Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Solidarnosc: Dupa 35 de ani

de Vladimir Tismaneanu     Contributors.ro
Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:10 Actualitate | Opinii

Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

In urmă cu 35 de ani, comunismul primea o lovitură care avea să se dovedească mortală: infiinţarea legală a sindicatului liber si autoguvernat Solidarność. Grevele din vara anului 1980 au culminat in istoricul acord din august prin care guvernul comunist admitea cele mai importante revendicari ale muncitorilor din porturile de pe coasta Mării Baltice. Santierul “Lenin” din Gdansk devenea mormantul lui Lenin. Textul Acordului de la Gdansk a fost citit la radio si la televiziune. The genie was out of the bottle, irrevocably. Liderii Blocului Sovietic fierbeau de furie, era ceva nemaiauzit si nemaivazut. Sistemul se afla in plina dezintegrare. La Bucuresti, Nicolae Ceausescu si clica sa tremurau sa nu se petreacă ceva similar si in Romanla. Idealul societăţii civile prindea fiinţă in Polonia, devenea realitate.

Era la puţin timp dupa Miscarea Goma, acţiunea de protest a lui Vasilie Paraschiv, greva din Valea Jiului si SLOMR. Intelectualii critici au jucat un rol crucial in saga Solidaritatii. Chiar numele miscarii a fost sugerat de istoricul disident Karol Modzelewski. Langă Lech Walesa, la negocieriile cu vicepremierul Mieczislaw Jagielski, se aflau disidenti celebri, inclusiv Bronislaw Geremek, Adam Michnik, Karol Modzelewski si Jacek Kuron. Kuron si Modzelewski făcuseră inchisoare pentru scrisoarea deschisa adresata Comitului Central al Particul Comunist in 1964 in care denuntau dictatura nomenclaturii birocratice. Un alt consilier improtant, istoricul Antoni Macierewicz, co-fondator, alaturi de Michnik si Kuron, in 1976, al KOR (Comitetul de Ajutorare a Muncitorilor).

La cursul pe care il ţin la University of Maryland despre “The Rise and Fall of Communism” accentuez cât pot de puternic semnificaţia acelei extraordinare brese in continuumul totalitar. Odată cu sindicatul Solidaritatea, de fapt o clasă naţional-civică in statu nascendi, spre a relua conceptul lui Max Weber utilizat de politologul Ken Jowitt, incepea criza terminală a leninismului. Dau link aici la editorialul lui Noel Bernard transmis la Radio Europa Liberă la un an după grevele din august 1980. Comparaţia dintre Polonia si România este cât se poate de revelatoare. Atunci si acum.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

375 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version