Moartea lui Vadim Tudor ne-a aratat, la fel ca momentul Paunescu, cati bezmetici traiesc printre noi. Din pacate, ingrijorator de multi: o armata de "patrioti" distrusi prin subsolurile netului, cohorte de bocitoare la televiziunile de stiri. Tamaierea mortului a devenit, in Romania, specialitatea casei. Cu cat mai gretos, cu atat mai bine. Ce deruteaza putin in cazul acestui mort recent imbalsamat in siropul televiziuinilor necrofage (unele si aceleasi, Romania TV, Antena 3 si B1 TV) este ceva cu totul nou, neverosimil. Anume, regretul exprimat de numeroase victime scufundate in mizerie ca nu mai are cine sa-i porcaiasca si sa-i injure cu talentul celui mai sinistru si toxic personaj politic de dupa '89.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

De la politicieni nu e cazul sa avem mari asteptari, ei ne-au dovedit de atatea ori ca n-au decenta si un strop de demnitate. Dar nu credeam vreodata ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va putea sa-l elogieze intr-un necrolog pe "marele om de cultura", "intelectualul public" pentru "inegalabilele lui pamflete". Asta la cateva luni dupa ce Vadim Tudor l-a numit intr-o postare pe Facebook "membru (organ) in pantalonii grupului Bilderberg". Pe deasupra, i-a mai trimis si o coroana de flori cu mesajul "Somn lin".

Cum sa-ti exprimi pe atatea cai admiratia fata de un om care te-a facut acum cateva luni o p...a de om in pantalonii altora? Capacitatea de a multumi defunctului calomniator pentru "inegalabilul pamflet" arata totusi o coloana foarte flexibila, capabila de contorsiuni morale imposibile in cazul fiintelor vertebrate. Iar ce deranjeaza aici este ca a semnat necrologul in calitate de guvernator, nu in calitate de molusca. Mare dezamagire. Nu vad de ce trebuie amestecata BNR in priveghiul asta murdar.

Ion Iliescu i-a acordat Steaua Romaniei, iar Traian Basescu n-a reusit sa-i retraga cea mai inalta distinctie acordata de stat, a pierdut procesul in instanta. Din acest motiv va fi ingropat cu onoruri militare. Dar pentru ce-l onoreaza, pana la urma, statul roman? Pentru marsul minerilor asupra Capitalei din 1999, cand liderul PRM si Miron Cozma sperau sa puna mana pe putere dupa modelul fascist? A fost unul din cele mai negre momente ale democratiei, iar Vadim Tudor s-a numarat tot timpul printre marii ei dusmani.

Pentru rusinea de a avea un extremist lugubru, anti-semit si xeonofob, in turul doi al prezidentialelor din 2000? Pentru circul facut in Parlamentul Romaniei in decembrie 2006, cand Vadim Tudor s-a dezlantuit ca un demnon exorcizat impotriva raportului Tismaneanu de condamnare a comunismului? Pentru turnatoriile la Securitate, pentru recuperarea tuturor securistilor in partidul sau? Pentru haznalele Romania Mare si Tricolorul? Pentru osanalele inchinate lui Ceausescu inainte de '89? Pentru ce-l onoreaza statul roman pe CVT? Pentru calomniile si insultele infioratoare proferate de-a lungul timpului impotriva tuturor? De ce este "mare patriot" si iubitor de tara, ca a improscat cu noroi in ultimele zile de viata intr-unul din putinele simboluri ale performantei in sport, Simona Halep, de care toti romanii se mandresc?

Pentru asta va prosternati azi la cel mai detestabil politician din cati a numarat tara asta in ultimul sfert de secol? De ce trebuie umanizata cea mai odioasa creatura politica zamislita in laboratoarele fortelor care au tinut ani de zile Romania in intuneric dupa 1990? Sau poate pentru ca nebunul tuturor regilor si-a aratat mereu cumva utilitatea, in felul lui abject. Am mai ratat, ca societate, un moment de necesara igiena publica. Am facut in schimb un nou exercitiu colectiv de bulversare a valorilor. Ne-am zapacit din nou propriul popor, explicandu-i ca negrul cel mai intunecat este albul pur, imaculat.

Noi nu putem uita cine a fost in realitate Vadim Tudor. Vladimir Tismaneanu a pus semnul egal intre numele lui Vadim Tudor si poluarea spatiului public. Aceste cuvinte au devenit intr-adevar sinonime. La fel cum stim bine ca "Tribunul" facea parada de patriotismul sau de tejghea si de cultura tip "stii si castigi" pentru a insela electoratul. Cine n-a inteles atata lucru nu va pricepe nici textul asta.