casa pe care ti-o pazeste politia , poate si copii care merg la scoala aici si vrei sa-ti plateasca altii , ca pana acum , toate daravelele . Nu mai tine figura .
   • +1 (1 vot)    
    Pai (Joi, 17 septembrie 2015, 19:01)

    cu4clase [anonim] i-a raspuns lui Marx

    am platit sin Romania, tot ghebos. Mult pa, vezi sa nu sari gardu' :)).
 • +2 (4 voturi)    
  in sfarsit.... (Joi, 17 septembrie 2015, 15:25)

  lucyan [utilizator]

  un articol scris cu bun simt, ca acum doua zile, tot pe acest site se mentiona ca romaniii care lucreza in strainatate sunt obligati sa plateasca cas, asa la gramada, indiferent daca munceste legal sau nu in afara...
  a fost de ajuns ca autrorul sa puna un titlu rau intentionat ca s-au si gasit o serie de oameni, educate, realizate material in strainatate care erau foarte revoltate ca trebuie sa plateasca niste servicii de care nu beneficiaza...
  corect pana la un anumit punct, nimeni nu le cere sa plateasca, numai cei care sustin ca nu au venituri, atat cei din tara cat si cei din afara, ei trebuie sa faca un efort si sa plateasaca...
  sau pot alege, ori declara veniturile si nu platesc 800 lei pe an cas dar nu mai beneficiaza de ajutoare sociale si reduceri de pret la caldura, gaz etc, ori platesc 800 lei, nu-si declara veniturile si beneficiaza de asigurari medicale, ajutoare sociale si fel de fel de ajutoare, medicamente compensate, etc...
  ei aleg..., masura este extraordinar de buna, muncim 5 milioane de oameni si vrem un sistem de sanatate care sa asigure servicii medicale pentru 20 milioane, si mai vrem calitate si medicamente de ultima generatie....
  daca politicienii nu ar mai fura atat de mult, daca preturile la medicamente nu ar fi asa de mari, daca nu s-ar mai face atata reclama la medicamentye mai ceva ca la mancare, daca....
  • +2 (2 voturi)    
   Taxe (Joi, 17 septembrie 2015, 18:35)

   tra la la [anonim] i-a raspuns lui lucyan

   Bro, eu platesc un salariu minim romanesc pe economie lunar taxe aici unde sunt. Cu ce drept vii tu sa mi spui mie ca tre sa fac un efort si sa platesc si in tara? Pt ce ? de ce trebuie sa tin eu in spate o gloata intreaga care nu face absolut nimic? Sa puna mana la munca si sa nu mai stea pe somaj, ajutoare si alte mocaciuni. astia ca voi ramasi in tara nu mai stiti cum sa ne jupuiti de bani pt a va intretine sistemul ala putred de sanatate.

   Cu stima
  • 0 (0 voturi)    
   Si totusi desi cu bun simt nedrept (Duminică, 20 septembrie 2015, 8:34)

   tiby308 [anonim] i-a raspuns lui lucyan

   Nu mi se intimpla dar e un scenariu care are multi actor in aceasta guvernare a unui partid social
   Va ginditi ca nu e corect sa platim servicii cei care muncim pentru cei care din pacate nu au loc de munca . De ce nu puneti in balanta faptul ca poate acestiaau muncit 30 de ani au fost sanatosi si toti banii care i-au "donat " pentru sanatate au fost folositi de altcineva care avea nevoie .Acum sunt la o virsta la care e foarte putin probabil sa mai fie angajati si din acest motiv este foarte probabil sa se si imbolnaveasca dar nu mai au nici un drept daca nu au venit . Mai putem numi asta un stat social sau ne pretam la o republica Spartana
 • +5 (5 voturi)    
  mai multe detalii va rog ... (Joi, 17 septembrie 2015, 15:31)

  dnicu [utilizator]

  am domiciliul in RO ... lucrez in strainatate (legal) ... am asigurare medicala aici.

  Ce trebuie sa fac ca sa nu platesc acei ~ 800 ron? Ce acte trebuie sa prezint la ANAF? Copie dupa cardul de sanatate?
 • +4 (6 voturi)    
  da, da ... (Joi, 17 septembrie 2015, 15:35)

  Gelu007 [utilizator]

  Ce ar fi sa nu declare sau plateasca, multi vor invoca ca nu stiau. Si pe buna dreptate, la cum se schimba legile la noi, de 2 ori pe luna. Ce faceti atunci hotilor? II taxati in plus? realizati voi ca in afara de mediul privat pe care l-ati nenorocit va bateti joc si de cei care inca trimit bani in Romania? A, nu va luati voi partea, mie nu imi pasa, nici lor, vor gasi solutie sa nu va dea nimic, ca oricine, nu meritati, sunteti niste ratati cu functie, atat.
  • -4 (4 voturi)    
   Puncte de vedere . (Joi, 17 septembrie 2015, 18:42)

   Marx [anonim] i-a raspuns lui Gelu007

   Nu crezi ca golania asta de acum , cand milioane de oameni care lucreaza pe afara , fenteaza de ani fiscul si lasa pe spatele celor din tara cheltuielile cu scoala copiilor , paza bunurilor , sanatatea minorilor , trebuie sa inceteze ? Pacat ca guvernul face abia acum un inceput de dreptate . Tot spun ca trimit bani in Romania . Trimit familiilor lor si nu altor romani sau statului . N-aveti decat sa gasiti cate solutii vreti dar daca se ia hotararea , nu scapati nici pe Luna de fisc .
 • +4 (6 voturi)    
  Deci plagiatorul si mincinosul suprem ... (Joi, 17 septembrie 2015, 15:56)

  NicolaeA [utilizator]

  s-a tinut de data asta de cuvant: platesc la guvernul lui si cei plecati la munca in strainatate ! Sa mai spuna cineva ca nu are grija de diaspora !
  Aberatia maxima este insa cea care prevede ca cei fara nici un venit trebuie sa plateasca iar cei cu ajutoare sociale de la stat (coloratii) nu !
  Minunata tara, minunat guvern, minunat parlament !
  • +1 (5 voturi)    
   esti singurul om (Joi, 17 septembrie 2015, 16:20)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   de pe aici care a luat minusuri, ori chiar nu stii sa citesti, ori citesti dar nu intelegi, ori trebuie sa-ti faci planul....
   aberatia maxima este ca in romania 15 milioane de oameni nu realizeaza venituri, nu platesc impozite, asigurari de sanatate, contributii pentru pensii...
   si totusi beneficiaza de servicii medicale, pensie minima de 400 lei (un muncitor cu un salariu minim si 40 ani vechime ia pensie cam 600 lei)...
   asta este aberatia maxima, nu ca trebuie sa platesti si tu asigurare in romania daca nu esti asigurat in tara in care traiesti...
   puteai sa zici ca esti curios cum o sa incaseze statul bani de la romi, de exemplu, multi beneficiaza de ajutoare sociale si ei stau in vile cu 20 camere...
 • +4 (4 voturi)    
  ponta se lauda ca a pus ordune in tara..no comment (Joi, 17 septembrie 2015, 16:06)

  djf [anonim]

  Adica cei din strainatate vor fi pusi pe drumuri pt a demonstra politrucilor lu ponta ca ei nu mai au nicio treaba cu tara asta de kk-t?...no,vedeti daca v-o pud dracu sa-l votati pe iohannis(din pacate nu cred ca s-a facut mere brinza nici cu asta...unde-i iohannis acum savada aberatia asta din codul fiscal?)....apropo stiu eu vreo citiva oameni ai strazii care abea isi duc zilele..parca si vad dusterele anaf cu girofarele pornite prin gunoaiele patriei inminindu-le la aia somatii sau ordine de executare silita...oare sa rizi sau sa plingi?
 • +5 (5 voturi)    
  Alte intrebari fara raspuns (Joi, 17 septembrie 2015, 16:11)

  SHEAPA [utilizator]

  Hotnews, poate reusiti sa aflati si sa publicati punctual raspunsul la urmatoarele intrebari:

  1. Ce trebuie sa faca cei care au inca domiciliul declarat in Romania dar nu mai locuiesc acolo de minim 5-10 ani. Banuiesc ca nu ne obliga Fiscul acum sa zburam urgent inapoi in Romania ca sa depunem o amarata de hartie.

  2. Pentru acesti expatriati, simpla schimbare a domiciliului in alta tara presupune automat si suspendarea rezidentei fiscale? De locuit mai mult de 183 de zile pe an in Ro nu poate fi vorba, deci majoritatea nu intra la acea categorie.

  3. Ce trebuie sa faca romanii plecati din tara de multi ani care NU locuiesc in Europa (Statele Unite, Canada, Orientul Mijlociu, Australia)? Unele tari au un sistem de impozite, altele nu (Emiratele Arabe Unite, de exemplu).

  4. Toate aceste cereri se pot depune online sau doar la ghiseu (boala veche a Romaniei)?

  5. Pentru a fi exceptat de la aceasta taxa este suficienta prezentarea unei asigurari internationale de sanatate (privata) care sa acopere si Romania? Foarte multe companii din afara ofera angajatilor lor asemenea asigurari. Vad ca in articol se mentioneaza doar asigurarile din statele europene, mai sunt si alte tari unde sunt plecati romani la munca.

  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   mianda74@yahoo.com (Vineri, 18 septembrie 2015, 23:11)

   ich [anonim] i-a raspuns lui SHEAPA

   Trebuie sa va faceti pasaport cu domicililul in strainatate. Acesta il puteti face fie in Romania, fie la ambasada sau consulatul roman din tara in care domiciliati. Pentru eliberarea acestui pasaport vi se va opri cartea de identitate, urmand sa primiti alta la intoarcerea dumneavoastra in tara.
 • -2 (6 voturi)    
  Stimata diaspora (Joi, 17 septembrie 2015, 16:36)

  marius [anonim]

  Spuneti ca sunteti plecati de ani de zile din tara si nu vreti sa mai auziti de ea. Cine credeti ca va va cauta in Spania sa platiti?
  Problema apare cand lucrati la nero si o data pe an veniti acasa sa va tratati, dar nu aveti card nici in Spania, nici aici. Adica e o tara da caca, nu vreti sa auziti de ea, nu vreti sa va "fure politicenii corupti" banii, dar vreti tratament medical gratuit, ca dincolo nu se poate fara sa fii asigurat. Dar noi de ce sa platim si pentru voi?
  • +2 (6 voturi)    
   Va spun eu de ce (Joi, 17 septembrie 2015, 17:06)

   keni [anonim] i-a raspuns lui marius

   Pentru ca anual intra peste 5 miliarde de euro in tara trimisi de cei care muncesc in diaspora, bani care intra in sistemul fiscal din RO. Asta ca un prim exemplu...
  • +1 (3 voturi)    
   nu ne baga pe toti in aceeasi oala (Joi, 17 septembrie 2015, 17:20)

   Inca_unul [utilizator] i-a raspuns lui marius

   nu stiu cati cei care posteaza aici lucreaza 'la nero' :)
 • +6 (6 voturi)    
  de ce aruncam cu noroi unii in altii ? (Joi, 17 septembrie 2015, 17:02)

  inca unu' [anonim]

  Majoritatea romanilor plecati din tara lucreaza legal, si au asigurare medicala in tara unde muncesc.
  In situatia asta ma aflu si eu, deci cred ca cel mai important pentru noi e sa ne lamurim situatia fara sa ne deplasam in Romania doar pentru atata lucru.

  Haideti sa pastram decenta. Eu unu' aduc destui bani de care statu' roman beneficiaza indirect, si nu sunt singuru'
 • +2 (2 voturi)    
  Multumesc (Joi, 17 septembrie 2015, 17:12)

  Liviu [anonim]

  Multumesc pentru un articol
  In sfarsit o explicatie usor de inteles.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc... (Joi, 17 septembrie 2015, 20:45)

   CornelGrama1 [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   si eu de apreciere ...asta am si incercat de altfel sa fie cat mai explicit :)
 • 0 (0 voturi)    
  lamuriri (Joi, 17 septembrie 2015, 19:44)

  Aurel [anonim]

  Si sclavii aveau drepturi,romanii plecati din cauza politicului din tara trbuie sa mai plateasca asigurare de sanatate ?Politicieni cautati solutii ,incepeti investitii nu incurajati consumul si nemunca
 • 0 (0 voturi)    
  Plata contributiei. (Joi, 17 septembrie 2015, 20:06)

  Groza [anonim]

  Nu va impacientati.Parvenitii politici numiti in unele posturi pe criteri politice vor gasi cheia.
 • 0 (0 voturi)    
  cod fiscal (Vineri, 18 septembrie 2015, 9:28)

  vio [anonim]

  Studentii romani care studiaza in strainatate de ce trebuie sa achite cass 5.5 % la salariul minim pe economie ptr. a beneficia de cardul european de sanatate , iar parintii sunt asigurati in Romania ? Culmea este ca in Romania acesti copii nu apar asigurati...Bataie de joc
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cei cu venituri din agricultura (Marţi, 22 septembrie 2015, 10:01)

  Rodica [anonim]

  Mare lucru nu am inteles, probabil sunt mai grea de cap.Va rog, poate ma lamuriti si pe mine....
  Nu sunt angajata dar eu si sotul meu realizam venituri din agricultura, venituri declarate anual la fisc, venituri pt care platim impozit. Declaratia o depunem pe numele sotului, el este platitorul.Noi mai platim cate 800 lei? Sau daca sotul declara venitul familiei, platesc numai eu? Veniturile sunt ale intregii familii. Va multumesc.
 • -1 (1 vot)    
  Diaspora dodoloata (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 18:07)

  daniel [anonim]

  Cata Diaspora Mare striga p-aici, mi-e c-o sa ia astia, la anu', la CASS din Diaspora de n-or sa-l putea duce !!
  (mi-e greata cand aud d-alea cu "Diaspora sustine economia"... de parca diasporeanu' imi trimite mie bani pe rata de la Atlasib, nu lu' ma-sa ! S-a umplut de "economisti" d-astia, dupa ce le-a spus un "jurnalist" nevorbit, acu' ceva ani, cum ca ei sunt "miezul dodoastei"...Da', bre, diasporeanule, scoala, aia cata a fost, ti-a finantat-o, fie si partial, statul roman... ala la care eu platesc taxe... ca sa-l scolarizeze si pe fiu-tu ! Dupa d-astia, zici ca sunt numai "zane" si "intelectuali" in Diaspora asta, si numai puturosi si prosti prin tara; haida-de !
 • +1 (1 vot)    
  Esti urmarit (Duminică, 6 decembrie 2015, 22:48)

  Cami [anonim]

  Aici in strainatate, dc se calculeaza ca stattul ne a impozitat prea mult, ni se da o suma de bani inapoi, da astia din Romania nu stiu cum sa ne mai ia; oriunde te-ai duce in lume, nu scapi de coruptii astia, te urmareesc peste tot
 • 0 (0 voturi)    
  Pai da... (Joi, 17 decembrie 2015, 12:02)

  Magda [anonim]

  acum au nevoie de bani la buget pentru pensiile speciale. As fi curioasa sa aflu -- nu ca s-ar putea afla -- cat din banii astia vor ajunge la sanatate si cat in buzunarele parlamentarilor, sub diferite forme!?
 • +1 (1 vot)    
  astia fura cat au! (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 22:04)

  fost contribuabil [anonim]

  Daca nu mai platim darile,conducatorii nstri ilustri nu vor mai avea de unde fura! Ei fura din ce in ce mai mult pentru ca au de unde! Hai sa nu mai platim impozite si taxe si atunci poate le vine minte la cap.
 • 0 (0 voturi)    
  studenti romani in strainatate (Joi, 14 ianuarie 2016, 13:08)

  lucica [anonim]

  Fiica mea e studenta in Germania si am aflat ca nu i se mai da card european de sanatate.Am solicitat sa platesc cei 5.5 din salariul minim si am fost refuzata.Ea acum -odata pe an trebuie sa se interneze la Parhon,dar trebuie sa platesc spitalizarea deoarece cei din Buzau nu vor sa-i emita nici un fel de card,considerand c,a trebuie sa-si ia card european de sanatate din Germania,unde costa 80 euro si pe care nu mi-i permit. Astept un raspuns DEOARECE INTR-O SAPTAMANA PLEACA cu multe afectiuni nerezolvate
 • 0 (0 voturi)    
  mai exact cum se dovedeste ca sunt asigurata in al (Sâmbătă, 21 mai 2016, 3:50)

  EugeniaBogatu [anonim]

  Din 2012 tot ma cert cu cei de la CNAS Braila, sa nu mai platesc asigurarea la CAS in Romania deoarece deja sunt asigurata in Italia in sistemul national sanitar. Le-am trimis in 2012 formularul E104, dar acum in 2016 vad ca ma scot datoare vanduta la plata CAS si m-au bagat pe lista ANAF.
  Daca eu am asigurare de sanatate in Italia si medic de familie aici, de ce mai figurez inca ca si asigurat in Romania unde nu am mai fost de ani de zile? Nu am dividente, activitati pe teritoriul tarii, venituri din chirii sau altele.
  E o lupta cu morile de vant, pt ca la telefon raspunde doar secretara de la CNAS si ma muta de la un interior la altul minute in sir fara sa rezolv nimic.
  Daca voi fi nevoita sa platesc suma aceea de la ANAF, ii dau in judecata cand ajung in Romania!
  Sunt hoti legali, aparati de hotii de la ANAF!
  • 0 (0 voturi)    
   E104 (Miercuri, 8 februarie 2017, 20:20)

   levi [anonim] i-a raspuns lui EugeniaBogatu

   se dovedeste cu formularul E104 insa acest document are valabilitate 1 an, practic personal anual trebuie depus la anaf un E104 recent.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by