Autori:

Frank-Walter Steinmeier si Sebastian KurzFoto: Colaj foto
  • Sebastian Kurz, ministrul federal al Afacerilor Europene, Integrării şi Afacerilor Externe al Republicii Austria
  • Frank-Walter Steinmeier, ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania

După 20 de ani de la războaiele din Balcanii de Vest, în regiune avem pace şi toate statele din regiune aspiră să devină state membre ale UE. Dar semnificativul progres înregistrat în acest sens nu ar trebui totuşi considerat ca fiind de la sine înţeles. Stabilitatea în regiune încă este firavă şi depinde în mare măsură de sprijin din partea UE. Perspectiva aderării la UE a fost considerată până acum ca fiind singura şi cea mai importantă motivaţie pentru implementarea unor reforme dure, dar necesare, şi pentru eforturi susţinute vizând reconcilierea în regiune. Angajamentul nostru de a oferi Balcanilor de Vest o perspectivă Europeană rămâne esenţial în ceea ce priveşte asigurarea unei stabilităţi de durată în regiune şi finalizarea procesului de transformare a sistemelor politice, a economiilor şi societăţilor din regiune. O regiune a Balcanilor de Vest paşnică, stabilă şi democratică este în interesul strategic al Uniunii Europene.

Procesul de la Berlin, iniţiat în 2014 de către Germania şi continuat anul acesta de către Austria, adaugă un nou impuls şi reafirmă angajamentul nostru în ce priveşte această perspectivă.

Summitul de la Viena din 27 august este cel de-al doilea dintr-o serie de cinci summit-uri planificate a avea loc până în 2018. La fel ca şi primul summit, cel de la Berlin, Summit-ul de la Viena va reuni primi miniştri, miniştrii afacerilor externe şi miniştrii economiei din toate statele din regiunea Balcanilor de Vest, precum şi părţi interesate relevante din Uniunea Europeană şi din partea instituţiilor internaţionale. Obiectivul Summit-ului comportă trei obiective: în primul rând de a sublinia progresul substanţial înregistrat în regiune. În al doilea rând de a reconfirma şi reitera perspectiva europeană a tuturor statelor din regiune, iar în al treilea rând de a accelera procesele de reformă, de a spori oportunităţile de natură economică şi de a încuraja cooperarea în regiune.

Anul trecut la Berlin am convenit să ne axăm pe proiecte concrete, din simplul motiv că oamenii din Balcanii de Vest aşteaptă beneficii tangibile în urma procesului de aderare la Uniunea Europeană, în domenii cum ar fi conectivitatea, ocuparea forţei de muncă, educaţie, drepturile omului, statul de drept şi democraţia.

Ca bază a dezvoltării economice în regiune s-a convenit asupra unei reţele regionale principale de transport plus coridoarele aferente. Comisia Europeană este gata să contribuie cu 1 miliard de euro până în 2020 pentru a sprijini acest plan. Aceasta va ajuta statele din Balcanii de Vest să fie mai bine conectate între ele şi cu statele din UE. Dorim, de asemenea, să ajutăm la crearea de noi perspective economice pentru tinerii din Balcanii de Vest. Austria, la fel ca şi Germania, poate oferi expertiză relevantă în acest domeniu, de exemplu prin sistemele de învăţământ profesional dual ale acestora. O iniţiativă regională dedicată tinerilor, bazată pe modele de schimb franco-german, respectiv polonezo-german care şi-au dovedit deja utilitatea, va fi prezentată în cadrul Summit-ului. Aceasta are menirea de a contribui la demolarea zidurilor care mai există în minţile oamenilor şi de a încuraja spiritul de reconciliere.

O societate civilă activă şi mass media libere reprezintă piloni de bază ai oricărei societăţi moderne şi de succes. Forumul Societăţii Civile va sublinia valoarea adaugată pe care aceasta o aduce ca forum de dezbatere şi rezolvare paşnică a aspectelor de natură socială precum şi rolul vital al societăţii civile în ce ceea priveşte responsabilizarea guvernelor.

Fără îndoială mai rămân multe de făcut, aşa cum indică şi incidentele regretabile de la Srebrenica de anul acesta, precum şi noile provocări apărute în domeniul migraţiei. Cu toate acestea, există o serie de impresionante poveşti de succes. UE a adus Serbia şi Kosovo la masa negocierilor. Acestea au înregistrat un progres impresionant pe calea unei normalizări de substanţă a relaţiilor bilaterale. Dar, având în vedere faptul că încă mai sunt multe aspecte de abordat, încurajăm liderii politici din Serbia şi Kosovo să rămână la fel de implicaţi. Strădaniile comisarului Hahn la Skopje au condus la obţinerea unui acord între principalele partide politice. Facem apel la partidele politice de a pregăti acum condiţiile pentru desfăşurarea în aprilie anul viitor a unor alegeri libere şi corecte prin implementarea rapidă şi completă a reformelor interne necesare, creând prin aceasta mai multe şanse egale pentru toţi candidaţii.

În Bosnia şi Herţegovina, noua abordare UE a contribuit la focusarea atenţiei pe reformele socio-economice de care vor beneficia toţi cetăţenii ţării. Aceste exemple indică faptul că angajamentul Uniunii Europene are un efect pozitiv în ceea ce priveşte depăşirea celor mai dificile situaţii.

Conferinţa va acorda o atenţie deosebită şi faptului că ruta Balcanilor de Vest a devenit ruta principală a unui număr în creştere de refugiaţi care caută protecţie în Europa. Recentele evenimente din localitatea macedoneană de frontieră Gevgelija atestă aceste realităţi. Toate aceste dezvoltări creează provocări semnificative în cadrul sistemelor de gestionare a frontierelor şi de azil în anumite state din Balcanii de Vest, dar şi din rândul statelor membe ale UE. Şi statele din Balcanii de Vest vor trebui să îşi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte rezolvarea acestor provocări. Dar nu sunt singurele provocări: vom discuta la Viena despre modul în care Uniunea Europeană, dar şi fiecare stat membru în parte poate sprijini statele din Balcanii de Vest în eforturile acestora de îmbunătăţire a sistemelor de gestionare a frontierelor şi de azil.

La data de 27 august ne vom reînnoi angajamentul ferm în ce priveşte perspectiva europeană pentru toate statele din Balcanii de Vest şi vom reitera sprijinul nostru permanent pentru această regiune. Poarta către Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă pentru regiunea Balcanilor de Vest pentru a ne asigura că Uniunea Europeană rămâne cel mai de succes proiect de pace din lume. Fără Balcanii de Vest Uniunea Europeană este, fără îndoială, incompletă.

Ne exprimăm convingerea că Summit-ul de la Viena şi continuarea Procesului de la Berlin vor contribui la atingerea obiectivului final de aderare la UE a tuturor statelor din Balcanii de Vest. Austria şi Germania vor continua să susţină cu toată încrederea eforturile în această direcţie.

Sursa fotografii:

  • Pentru fotografia ministrului Sebastian Kurz: Felicitas Matern//feelimage.at
  • Pentru fotografia ministrului Frank-Walter Steinmeier: AA Photothek Thomas Köhler